Vršilka dolžnosti generalnega direktorja bo do imenovanja novega direktorja Ana Žličar. Foto: MMC RTV SLO
Vršilka dolžnosti generalnega direktorja bo do imenovanja novega direktorja Ana Žličar. Foto: MMC RTV SLO
OI bo vodila Ana Žličar

Žličarjevo, ki je bila doslej vodja službe za investicije na onkološkem inštitutu, zdaj pa bo prevzela mesto vršilke dolžnosti generalnega direktorja in tako nasledila Aljošo Rojca, mora potrditi še vlada.

Žličarjeva je po seji sveta, ki so jo večkrat prekinili zaradi posvetovanj, poudarila, da se bo potrudila, da bi bile opravljene vse operativne naloge in da bodo novemu generalnemu direktorju predali čim bolj urejeno hišo.

"Če me predlagajo sodelavci, ki me po 22 letih dela na OI-ju zelo dobro poznajo, je to ne le čast, ampak tudi obveza. Zavedam se razmer na OI-ju," je po seji sveta dejala Žličarjeva in dodala, da ne namerava kandidirati za direktorico. Za to mesto se je namreč potegovala pred dobrim letom dni, ko je bil za vodenje te institucije izbran Aljoša Rojec.

V sredo predlagana kandidatka ministrice za zdravje, onkologinja Tanja Čufer, ni dobila podpore predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda. Nato so člani sveta glasovali še o enem kandidatu za vršilca dolžnosti, ki prav tako ni dobil zadostne podpore. "Zato smo prosili notranje člane sveta, da podajo svoj predlog za vršilca dolžnosti, ki bi bil sprejemljiv za inštitut in bi v teh mesecih umiril razmere ter speljal ključne naloge, predvsem sistematizacijo, prevzem in še odprte finančne zadeve," je pojasnil predsednik sveta OI-ja Tadej Battelino.

"Ključni problem je, da je primernih ljudi za to mesto kar nekaj, a velika večina ni pristala na imenovanje. Najbolj zapleten del je bil zato prav to," je dejal Battelino. Po njegovih besedah lahko razlog iščemo v vseh težavah in notranjih napetostih na OI-ju. Razpis za novega generalnega direktorja OI-ja bo objavljen prihodnji teden.

"Naredimo lahko nekaj več kot le novo stavbo"
Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na prvem srečanju z novoizvoljeno v. d. direktorice dejala, da je ta nanjo naredila dober vtis. Ob tem ji je svetovala premik k celoviti obravnavi bolnika oziroma od številk k ljudem. Dodala je, da glede na to, da smo si to zastavili kot prioriteto predsedovanja EU-ju, verjame, da "lahko v Sloveniji naredimo nekaj več kot le novo stavbo".

OI bo vodila Ana Žličar