Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

V največji opozicijski stranki SDS, kot je poročal STA, odločitve glede morebitnega zbiranja podpisov še niso sprejeli. Se pa je že aktiviral "Državljan K", Vili Kovačič, ki je za MMC povedal, da je danes poslal poziv vsem strankam, opozicijskim in koalicijskim, tudi Svobodi, da "aktivirajo množice" za morebitno zbiranje referendumskih podpisov. Odzivov, kot pravi, še ni prejel. "Zahteval sem tudi sprejem pri predsedniku vlade," je še povedal glede svojih dejavnosti glede zakona o vladi.

Vendar to ni edina referendumska dejavnost, ki jo za jesen napoveduje Kovačič. Pripravljen je namreč zbirati podpise tudi o drugih zakonih, ki jih je napovedala koalicija. Kot je naštel, gre za zakon o RTV-ju, zakon o starostni oskrbi in napovedan nepremičninski zakon. "Zakona o RTV-ju ni treba menjati," je še dejal Kovačič, ki si želi, da bi morebitni referendumi potekali vzporedno z jesenskimi predsedniškimi volitvami.

Ob tem je spomnil, da smo imeli trojni referendum že leta 2011, referendumski rezultat pa je bil tedaj vzrok za padec vlade Boruta Pahorja.

Pobudo za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma lahko v sedmih dneh po sprejetju zakona poda vsak volivec, podprta pa mora biti z najmanj dva tisoč petsto podpisi volivcev. "Stranka, velika, kot smo mi, lahko te podpise zbere v enem dnevu, če je treba," je za STA pojasnil poslanec SDS-a Žan Mahnič

V primeru dovoljšnjega števila podpisov predsednik DZ-ja določi 35-dnevni rok za zbiranje (40.000) podpisov volivcev za zahtevo za razpis referenduma. Če zbiranje podpisov v celoti ali deloma pade v čas parlamentarnih počitnic med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik DZ-ja določi rok, ki začne teči 1. septembra.