Aljoši Rojcu razmer na Onkološkem inštitutu ni uspelo izboljšati, zato mu je ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič pretekli teden dala dva dni časa, da se o razmerah v ustanovi pogovori z zaposlenimi. Foto: RTV SLO
Aljoši Rojcu razmer na Onkološkem inštitutu ni uspelo izboljšati, zato mu je ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič pretekli teden dala dva dni časa, da se o razmerah v ustanovi pogovori z zaposlenimi. Foto: RTV SLO
Aljoša Rojec
Zaposleni Rojcu zamerijo tudi, da jih ni povabil na slovesnost ob odprtju novega OI-ja, nakup skužbenega vozila, zaposlovanje nezdravstvenega kadra. Foto: RTV SLO
Onkološki inštitut
Na Onkološkem inštitutu primanjkuje internistov onkologov, patologov, zdravnikov in fizikov na oddelku za radioterapijo in srednjih medicinskih sester. Foto: RTV SLO

Pri pripravi zakona mu bodo pomagali trije svetovalci - Gregor Pivec, direktor mariborskega kliničnega centra, Samo Fakin, direktor ZZZS-ja, in menedžer, ki ne bo prihajal iz zdravniške stroke. Sanacijski program mora vsebovati tudi kratkoročni kadrovski načrt, k njegovi pripravi pa je predsednik sveta OI-ja Tadej Battelino pozval tudi zaposlene.

Še pred sejo sveta OI-ja je ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič 6-mesečno vodenje inštituta ponudila Eriku Breclju, a je ta ponudbo zavrnil. Erik Brecelj je ponudbo zavrnil, ker po njegovem mnenju obstaja velika verjetnost, da bi to pomenilo smrt za njegovo kariero kirurga.

Rojec priznal, da je storil napako
Rojec je članom sveta med predstavitvijo sanacijskega načrta priznal, da je storil napako, ko se je od prevzema vodenja OI-ja preveč ukvarjal s selitvijo in je tako imel premalo časa za komuniciranje z zaposlenimi. A predstavniki z Rojčevo predstavitvijo niso bili zadovoljni, pogrešali so predvsem konkretne številke in ukrepe. Kritičen je bil tudi predstavnik MOL-a Jani Möderndorfer, ki je zaposlene pozval, naj vsaj še nekaj časa vzdržijo v tej "agoniji", da se izpelje poslovno leto, za predstavnike zaposlenih pa je dejal, da se za podatki o izgubi zavoda skriva dejstvo, da jim ni všeč direktor.

Glede odpora, ki ga zaposleni čutijo do Rojca, je predstavnik radiologije Primož Strojan dejal, da je pet milijonov evrov izgube res "maslo" prejšnjega direktorja, vendar pa bi Rojec po njegovem mnenju že prvi dan, ko se je seznanil s finančnimi rezultati zavoda, moral začeti pripravo sanacijskega programa.

Zaposleni, po Strojanovih besedah, Rojcu zamerijo tudi, da jih ni povabil na slovesnost ob odprtju novega OI-ja, nakup skužbenega vozila, zaposlovanje nezdravstvenega kadra ter preštevanje, kdo je za direktorja in kdo proti, ki se je po Strojanovih besedah dogajalo v preteklem tednu. Dodal je, da Rojec s tem inštituta ne bo poenotil.

Zaposleni od Rojca do januarja pričakujejo spremembe
Predstavnik zaposlenih v zdravstveni negi Peter Koren pa je opozoril na nevzdržno ozračje na OI-ju. Meni, da so se zadeve tako stopnjevale, da zaposleni v zdravstveni negi doživljajo tudi mobbing na delovnem mestu. Dodal je, da na zavodu vlada kriza vodenja na vseh ravneh in da ta kriza ni nekaj novega.

V imenu zaposlenih je Strojan pred glasovanjem o sklepu povedal, da do začetka januarja od Rojca pričakujejo sanacijski program, predstavitev analize dela, ki naj pokaže pozitivne smernice, in izboljšanje odnosov v hiši, obljubil pa je tudi, da se bodo v tej smeri potrudili tudi zaposleni. Če pozitivnih sprememb ne bo, pa Rojec januarja ne bo dobil podpore zaposlenih, je dodal.

Zaskrbljujoče razmere na inštitutu
V prvem polletju je po podatkih sveta zavod pridelal 5 milijonov evrov izgube, predstavniki zaposlenih pa so se obregnili ob to, da si kljub takšnim negativnim rezultatom direktor kupuje službeni avto in ob pomanjkanju strokovnega kadra zaposluje upravno osebje.

Poleg tega primanjkuje osebja, internistov onkologov, patologov, zdravnikov in fizikov na oddelku za radioterapijo in srednjih medicinskih sester.