Le dobra polovica anketirancev je prepričana, da bo nova vlada Mira Cerarja delovala do konca svojega mandata. Foto: BoBo
Le dobra polovica anketirancev je prepričana, da bo nova vlada Mira Cerarja delovala do konca svojega mandata. Foto: BoBo

Javnomnenjska raziskava agencije Episcenter razkriva, da med tistimi, ki novi vladi napovedujejo celoten mandat, prevladuje prepričanje, da se bo to zgodilo zaradi novih obrazov v politiki (tako jih meni 24 odstotkov) in zaradi velike volilne podpore Stranki Mira Cerarja (15 odstotkov).

13 odstotkov vprašanih je menilo, da bo nova vlada štiri leta zdržala zaradi zaupanja in zaradi izobraženih ljudi z znanjem, ki bodo vodili državo. Dvanajst odstotkov pa jih je prepričanih, da bo nova koalicija obstala, ker bo močna.

Vlado bodo zrušili lobiji
Med tistimi, ki menijo, da nova vlada ne bo dokončala celotnega mandata (47 odstotkov), jih največ meni, da bodo novo vlado zrušili lobiji in interesi (27 odstotkov). Drugi najpogostejši razlog za nove predčasne volitve pa naj bi bili spori med strankami (20 odstotkov) in to, da bo imela vlada težko delo (18 odstotkov).

Med ponujenimi odgovori so anketiranci pogosto izbrali še odgovor, da imajo novi igralci na političnem prizorišču premalo izkušenj (14 odstotkov).

Episcenter je meritev javnega mnenja za Planet Siol.net opravil z računalniško podprtim telefonskim anketiranjem (CATI). V raziskavi je med 14. in 18. julijem sodelovalo 645 polnoletnih prebivalcev Slovenije.