Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. Foto: MMC RTV SLO
Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci ministrstva za delo sta se državna sekretarka Anja Kopač Mrak in vodja sektorja za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Nataša Trček odzvali na ključne očitke sindikatov, povezane z novo pokojninsko zakonodajo.

"Pogajanja s sindikati so trajala dve leti"
Anja Kopač Mrak je zavrnila očitke, da pokojninska reforma ni bila sprejeta v dogovoru s socialnimi partnerji. Zatrdila je, da so pogajanja s sindikati trajala dve leti, od tega eno leto še posebej intenzivno. Pri tem naj bi vlada tudi upoštevala argumente in omilila svoja stališča. Tako naj bi na predlog sindikatov med drugim v pokojninsko reformo vključila spodbude za zaposlovanje mladih in starejših in skrajšala obdobje za izračun odmere pokojnine.

Poudarila je, da ne drži trditev sindikatov, da pokojninska reforma ne bi bila potrebna, če bi zaposlili vse trenutno brezposlene osebe. Pojasnila je, da bi se v tem primeru delež aktivnega prebivalstva povečal le za 12,8 odstotka, v pokojninski blagajni pa bi še zmeraj manjkalo 400 milijonov evrov.

Dejala je, da se na vladi zavedajo, da bi lahko z zaposlitvijo mladih vpeljali določene prednosti v sistem, vendar s tem dolgoročno težav naj ne bi mogli rešiti. Položaj mladih, kot pravi, poskuša vlada reševati s programi aktivne politike zaposlovanja, pokojninska reforma pa naj bi določala tudi subvencije delodajalcem, ki bi zaposlovali mlade in tudi starejše osebe. "Kot predstavnica mlajše generacije si želim, da bi bila reforma čim prej sprejeta," je zatrdila.

"Dvig prispevne stopnje ni rešitev"
"Danes pokojnine padajo in bodo padale tudi naprej, če reforme na bo. Ampak veste kaj, to je bilo sprejeto v soglasju s sindikati leta 2000," je poudarila državna sekretarka in dodala da so pokojnine že tako nizke, da nižje ne morejo biti. Zato je po njenem edina možnost, da delamo dve do tri leta dlje, da ustavimo padanje pokojnin oz. da jih zvišamo.

Prepričana je, da dvig prispevne stopnje za delodajalce ni rešitev, kot to trdijo sindikati, saj naj bi se že z 1 odstotek višjo prispevno stopnjo brezposelnost povečala za dva tisoč oseb, poleg tega pa, kot pravi, prispevna stopnja sploh nima nikakršnega vpliva na višino pokojnine, temveč je ta odvisna zgolj od prispevkov, ki jih plačujejo delojemalci.

"Moram povedati, da dejansko ni dovolj denarja"
Nataša Trček se je odzvala na očitek sindikatov, da se zavarovanci, ki so pred letom 2000 delali na težkih delovnih mestih in so imeli zato priznano benifikacijo, nato pa jih je država preusmerila v nov sistem poklicnega zavarovanja, ne morejo predčasno upokojiti, ker država nima dovolj denarja za izplačevanje poklicnih pokojnin. "Moram povedati, da dejansko ni dovolj denarja. Vlada se tega zaveda in pripravlja nov zakon na tem področju, ki bo poskušal rešiti te zavarovance," je pojasnila in dodala, da pokojninska reforma to vprašanje v celoti rešuje.

"Sindikati nadalje trdijo, da ni bila uvedena diferencirana prispevna stopnja za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Ta zadeva se je poskušala izpeljati že okoli leta 2002 oz. 2003 in največji nasprotniki različnih prispevnih stopenj so bili ravno sindikati," je še dodala na koncu.