"Če bi se želel iti Jamesa Bonda, se najverjetneje ne bi podpisoval pod dokumente, ki jih pregledujem," je povedal Aljaž Kovačič in zavrnil vse očitke. Foto: BoBo/Srdjan Živulovič

Stranka SDS je na predsednika preiskovalne komisije o domnevnem pranju denarja v NKBM-ju in nezakonitem financiranju SDS-a Janija Möderndorferja (SMC) naslovila dopis, v katerem mu predlaga naznanitev in pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov.

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je v dopisu poudaril poročanje medijev, da naj bi Aljaž Kovačič in eden od strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ-ja v varnostnem območju DZ-ja 31. januarja in 3. februarja pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, pridobljeno v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti. Obenem pa je portal Necenzurirano.si pisal o madžarskih transakcijah z bančnih računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem dvema medijskima podjetjema, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV ter transakcijah v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb.

"Kakšnih velikih skrivnosti ni," je dejal Janez Janša, ki je poudaril, da sta imela vpogled v podatke zgolj dva poslanca LMŠ-ja. Kovačič je to zavrnil. Foto: BoBo

Prvak SDS-a Janez Janša je danes v izjavi za medije v DZ-ju zatrdil, da sta v podatke o transakcijah zasebnih podjetij vpogledala samo dva iz DZ-ja in oba sta iz stranke LMŠ. "Tako da tukaj kakšnih velikih skrivnosti ni. Kaj bodo pa organi storili, je pa njihova stvar. Običajno sami sebe ne preiskujejo," je dejal. Kovačič je nasprotno zatrjeval, da ne drži, da sta v podatke vpogledovala le on in strokovni sodelavec LMŠ-ja, ni pa želel govoriti o tem, kdo vse je to počel. "Delam transparentno, sem najverjetneje eden redkih, ki se podpišem vedno pod tem, kaj pregledam. Če bi se želel iti Jamesa Bonda, se najverjetneje ne bi podpisoval pod dokumente, ki jih pregledujem," je povedal in očitke, da je izdajal podatke, označil za veliko laž. Prav tako ni želel vsebinsko komentirati medijskih navedb.

Pritisk na preiskovalno komisijo

Jani Möderndorfer je poziv SDS-a označil kot nedostojen in kot neke vrste pritisk na komisijo. Obenem je opozoril, da lahko samo predsednik preiskovalne komisije vidi, kdo je vpogledal v dokumente in kakšne zapiske si dela, zato ne ve, kako bi to lahko vedel poslanec Krivec. Ni pa želel povedati, ali sta v dokumente res vpogledala le Kovačič in strokovni sodelavec LMŠ-ja.

Povedal je še, da je preiskovalna komisija opravila javni del zaslišanj za prvi del preiskovalnega dejanja, ki se nanaša na NKBM. Drugi del je bil predviden za konec marca. Če ga ne bodo opravili, pa bodo po njegovih besedah na podlagi vseh dejstev poročali državnemu zboru, do česa so prišli. Dodal je še, da ga v letu dni nihče iz SDS-a ni nič vprašal o tem, saj so člani jasno povedali, da se sej ne mislijo več udeleževati. "Od prejšnjega tedna pa se je vse spremenilo," je dejal.