Medtem ko Pribac meni, da vstopa Jankovića in Viranta pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce, kamor napadata vsak s svojega pola, je Makarovič prepričan, da Janković zaradi nekaterih trdih ideoloških opredelitev
Medtem ko Pribac meni, da vstopa Jankovića in Viranta pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce, kamor napadata vsak s svojega pola, je Makarovič prepričan, da Janković zaradi nekaterih trdih ideoloških opredelitev "težje doseže sredinske volivce, zato predstavlja za desno stran političnega prostora manjšo grožnjo". Foto: BoBo
Zoran Janković na Kongresnem trgu
Janković se podaja v volilni boj s svojo stranko. Ali bo med kandidati za poslance, še ni povedal. Foto: BoBo
Gregor Virant in Janez Janša
V SDS-u so se na Virantovo napoved samostojnega nastopa na volitvah odzvali precej ostro. Foto: BoBo
Kaj zadnji dogodki pomenijo za politiko?

Vstopa ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanjega ministra Gregorja Viranta v volilno tekmo po mnenju analitika Pribca pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce. Jankovićev vstop je sicer po njegovih besedah nekaj, kar se je pripravljalo dalj časa, Virantova napoved kandidature pa je presenečenje, a oba bosta lovila volivce, ki so neopredeljeni oziroma se volitev sicer ne bi udeležili.

Oba namreč odpravljata pomanjkljivosti, ki jih je javnost identificirala pri voditeljih doslej najmočnejših strank - pri predsedniku SD-ja Borutu Pahorju je to pomanjkljivost učinkovitosti in uspešnosti menedžeriranja, pri predsedniku SDS-a Janezu Janši pa pomanjkanje demokratične kulture in neobremenjenosti s sodnimi zadevami, ugotavlja Pribac. Prav tako to pomeni, da smo se izognili, da bi volilna kampanja temeljila le na spopadu med Janšo in Pahorjem.

"Janković je večja grožnja SD-ju kot SDS-u"
Analitik Makarovič pa poudarja, da bo Jankovićev vstop bolj ogrozil levico kot desnico, "saj pomeni predvsem uničenje LDS-a in Zaresa ter bistveno oslabitev za SD". Možnosti Pahorja in njegove stranke so po mnenju Makaroviča zdaj še dodatno zmanjšane. Janković je za SD z vidika njenega dolgoročnega preživetja in uspeha bistveno usodnejša grožnja kot Janšev SDS, je zatrdil.

Bo kandidiral za poslanca?
Meni tudi, da bi morebitno Jankovićevo odločitev, da bo sodeloval na volitvah, a ne bo kandidiral za poslanca, lahko razumeli kot podcenjujoč odnos do volivcev. "V urejenih demokracijah je zelo neobičajno, da si nekdo želi biti predsednik vlade, ni pa pripravljen pod nobenim pogojem sedeti v parlamentu. V politiki se torej vidi izključno kot vodja ali pa nič," poudarja.

Po mnenju Pribca pa je zelo verjetno, da Janković sam ne bo kandidiral za poslanca, saj je kot župan v moralnem precepu, ker je svojim volivcem obljubil, da bo županoval do konca mandata. Če pa bo pozneje prejel podporo za mandatarja, bo to pred volivci lažje upravičil.

Kline: Za Jankovića bi bilo bolje, če bi kandidiral za poslanca
Miro Kline
je v pogovorm z Rajkom Geričem za TV Dnevnik naše televizije, izrazil prepričanje, da za Jankovića ne bi bilo dobro, če ne bi kandidiral za poslanca: "Opcija, da ne kandidira, pomeni bistveno večje tveganje, da njegova stranka ne bi dosegla čim boljšega rezultata, kot v primer, če bi kandidiral." Boštjan M. Turk pa meni, da bi bilo edino smiselno, da bi Janković kandidiral na čelu volilne liste. Prepričan je, da Jankovićeva kandidatura pomeni "konec stranke Zares, konec LDS-a in konec glasovom, ki bi jih Pahor sicer dobil v Ljubljani."

Ne verjameta v dogovor
Sicer pa ne Makarovič ne Pribac ne verjameta, da se je Virant za svojo kandidaturo dogovoril s stranko SDS in tako pridobil volivce desne sredine. Nejevolja na strani SDS-a je namreč po mnenju Makaroviča izjemno pristna. Prav tako analitika ne verjameta, da bi se za sodelovanje na volitvah dogovorila Janković in Virant.

Turk pa je za TV Slovenija dejal, da je vstop Viranta v predvolilno tekmo "nevaren precedens", ker njegova dejanja niso usmerjena v konsolidacijo levice, "kajti te levice se ne da več konsolidirati," ampak je usmerjena "v ošibitev tistega, ki edini lahko predstavlja nek alternativni voz, ki bo Slovenijo potegnil iz zdajšnjega stanja".

Kline pa se strinja, da je Virantova napoved kandidature največje presenečenje teh volitev. Prepričan je, da je to ekstremno pozitivna točka, "posebno zato, ker je pridobil mlado ekipo ljudi, ki so res pravi novi obrazi, obrazi, ki obljubljajo neko drugačno politiko in imajo neke drugačne poglede".

Kaj zadnji dogodki pomenijo za politiko?