Združeni narodi so mednarodni dan mladih uvedli leta 1999 in ga namenili mladim ter opozarjanju na njihov položaj, vlogo v družbi, pravice in dolžnosti. Foto: BoBo
Združeni narodi so mednarodni dan mladih uvedli leta 1999 in ga namenili mladim ter opozarjanju na njihov položaj, vlogo v družbi, pravice in dolžnosti. Foto: BoBo

Delež mladih v Sloveniji se že več let zmanjšuje, po zadnjem popisu je bilo na začetku leta pri nas 308 tisoč ljudi, starih od 15 do 29 let, kar je skoraj 122 tisoč manj kot pred tremi desetletji. Prav zato je nujno reševati njihove izzive, opozarja varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki ob svetovnem dnevu mladih med drugim izpostavlja nedopusten razmah prekarnih oblik dela med mladimi, stanovanjsko problematiko in visoke najemnine ter duševne težave.

Varuh je ob tem poudaril pomen aktivnega državljanstva in mlade pozval, da naj se v čim večji meri vključujejo v odločevalske procese, ki se nanašajo nanje tako na lokalni, državni kot svetovni ravni. Vse odgovorne v državi poziva, naj slišijo mnenja mladih in jim pomagajo pri spopadanju z izzivi prihodnosti.

Ob številnih aktualnih izzivih sedanje generacije mladih, ki jo je zaznamovala tudi epidemija covida-19, bo njihovo prihodnost zaznamovalo reševanje podnebne krize. Kot poudarja Nives Felić iz zavoda Nefiks, si mladi želijo takojšnega ukrepanja pristojnih. "Ker je to v bistvu eden od ključnih opomnikov, ki jih daje tudi narava v zadnjem času. In v bistvu okolje samo tudi opozarja na to, da bodo težave, povezane z okoljskimi vprašanji, s podnebnimi spremembami, postale neka stalnica, ki se je pa vsi bojimo," je dejala za Radio Slovenija.

Skrb, da bi slabšanje socialne varnosti privedlo do vse več selitev

Številni sicer izzive iščejo tudi v tujini, a vendar večina mladih svojo prihodnost vidi v Sloveniji, meni predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič. "Kar me pa skrbi, je to, da stvari, kot so prekarnost, drage nepremičnine, izgorelost mladih, slabšajo to stanje in da se lahko kaj kmalu zgodi, da bodo priložnosti in predvsem slabša socialna varnost privedle vedno več mladih do selitve drugam," je poudaril.

Med najbolj perečimi tematikami je izpostavil stanovanjsko problematiko, ta se po njegovih besedah iz urbanih središč širi tudi na bolj ruralna območja. V svetu zato kot nujno vidijo gradnjo in nakup neprofitnih javnih najemnih stanovanj, kar bi omogočilo osamosvojitev mladih takoj po zaključenem izobraževanju. Menijo tudi, da je treba mladim omogočiti pomoč pri obnovi starejših nepremičnin. Med drugim občinam tudi predlagajo združevanje v medobčinske stanovanjske sklade, od vlade pa pričakujejo, da bo z izgradnjo 20.000 najemnih javnih stanovanj do leta 2030 izpolnila zaveze iz koalicijske pogodbe, je dejal Zupančič.

Sorodna novica Golob po srečanju s predstavniki mladih in starejših: Pokazala se je želja za skupno reševanje težav

Izzivi, s katerimi se sicer spopadajo mladi, se sicer po Zupančičevem mnenju niso pretirano spremenili, so se pa poglobili. Dobra stran zgodbe je, da so mladi vse bolj angažirani za reševanje teh težav. "Če mladi vidimo, da je stvari mogoče premakniti, bomo pri tem radi sodelovali," je dodal v pogovoru za Radio Slovenija.

Ob mednarodnem dnevu mladih so v Mladinskem svetu Slovenije pripravili novinarsko konferenco, ki je potekala pod sloganom Mladi ne potrebujemo le, da se politika zaveda naših težav, temveč da se te tudi rešuje. Posebej so izpostavili tudi duševne stiske mladih. "Posameznik namreč ni ločen od družbe in zato na Mladinskem svetu Slovenije verjamemo, da je vzrok v porastu duševnih težav predvsem v spremembah, ki se v družbi dogajajo in mlade postavljajo v vedno bolj stresne situacije," je dejal Zupančič. Duševne stiske mladih bi tako denimo obravnavali z vpeljavo preventivnih vsebin na tem področju, predlagajo tudi obvezno usposabljanje učiteljev in mladinskih delavcev na področju psihološke prve pomoči.

