Delova anketa: Janković, Janša, Virant ... Foto: BoBo
Delova anketa: Janković, Janša, Virant ... Foto: BoBo
Javnomnenjska naketa
Zdaj, ko so se pojavile nove stranke oziroma liste kot dejanska možnost na predčasnih volitvah, se je delež neopredeljenih bistveno zmanjšal. Foto: MMC RTV SLO
Anketa Dela: Janković pred Janšo

Na vprašanje, katero od strank bi volili, če bi bile volitve jutri, je v tokratni redni mesečni Delovi anketi 19,4 odstotka glasov dobila Lista Zorana Jankovića, stranka SDS pa 19,3 odstotka. Trikrat manj glasov, a še vedno dovolj za tretje mesto - šest odstotkov -, je dobila Lista Gregorja Viranta.

Četrti je DeSUS s 5,3 odstotka, na petem mestu je SD s 4,1 odstotka. SNS je glas prisodilo 3,2 odstotka vprašanih, toliko je dobila tudi NSi, SLS pa 3,1 odstotka. Za LDS se je opredelilo 1,7 odstotka anketirancev, za Zares pa en odstotek. Poleg Jankovićeve in Virantove liste je v anketi na novo še dva tedna stara Stranka za trajnostni razvoj - TRS, ki je dobila 3,7 odstotka glasov, in prejšnjo nedeljo ustanovljeno Gibanje za Slovenijo, ki pa mu je glas dalo skromnih 0,4 odstotka anketiranih.

Zdaj, ko so se pojavile nove stranke oziroma liste kot dejanska možnost na predčasnih volitvah, se je delež neopredeljenih bistveno zmanjšal, nove stranke pa so skupaj pobrale skoraj 30 odstotkov glasov, poroča Delo. Z ne vem je na vprašanje, katero od strank bi volili, odgovorilo 20,5 odstotka anketirancev, da se ne bi udeležili volitev, pa jih je odgovorilo 8,9 odstotka.

Kot kažejo rezultati, je Lista Zorana Jankovića pobrala volivce levih strank, podporo pa ima v celotni Sloveniji, ne samo v Ljubljani ali Osrednjeslovenski regiji. Lista Gregorja Viranta pa je, kot kaže, aktivirala volivce, ki so bolj sredinsko usmerjeni, saj SDS ni izgubil podpore. Edini stranki, ki jima naskok novih strank ni škodil, sta SDS in NSi, ki imata tokrat celo nekoliko večji delež glasov, pa morda še Desus, ki je ostal na istem kot prejšnjič.

Dve veji oblasti, dve graji
Anketiranci so ocenjevali tudi delo vlade in državnega zbora v zadnjem mesecu. Da je bilo delo vlade negativno, jih je menilo 45,3 odstotka, 34,8 odstotka pa so delo vlade ocenili kot zelo negativno. Kot srednje dobro je delo vlade ocenilo 6,7 odstotka vprašanih, kot pozitivno 11,1 odstotka, kot zelo pozitivno pa 0,4 odstotka. Večina, 55,4 odstotka anketiranih, meni, da si je DZ v zadnjem mesecu prislužil negativno oceno, kot zelo negativno pa je delo parlamenta ocenilo 25,8 odstotka vprašanih. Kot srednje dobro je delo DZ ocenilo 5,6 odstotka vprašanih, 10,2 odstotka jih je menilo, da je parlament delal pozitivno, 0,2 odstotka pa, da je delal zelo pozitivno.

Naročnik ankete je uredništvo Dela, telefonsko anketiranje pa je 10. in 11. oktobra na vzorcu 865 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Anketa Dela: Janković pred Janšo