Romi se ponekod le stežka naselijo zunaj romskih naselij. Foto: MMC RTV SLO
Romi se ponekod le stežka naselijo zunaj romskih naselij. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri Romi v nevzdržnih razmerah

V poročilu z naslovom Vzporedna življenja: Romom v Sloveniji nista zagotovljeni pravici do ustreznega bivališča in vode, ugotavljajo še, da predvsem na območjih Dolenjske, Posavja in Bele krajine, številni Romi živijo brez pitne vode, elektrike, dostopa do druge infrastrukture in brez uživanja varnosti bivališča.

"Večina Romov v Sloveniji še vedno živi v slabo grajenih in prenatrpanih barakah v ločenih naseljih, večkrat brez vode, sanitarij in elektrike, daleč stran od zdravstvenih storitev, šol, delovnih mest in trgovin," poudarja ena izmed avtoric raziskave Jerneja Turin. Dodaja, da so dokumentirali več primerov, ko so Romi želeli najeti ali kupiti nepremičnino zunaj romskega naselja, a jim to preprečujejo tamkajšnje oblasti in okoliško prebivalstvo.

AI: Vodo tudi v nezakonita naselja
Organizacija slovenske oblasti tako poziva, naj zagotovijo alternativne bivanjske možnosti Romom v vseh naseljih, tudi nezakonitih, dostop do vode in odpravijo omenjeno diskriminacijo pri naseljevanju.

Povprečna poraba vode v Sloveniji je od 150 do 300 litrov na osebo, medtem ko Romi po podatkih organizacije Amnesty International na oddaljenih mestih lahko zberejo le od 10 do 20 litrov vode na osebo na dan.

Nekateri Romi v nevzdržnih razmerah