V središču dneva mladih medgeneracijsko sodelovanje

Številni študirajo v tujini, marsikdo med njimi svojo prihodnost vidi v Sloveniji

Številni mladi Slovenci izzive iščejo tudi v tujini, ker jim domovina ne daje veliko priložnosti, tudi na področju študija. Tudi sicer so izkušnje s študijem v tujini po mnenju mladih Slovencev neprecenljive. Ne glede na to pa večina sogovornikov na četrtkovem dogodku društva v tujini izobraženih Slovencev Vtis svojo prihodnost vidi v Sloveniji.

Društvo je v Botaničnem vrtu pripravilo dogodek, namenjen študentom in raziskovalcem, ki v akademskem letu 2022/23 prvič odhajajo na študij ali raziskovanje v tujino. "Tako kot vsako leto je tudi tokrat poudarek na tem, da mladim študentom olajšamo pot v tujino. Spodbujamo kroženje znanja med svetom in Slovenijo, da lahko člani, ki so v tujini, svoje izkušnje in znanje delijo v Sloveniji," je povedal Timotej Homar iz društva, ki je tudi sam pred leti študiral v tujini. Poudaril je še, da se v društvu zavzemajo za to, da se ljudje vrnejo v domovino in ji prispevajo svoje znanje.

V društvu po njegovih besedah opažajo, da je vsako leto več Slovencev, ki študirajo v tujini. Točnega števila ne more povedati, društvo sicer šteje več kot 2100 članov. "V Slovenijo bi se z veseljem vrnil, žal pa je pri nas težko dobiti specializacijo na izbrani smeri oziroma na kardiologiji, ki me zanima. Za to se pri nas letno razpiše par mest za vse mlade zdravnike. V Španiji je teh mest ogromno, vse je odvisno od tvojega univerzitetnega uspeha," je dejal eden od udeležencev dogodka Tin Jančevski, ki v Madridu študira medicino.

Letos v središču grajenje mostov med mladimi in starejšimi

Letošnja tema mednarodnega dneva mladih je medgeneracijska solidarnost. S tem Združeni narodi poudarjajo, da mora svet izkoristiti poln potencial vseh generacij in da je medgeneracijska solidarnost bistvena za trajnostni razvoj. "Pomembnost gradnje povezav, odpiranja dialoga in sodelovanja med generacijami izpostavljajo prav mladi, na vseh dogodkih, organiziranih s pomočjo mladih ali za mlade," so ob tem mednarodnem dnevu zapisali v Mladinski mreži MaMa.

Največjo potrebo po medgeneracijskem sodelovanju zaznavajo predvsem pri zelenem prehodu. Mladi, ki so na področju trajnosti in boja proti podnebnim spremembam dobro informirani, so na dogodkih, izvedenih v letošnjem evropskem letu mladih, izpostavili, da sta informiranje starejših in sodelovanje z njimi bistveni za vzpostavitev trajnostnih zelenih praks, so navedli.

"Starejše generacije namreč posedujejo moč za udejanjanje inovativnih idej mladih. To odseva tudi sporočilo ZN-a, da je za doseganje ciljev trajnostnega razvoja treba izkoristiti poln potencial vseh generacij," so še zapisali. Tudi na Mladinskem svetu Slovenije ugotavljajo, da je bistvo medgeneracijske solidarnosti zavedanje soodvisnosti generacij.

Ob svetovnem dnevu mladih, ki so ga Združeni narodi uvedli leta 1999, da bi opozorili na njihov položaj, vlogo v družbi, pravice in dolžnosti, se bodo sicer zvrstili številni dogodki, med drugim bo stekla kampanja združenja festivalov Yourope in Evropskega združenja festivalov z naslovom Brez vas mladih nemogoče, s katero pozivajo festivale k akcijam in zgodbam ob evropskem letu mladih.

Golob s predstavniki mladih in starejših