Angelika Mlinar je bila nosilka liste SAB-a za evropske volitve, a se v Evropski parlament stranki ni uspelo prebiti. Foto: BoBo
Angelika Mlinar je bila nosilka liste SAB-a za evropske volitve, a se v Evropski parlament stranki ni uspelo prebiti. Foto: BoBo

Stranka Alenke Bratušek je namreč koroško Slovenko Mlinarjevo predlagala za novo kohezijsko ministrico, a sta jo ministrstvo za javno upravo in služba vlade za zakonodajo opozorila, da minister slovenske vlade potrebuje slovensko državljanstvo.

Zato je stekel postopek sprejema Mlinarjeve v državljanstvo Republike Slovenije v skladu s 13. členom zakona o državljanstvu, ki govori o izredni naturalizaciji iz nacionalnih razlogov.

Omenjeni člen namreč predvideva, da lahko z naturalizacijo državljanstvo pridobi polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov. Pri tem pa Slovencem v zamejstvu, ki uveljavljajo korist države iz nacionalnih razlogov, ni treba izpolnjevati pogoja enoletnega neprekinjenega prebivanja v Sloveniji na podlagi statusa tujca.

Vlada želi z novim zakonom zmanjšati stroške občin

Mlinarjeva je sicer najprej prosila avstrijsko državo za dovoljenje, da pridobi dvojno državljanstvo, a postopek tam še ni končan, rok za imenovanje novega ministra po odstopu Iztoka Puriča pa je 7. januar. Zato se je Mlinarjeva odločila zaprositi za slovensko državljanstvo še pred končanim postopkom v Avstriji in hkrati računa na to, da ji Avstrija ne bo odvzela avstrijskega državljanstva.

V SAB-u pričakujejo, da bodo postopki izdaje slovenskega državljanstva rešeni v čim krajšem času. Predsednica stranke Alenka Bratušek tako verjame, da je postopke kljub parlamentarnim počitnicam mogoče izpeljati do 7. januarja. Od predsednika vlade Marjana Šarca pa v stranki pričakujejo, da v DZ-ju zagotovi potrebno večino, da bo Mlinarjeva res postala ministrica.

Vodja avstrijskih svobodnjakov Norbert Hofer medtem nasprotuje temu, da bi imela kandidatka za slovensko kohezijsko ministrico Angelika Mlinar dvojno državljanstvo, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.