Neopredeljeni se bodo v večji meri odločali glede na to, kako bodo stranke predstavile svoja stališča in koliko
Neopredeljeni se bodo v večji meri odločali glede na to, kako bodo stranke predstavile svoja stališča in koliko "starih" obrazov bo šlo z njimi navolitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zavzemanje za uničenje Zaresa je bilo dovolj uspešno, da so ljudje na to stranko pozabili.

Toš
Niko Toš
Kot je povedal Toš, državljani med državnimi institucijami najbolj zaupajo vojski, šolstvu, predsedniku republike in zdravstvu. Najslabše jo odnesejo politične stranke, DZ, vlada in sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SDS, SD in Janković pri vrhu

Izide raziskave je na novinarski konferenci predstavil Niko Toš s Centra za raziskovanje javnega mnenja. Oktobrsko merjenje na področju strankarskih preferenc (koga bi anketirani volil, katera stranka mu je najbližja) najprej pokaže visok delež neopredeljenih, teh je kar polovica, ob šestih odstotkih, ki bi volili "kaj drugega".

Ob vsem tem je na prvem mestu izbire anketiranih stranka SDS s 16 odstotki, sledi ji SD z devetimi odstotki. Tretje mesto si delita DeSUS in SLS s štirimi, peto mesto pa LDS in SNS. Sledi novinka na prizorišču, Stranka za trajnostni razvoj Mance Košir z dvema odstotkoma.
NSi, morebitna Lista Zorana Jankovića in Zares so od anketirancev dobili odstotek. Gibanje za Slovenijo (v raziskavi sicer poimenovana "županska lista") je pristalo pri nič odstotkih.

Ljudje želijo na volitve
Toš je izpostavil visoko pripravljenost iti na volitve, ki jo je raziskava pokazala kljub zelo visoki stopnji strankarske neopredeljenosti. Kar polovica vprašanih še ne ve, koga bi izbrali, kljub temu pa je jih kar tri četrine dejalo, da bi se zagotovo ali verjetno volitev udeležili.

Če bi neposredno volili mandatarja ...
"Volivce smo preizkusili tudi s teoretičnim vprašanjem, koga bi izbrali, če bi volili mandatarja neposredno," je pojasnil Toš. Izbira je bila zanj presenetljiva. Spet se je pokazal velik delež neopredeljenih, tistih, ki ne bi izbrali nikogar - ali koga tretjega - teh je kar polovica. Pri opredeljenih se je na prvo mesto uvrstil predsednik SDS-a Janez Janša s 24 odstotki, ljubljanski župan Zoran Janković je dosegel 17 odstotkov, zdajšnji premier Borut Pahor pa devet.

Toš je iz primerjave volilnih izidov državnozborskih volitev pred tremi leti ugotovil, da se je velik del nekdanjih SD-jevih, pa tudi Zaresovih volivcev, preselil med neopredeljene. Ker je meja med levico in desnico v naši volilni bazi težko prehodna (volivci zelo rekdo menjajo opredelitev), vidi Toš v tem naboru neopredeljenih večinoma levičarjev priložnost in odprt prostor za novonastajajoče opcije, predvsem za morebitno Jankovićevo listo.

A ne le med levičarji, Jankoviću se prostor odpira tudi med desničarji, saj precej igra na karto moči, moč pa privlači tako levico kot desnico, je dejal raziskovalec.

"Največji stranki imata že desetletja iste voditelje"
To rigidno, težko prehodno mejo med levimi in desnimi bi volivci lahko precej razrahljali, če bi se na vodilnih mestih dejansko pojavili novi obrazi, je dejal Toš in dodal, da bi največji stranki, ki vztrajata z istima predsednikoma, z njuno zamenjavo precej odprli demokratični prostor ter omogočili racionalno vladanje. Škodljivo je prepričanje, da je igra demokracije le med "mano in tabo", ne pa med koncepti in širinami strankarskih baz, je prepričan Toš.

Anketa je zajemala tudi vprašanje v zvezi s sodnim postopkom v zadevi Patria. 38 odstotkov vprašanih meni, da je obtožni predlog utemeljen, 32 odstotkov, da ni, 30 odstotkov pa ne ve, kaj naj si misli. Po oceni Toša bi to lahko vplivalo na volilno tekmo, vendar manj pri že opredeljenih.

Toš: To ni predvolilna raziskava
Poudaril je, da to ni volilna raziskava, temveč reden Politbarometer. Če bi se usmerili v volilne izide 4. decembra, bi morali prilagoditi metodologijo na način, da bi anketirancem neposredno podali možnosti izbire strank. Tokrat so volilci sami povedali ime stranke, je pojasnil.

Raziskavo je center izvedel 3., 4. in 5. oktobra na vzorcu 953 anketirancev. Raziskava poteka kot longitudinalna študija že od leta 1994.

Zavzemanje za uničenje Zaresa je bilo dovolj uspešno, da so ljudje na to stranko pozabili.

Toš
SDS, SD in Janković pri vrhu