Andrej Magajna, Krščanski socialisti Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Magajna, Krščanski socialisti Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

"Zakon širi področja, obenem pa neverjetno otežuje dostop. Vse občutljive podatke bo moral pregladi arhivist, do sedaj je varovanje občutljivih podatkov zagotavljal uporabnik sam. Za raziskovalce, zgodoviranje in novinarje s statusom pa mora odobritev do neanonimiziranih dokumentov odobriti arhivska komisija, ki jo nastavlja ali odstavlja vlada po svojih presoji," je kot glavni razlog za nasprotovanje arhivski noveli navedel Magajna. "Bo pa sicer zelo težko zagotoviti kvorum, ki je bil uveden leta 2013 in določa 343.000 glasov proti, da zakon ni sprejet."

Na vprašanje uporabnika, ali tovrstne pobude spravo v Sloveniji zagotavljajo ali otežujejo, je bil naš gost kratek in jdrnat: "Pogoj spravo je RESNICA, predpogoj pa so ODPRTI ARHIVI."

Klepet v celoti lahko preberete tukaj.
Zadnje soočenje na "kraju zločina" O usodi arhivov bo na prvem programu TV Slovenija ob 20. uri govora tam, kjer arhivsko gradivo hranijo, to je v čitalnici Arhiva Slovenije, na Zvezdarski 1 v Ljubljani, od koder ga bomo neposredno prenašali na TV SLO 1. Na soočenje je vabljenih vseh osem organizatorjev kampanje. Zaradi enakosti obravnave bomo čas nastopov merili. Z gosti bo govorila Jelena Aščić.

V nedeljo, 8. junija, se volilne upravičenke in upravičenci podajamo na volišča. Na zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih bomo odgovarjali na vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?"
Seznam prihajajočih in arhiv spletnih klepetov MMC-ja RTV SLO

3.6.2014 se je sicer začelo predčasno glasovanje na referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Predčasno glasovanje je potekalo še v sredo 4.6.2014 in danes (četrtek 5. 6. 2014). Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan (v torek 3.6.2014) predčasnega glasovanja udeležilo 2.353 volivk in volivcev, kar predstavlja 0,14 % vseh volivk in volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije, v sredo 4.6.2014 pa je glas predčasno oddalo 4.030 volivk in volicev, kar predstavlja 0,24 % volilne populacije.

Mnenja o arhivski noveli so predstavniki organizatorjev referendumske kampanje danes soočili tudi v studiu Radia Maribor.