Vlado podpira manj kot 30 odstotkov vprašanih, med strankami pa bi jo najbolje odnesel SDS. Foto: BoBo
Vlado podpira manj kot 30 odstotkov vprašanih, med strankami pa bi jo najbolje odnesel SDS. Foto: BoBo
Anketa: Vlado podpira 30 % vprašanih

Vlado tako, sodeč po anketi, podpira le 29,4 odstotka vprašanih, medtem ko jih 5,8 odstotka na vprašanje, ali vlado podpirajo ali ne, ni znalo odgovoriti.

Na vprašanje o strankah je 7,8 odstotka vprašanih odgovorilo, da bi volili SDS. Sledita SD s 6,5-odstotno podporo in DeSUS s 4,3-odstotno. PS bi volilo 3,8 odstotka vprašanih, NSi pa 1,3 odstotka. SLS bi volilo 1,2 odstotka anketirancev, najmanj vprašanih pa bi se odločilo za LDS (1,1 odstotka), SNS (0,8 odstotka), DL (0,6 odstotka) in Zares (0,1 odstotka).

V raziskavi je sodelovalo 910 polnoletnih državljanov. Telefonska anketa je potekala med 10. in 14. februarjem.

Veliko neopredeljenih in tistih, ki ne bi volili nobene stranke
Neopredeljenih je bila več kot četrtina anketiranih, 27,6 odstotka. Nobene stranke ne bi volilo še več vprašanih, kar 30,6 odstotka, volitev pa se ne bi udeležilo 11,4 odstotka vprašanih. Upoštevajoč le tiste, ki so izbrali določeno stranko, bi jih SDS volilo 27,4 odstotka, SD 22,7 odstotka, DeSUS 14,9 odstotka, PS pa 13,4 odstotka.

Večina: Arhivi naj bodo odprti
Večina anketirancev (72,7 odstotka) je glede arhivov dejalo, naj bodo odprti, saj je le tako mogoče priti do zgodovinske resnice. Za zaprtje arhivov, ker naj bi to bilo potrebno z vidika varovanja osebnih podatkov vpletenih ljudi, se je opredelilo 18,6 odstotka vprašanih. Neopredeljenih je bilo 8,7 odstotka.

44,8 odstotka vprašanih bi na morebitnem referendumu o arhivih glasovalo proti, za zakon pa bi se jih opredelilo 33,6 odstotka. 21,7 odstotka anketiranih je neopredeljenih.

Finska razsodba še ne pomeni nedolžnosti za dve tretjini
Ali razsodba glede Patrie na Finskem pomeni, da so nedolžni tudi tisti, ki so bili obsojeni v Sloveniji, je bilo eno od vprašanj za anketirane. 66,2 odstotka jih meni, da ta razsodba sama po sebi še ne pomeni nedolžnosti obsojenih v Sloveniji. 17,3 odstotka vprašanih na vprašanje ni znalo odgovoriti, za 16,5 odstotka pa finska razsodba pomeni, da so nedolžni.

Malo vedenja o koristnosti priseljencev
V anketi so spraševali tudi o vlogi priseljencev za slovensko gospodarstvo. 42,4 odstotka vprašanih se niti ne strinja niti strinja, da priseljenci pomenijo korist za slovensko gospodarstvo. V zvezi s trditvijo, da priseljenci odvzemajo delovna mesta večinskemu prebivalstvu, se večina vprašanih prav tako niti ne strinja niti strinja (29,2 odstotka), sledijo pa tisti, ki se s tem popolnoma strinjajo (21,2 odstotka).

Anketa: Vlado podpira 30 % vprašanih