SDS-u je uspel največji preboj navzgor glede podpore, kaže anketa Dela. Foto: BoBo Foto: BoBo
SDS-u je uspel največji preboj navzgor glede podpore, kaže anketa Dela. Foto: BoBo Foto: BoBo

SDS in SD sta bila februarja glede podpore še izenačena, PS pa jima je sledil z minimalno razliko. SDS-u pa je uspel preboj navzgor. Če bi bile volitve v nedeljo, bi namreč največja opozicijska stranka dobila 15,6-odstotno podporo, prejšnji mesec pa 11,7-odstotno.

SD-ju podpora pada, in to že tretji mesec zapored. Decembra lani je imel še več kot 15-odstotno podporo, zdaj se je ta ustavila pri 9,5 odstotka. Tretje mesto med strankami ohranja PS, a z bistveno nižjo podporo pri 6,4 odstotka, čeprav je dobila prejšnji mesec skoraj 9-odstotno.

Četrti je DeSUS s 5,9-odstotno podporo, za njim je SLS s 5,2-odstotno podporo. Podpora se je dvignila tudi DL-ju, ki je tokrat prejel 3,4-odstotno podporo, na zadnjem mestu pa je NSi s 3,2 odstotka. Med zunajparlamentarnimi strankami bi Solidarnost dobila 2,6-odstotno podporo.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 3. do 6. marca na reprezentativnem vzorcu 659 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Vlado podpira le še slaba četrtina
Povprečna ocena, ki so jo vladi namenili vprašani, je bila februarja 2,46, zdaj pa je 2,34. Natančnejša analiza rezultatov pokaže, da je podpora vladi padla predvsem zaradi povečanja deleža tistih, ki so jo ocenili z zelo negativno oceno. Vlade tako ne podpira 65,5 odstotka, podpira pa jo 24,5 odstotka. Državnemu zboru je medtem srednja ocena zrasla z 2,24 na 2,26.

Glede priljubljenosti se ocena nobenemu politiku ni zvišala, še najmanj je padla evropskemu komisarju Janezu Potočniku. Največji padec na lestvici je doživela premierka Alenka Bratušek. Predsedniku države Borutu Pahorju, ki zaseda prvo mesto, sledita kmetijski minister Dejan Židan in Potočnik.