Velika večina vprašanih podpira proteste proti političnim elitam - na državni in lokalni ravni. Foto: BoBo
Velika večina vprašanih podpira proteste proti političnim elitam - na državni in lokalni ravni. Foto: BoBo

76,3 odstotka vprašanih podpira proteste proti politični eliti na državni in lokalni ravni, kaže anketa, ki sta jo izvedla agencija Ninamedia in tednik Mladina 11. februarja na vzorcu 504 anketirancev. Proteste bolj podpirajo mlajši, bolj izobraženi, ljudje iz urbanega okolja, volivci opozicijskih strank in tistih, ki so se iz koalicije poslovile, torej DL-ja, SLS-a in DeSUS-a.

Medtem pa le četrtina (25 odstotkov) vprašanih podpira protestni shod Zbora za republiko, ki je bil 8. februarja na Kongresnem trgu. Zanimivo je tudi, da shod podpira 57 odstotkov mladih (43 odstotkov ga ne), 80 odstotkov vprašanih, ki so starejši kot 60 let, pa shodu nasprotuje. 25 odstotkov tistih, ki so privrženci SDS-a, shoda ZZR-ja ne podpira, še kaže anketa.

Večina za Janšev odstop
Anketirane so tudi spraševali, kaj bi bilo najprimernejše za končanje politične krize. Izbirali so lahko med predlogi: oblikovanje nove vladne koalicije, brez SDS-a, predčasne volitve; ustanovitev nove stranke, ki bi sledila zahtevam protestnikov; Janez Janša naj odstopi z mesta predsednika vlade. Večina se jih je odločila za zadnji odgovor.

Na vprašanje, kdaj bi bilo najprimerneje izvesti predčasne volitve, jih je največ, 57,7 odstotka, odgovorilo, da takoj, 13 odstotkov jeseni, 10,5 odstotka prihodnje leto ob evropskih volitvah, 14 odstotkov ob koncu rednega mandata, 4,1 odstotka pa se jih je odločilo za odgovor ne vem.

Če bi bile volitve v nedeljo ...
SD bi podprlo 16,1 odstotka vprašanih, SDS 11,7 odstotka, SLS 7,6 odstotka, PS 5,9 odstotka, novo stranko, ki bi nastala iz protestniških gibanj, 4,8 odstotka, NSi bi volilo 3,7 odstotka, DL 3,1 odstotka in 2,7 odstotka Desus. 22,5 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volili, 20,4 odstotka vprašanih pa ne bi šlo na volitve.