Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

"Mislim, da že vidimo zelo jasen signal, da je trg začel stagnirati," je na webinarju nepremičninske družbe Equinox povedala ustanoviteljica in vodja družbe Arvio Ajda Mrzel Kaluža na podlagi podatkov za drugo letošnje četrtletje.

V drugem trimesečju se je glede na prvo po njihovih ugotovitvah namreč število transakcij na ravni države zmanjšalo za približno 15 odstotkov, v Ljubljani za približno 13 odstotkov, padati je začela vrednost transakcij in padati so začele tudi cene. "Glede na prvi kvartal je v Ljubljani zaznati padec povprečne cene v povprečju za 100 evrov na kvadratni meter," je dejala.

Če si decembra ali pa novembra lani imel oglas za 100.000 evrov in si na koncu lahko dobil tudi 105.000 evrov, zdaj ne bo več tako.

Ajda Mrzel Kaluža po poročanju STA

Znižanje števila transakcij je po njenih besedah kar dober kazalnik tega, kaj se bo zgodilo s cenami. Je pa mogoče, da se bo pojavilo stanje, kot je bil primer v zadnji finančni in gospodarski krizi, ko prometa ne bo, cene bodo pa stagnirale, saj bodo prodajalci čakali na ugodnejši čas za prodajo.

Sorodna novica Nekateri razvijalci nepremičnin že podcenjujejo kupce

Mrzel Kaluža ocenjuje, da se je sentiment ljudi, številni so drveli v investicije v stanovanjske nepremičnine, ker da so "strašno varna naložba, ki ne more pasti", obrnil: "Če so lani pričakovali, da bo šlo vse le še gor, letos ni več tako."

Rigelnik: Kapitalski trg je bolj transparenten

Izvršni direktor družbe Equinox nepremičnine Matej Rigelnik je z vidika naložb v nepremičnine dejal, da so v zadnjih letih cene stanovanjskih nepremičnin visoko rasle, tekoči donosi iz oddajanja pa so bili razmeroma nizki in najnižji v posameznih nepremičninskih razredih.

Poudaril je pomen zagotavljanja ažurnih podatkov pri odločitvah za investicije. "Pomembna razlika med naložbami v nepremičnine in na borzi je ta, da je mogoče pri borzi podatke spremljati dnevno ... Kapitalski trg je z vidika vlagatelja precej bolj transparenten, družbe so zavezane poročanju," je dejal.

Neposrednega odgovora na vprašanje, ali se je v Sloveniji napihnil nepremičninski balon, ki lahko poči, Mrzel Kaluža ni mogla podati, po njeni oceni pa ni razlogov, da bi cene še rasle. Videti je določene obrate, pravi, ne pričakuje pa, da bodo cene močno padle, kot bi lahko sklepali glede na razmerje med cenami in plačami, tudi zaradi posebnega statusa, ki ga imajo nepremičnine za Slovence.

Sorodna novica Na nepremičninskem trgu znaki umirjanja rasti cen, a večjega padca v kratkem ni pričakovati

"Trend se je definitivno obrnil"

Rigelnik je dejal, da se je z naraščajočo inflacijo in vojno v Ukrajini ter zategovanjem monetarne politike stanje, ki je prevladovalo zadnjih deset let – ko so centralne banke povečevale količino denarja v obtoku, ta politika pa se je v pandemiji covida-19 še stopnjevala, in so cene stanovanjskih nepremičnin visoko rasle –, spremenilo in da bo podražitev posojil vplivala na povpraševanje po nepremičninah. V tujini se je to po njegovih besedah zgodilo bistveno hitreje, padle so tudi cene nepremičnine: "Trend se je definitivno obrnil."

Kot pravi, je običajno tako, da "gremo gor po stopnicah, dol pa z dvigalom, po navadi se še 'zajla', ki nosi dvigalo, utrga", je pa napovedovati, kaj se bo zgodilo na slovenskem nepremičninskem trgu, nehvaležno. Dodaja, da je trg nepremičnin specifičen v tem, da je rast dolgotrajna, hkrati pa je tudi padec, ko se ta zgodi, relativno dolg. Mrzel Kaluža je menila, da se "zajla" ne bo utrgala, lahko pa se pojavi daljše obdobje mrtvila, povprečne cene pa da bodo šle navzdol, ne navzgor.

Sogovornika sta tudi poudarila, da v nasprotju z obdobjem globokega padca cen po zadnji finančni krizi, ko so na trg prišla tudi stanovanja investitorjev v projekte, ki so zašli v težave, zdaj ni presežne ponudbe, ki bi "pljusknila" na trg.