Decembra bodo policisti še posebej pozorni na dogajanje na cestah. Foto: MMC RTV SLO
Decembra bodo policisti še posebej pozorni na dogajanje na cestah. Foto: MMC RTV SLO

Kot je povedal direktor uprave uniformirane policije Danijel Žibert, je vsak deseti povzročitelj prometne nesreče pod vplivom alkohola, pri smrtnih nesrečah pa to velja kar za vsakega tretjega.

Povprečna opitost alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je zelo visoka, saj znaša okoli 1,5 promila. Policisti zato voznikom svetujejo, da pred vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač ali prepovedanih drog, v nasprotnem primeru pa naj uporabijo javni prevoz ali pa se peljejo s prijatelji, ki takrat ne uživajo alkoholnih pijač.

K spoštovanju zakonodaje pa policija poziva tudi gostince. Zakon tako omejuje porabo alkohola in prepoveduje strežbo alkoholnih pijač opitim osebam, saj so med njimi tudi vozniki.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta se je po podatkih policije delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v primerjavi z lanskim letom zmanjšal za 18 odstotkov.

Že malo alkohola spremeni dojemanje
Zdravnik splošne medicine Marko Kolšek pa je opozoril, da že majhne količine alkohola spreminjajo delovanje človeških možganov ter doživljanje in način razmišljanja. Alkohol podaljšuje čas reagiranja v primerih nenavadnih situacij, zoži vidno polje, vpliva na zmožnost presoje, pod njegovim vplivom pa tudi pogosto precenjujemo svoje sposobnosti.

Predstavnik društva paraplegikov Slovenije Borut Pervanja, ki je vinjen povzročil prometno nesrečo, v kateri je postal paraplegik, pa voznikom sporoča, da bo posledice svoje odločitve plačeval vse življenje.