Vlada je na četrtkovi seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za dodelitev državljanstva Angeliki Mlinar, dovoljenje za dvojno državljanstvo pa je podala tudi Avstrija. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Vlada je na četrtkovi seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za dodelitev državljanstva Angeliki Mlinar, dovoljenje za dvojno državljanstvo pa je podala tudi Avstrija. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Ko bo Angelika Mlinar dobila slovensko državljanstvo, bo SAB o tem obvestil predsednika vlade Marjana Šarca, ki bo nato lahko državnemu zboru poslal predlog za njeno imenovanje za novo ministrico službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V stranki pričakujejo, da bo zaslišanje kandidatke v državnem zboru že v prihodnjem tednu.

Kot je navedeno v poslovniku DZ-ja, je zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom lahko sklicano že v treh dneh po vložitvi predloga, najpozneje pa v sedmih dneh. Tako je zaslišanje Mlinarjeve na pristojnem odboru DZ-ja in morda tudi že glasovanje o njej na plenarni seji pričakovati že prihodnji teden.

Bodočo ministrico čakajo številni izzivi

Če bo Mlinarjeva zasedla ministrski stolček, bo ena od njenih prvih nalog spopad z informacijskim sistemom službe vlade za razvoj, poroča novinarka Radia Slovenija Maja Derčar. Informacijski sistem je namreč šele septembra, po bruseljskih grožnjah o zmanjšanju finančnih sredstev, dobil zadovoljivo oceno delovanja. Kljub velikim finančnim vložkom informacijski sistem preglavice povzroča že več let.

Iztok Purič je ministrski položaj zapustil
Iztok Purič je ministrski položaj zapustil "utrujen od živčne vojne pri odpravljanju napak informacijskega sistema". Foto: DZ/Matija Sušnik

Angelika Mlinar bo morala tako skrbeti, da bo sistem deloval tekoče in da ne bo treba zanj odšteti iz meseca v mesec več denarja. Od junija 2017 je za upravljanje sistema namreč odštela več kot 1,3 milijona evrov.

Informacijski sistem po navedbah Derčarjeve sicer samo zamika črpanje evropskih sredstev, poglavitni problem pa tiči v nepripravljenosti projektov, ki bi dobili evropski denar. Iz trenutne finančne perspektive 2014–2020, ki bo sicer podaljšana še za tri leta, je Slovenija od 3,3 milijarde evrov počrpala le 862 milijonov, kar je 28 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Ministrico naj bi na Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj evropske kohezijske politike čakali tudi skrhani odnosi. S službe namreč prihajajo anonimna opozorila o slabih odnosih in zmedenem vodenju. Če Mlinarjevi položaja ne bo uspelo izboljšati, jo lahko hitro doleti usoda njenih predhodnikov, Marka Bandellija in Iztoka Puriča, ki sta položaj zapustila predčasno.

Zelena luč na obeh straneh

Vlada je sicer na četrtkovi seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za sprejem Angelike Mlinar v državljanstvo. Na podlagi tega mnenja in ob izpolnjevanju drugih zakonsko določenih pogojev ministrstvo za notranje zadeve izda odločbo o državljanstvu.

Mlinarjeva je sicer najprej prosila avstrijsko državo za dovoljenje, da pridobi dvojno državljanstvo. Rok za imenovanje novega ministra po odstopu Iztoka Puriča je 7. januar. Zato se je Mlinarjeva odločila zaprositi za slovensko državljanstvo še pred končanim postopkom v Avstriji.

Angelika Mlinar morda že danes do odločbe o državljanstvu