Mišo Alkalaj se čudi, kako je vladi uspelo ob vseh izdatkih za računalniško opremi na spletu objaviti
Mišo Alkalaj se čudi, kako je vladi uspelo ob vseh izdatkih za računalniško opremi na spletu objaviti "delovno" gradivo. Darjan Košir odgovarja, da objava delovnega gradiva ni nič nenavadnega. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Deleže odgovornosti bodo v vladi "porazdeljevali" po kampanji, je dejal Darjan Košir. Foto: MMC RTV SLO

Kdor ima vaju za zaveznika, ne potrebuje sovražnikov.

Mišo Alkalaj Darjanu Koširju in Vitalu Verliču

Vsi se ubadamo z Urško Čepin (in ne z materijo).

Vital Verlič, Futura
Vital Verlič
Idejo so razvili v agenciji Futura Vitala Verliča. Foto: MMC RTV SLO
Oglas ZSSS-ja
Peter Pogačar je izpostavil tudi oglas ZSSS-ja, ki kaže prestrašene ljudi, ki se bojijo moških v suknjičih, ki "prihajajo" po njihove pokojnine. Foto: MMC RTV SLO

Gostje oddaje so ostali na dveh bregovih. Na enem Košir, ki je dejal, da se je skupini, ki je sodelovala z mnenji, ustvarjalcem in naročnikom zdelo, da je bila odločitev dobra, Vital Verlič iz agencije Futura, ki je oglas ustvarila, ki je dejal, da odziv kaže na družbeno ozračje, v katerem živimo, in Peter Pogačar, ki je izpostavil napačne interpretacije reforme njenih nasprotnikov.

Na drugem bregu pa Žiga Vaupotič, predstavnik zavoda Ypsilon, ki je prepričan, da so z oglasom žalili inteligenco mladih, predstavnik ZSSS-ja Andrej Zorko, ki meni, da je vlada žalila delovne invalide in svojce smrtno ponesrečenih v delovnih nesrečah, in Mišo Alkalaj, ki je dejal, da je vlada s filmčkom podcenjevala ljudi. Z njimi se je strinjal tudi vodja urada vlade za komuniciranje Janševe vlade Anže Logar, ki meni, da bi bila najboljša rešitev situacije v predčasnih volitvah.

Košir: Bili so tudi pozitivni odzivi, a tukaj se pogovarjamo le o negativnih
V skupini, ki je dala svoje mnenje o videoposnetku za pokojninsko reformo z Urško Čepin in je bila po besedah Darjana Koširja neuradna, je bila tudi ministrica Katarina Kresal, ki pa "nikakor ni vplivala na odločitev". Kot je znano, je dvom o filmčku izrazil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Košir je dejal, da vztraja pri izjavi, da so mladi dovolj inteligentni, da bodo spot razumeli, in dodal, da je dobil tudi pozitivne odzive na filmček. "Tukaj pa se pogovarjamo samo o negativnih," je dodal.

Alkalaj: Prsata blondinka, ki sporoča, da so "vsi drugi idioti"
Medtem ko je Vital Verlič iz agencije Futura, ki je oglas pripravila, zagovarjal odločitev in dejal, da je filmček pokazal na ozračje v državi, kjer se vsi nečesa neprestano bojimo in se zgrozimo ob vsaki besedi, ki jo nekdo izreče, pa Mišo Alkalaj iz Centra za mrežno infrastrukturo zagovarja trditev, da "ga je naročnik z oglasom polomil". "Polomili ste ga s tem, ker ste se pogovarjali v ozkem krogu ljudi, ki vsi zagovarjajo reformo, in ker ste skozi usta prsate blondinke podali sporočilo, da naročniki vedo, kaj je prav, vsi drugi pa ste idioti," je dejal Alkalaj. Verlič je nasprotno prepričan, da je omenjeni film "nastavil ogledalo družbi".

Zakaj bomo bankrotirali? Ker ničesar ne proizvajamo.
Bistvo je "efekt", pa odgovarja Alkalaj, saj "če nekoga užališ, ga ne boš pridobil na svojo stran". Po njegovem mnenju "država ne bo bankrotirala, ker imamo preveč upokojencev - bankrotirala bo, ker imamo preveč 'štacun', nič ne proizvajamo".

Kdo se iz koga norčuje?
Nestrinjanje s filmom je izrazil tudi sindikalist Andrej Zorko, ki je dejal, da se je vlada s filmom norčevala iz delovnih invalidov in vseh, ki so v delovnih nesrečah izgubili svojce. "Norčevala se je iz njihovega dostojanstva," je dejal in dodal, da ga pojasnilo, da so "računali na to, da bodo inteligentni razumeli sporočilo", skrbi. "Jaz ga nisem razumel. Razumel sem, da se norčujejo iz ljudi, ki ne morejo delati," je dejal.

Krivi tudi mediji ... namen pa dosežen?
Krivdo za nerazumevanje je Verlič pripisal tudi medijem, ki so po njegovih besedah "zadevo napihnili" in ji dali "podnapise"."Namen je bil dosežen - pritegniti pozornost javnosti," je dodal.

Drugi vladni "kiks", na katerega so se ostro odzvale celo ministrice vlade, pa je bil letak, ki je želel na demografsko problematiko opozoriti z besedami, da je "vsega kriva kontracepcijska tabletka". Tako Zorko kot Alkalaj sta prepričana, da se je treba vprašanja nizke rodnosti lotevati z izboljšanjem ekonomskih razmer. "Pet natakarjev ne more preživeti enega upokojenca, en zdravnik pa morda lahko preživi dva," je težavo ilustriral Alkalaj.

Demografija in kontracepcijska tabletka
Verlič, ki je priznal, da je besedilo prišlo iz njihove družbe, je sicer skušal pojasniti ozadje besedila, a je priznal, da je "to, kako je izpadlo", napaka. Košir je izpostavil, da je šlo za delovno gradivo in da je letak, ki ga bo vlada uporabila v kampanji, popolnoma drugačen. Na vprašanje, kako se je delovno gradivo znašlo na spletnih straneh, je dejal, da objavljanje tega ni nenavadno, Alkalaj pa je izpostavil, da je nenavadno, da ob toliko denarja, vloženega v računalniško opremo, delovno gradivo "uide" na splet.

Pogačar je znova izpostavil, da je reforma dobra, da ima podporo strokovne javnosti, a hkrati izrazil skrb, da je ljudje "nočejo kupiti", ker jim ni všeč vodstvo.

Košir: Svoj del odgovornosti priznavam
Potem ko je premier Borut Pahor na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da prevzema svoj del odgovornosti, Darjan Košir na pozive k odstopu odgovarja: "Za svoj del se čutim odgovornega in na koncu bomo o tem razpravljali. Temu se ne bomo mogli izogniti."

Kdor ima vaju za zaveznika, ne potrebuje sovražnikov.

Mišo Alkalaj Darjanu Koširju in Vitalu Verliču

Vsi se ubadamo z Urško Čepin (in ne z materijo).

Vital Verlič, Futura