Stranko premierja Mira Cerarja bi volilo 16,8 odstotka vprašanih, SDS pa 15,3 odstotka. Foto: BoBo
Stranko premierja Mira Cerarja bi volilo 16,8 odstotka vprašanih, SDS pa 15,3 odstotka. Foto: BoBo

Anketo je za POP TV na vzorcu 708 oseb opravila agencija Mediana.

Največji vladni in največji opozicijski stranki na tretjem mestu sledi Cerarjeva koalicijska partnerica, stranka SD, ki bi osvojila 7,6 odstotka glasov. Sledijo tri parlamentarne stranke, ki imajo skoraj enako raven podpore. NSi bi volilo 6,9 odstotka vprašanih, opozicijski ZL 6,6 odstotka, drugo najmočnejšo parlamentarno stranko DeSUS pa bi volilo 6,4 odstotka vprašanih. Na sedmem mestu je zunajparlamentarni SLS s 3,9-odstotno podporo med vprašanimi v raziskavi. S tem je SLS prehitel parlamentarni ZaAB.

Vlada Mira Cerarja je novo leto začela tudi z boljšo podporo, kot jo je imela konec lanskega leta. Delo vlade namreč podpira 37,2 odstotka vprašanih, medtem ko jo je konec decembra 24,1 odstotka vprašanih v raziskavi Vox populi. A z delom vlade je trenutno še vedno nezadovoljnih 53,7 odstotka vprašanih. Preostali dela vlade niso mogli oceniti.

Med najbolj priljubljenimi politiki je predsednik republike Borut Pahor. Sledijo mu evropska komisarka Violeta Bulc, prvak SD-ja Dejan Židan, Cerar, peterico najbolj priljubljenih politikov pa končuje nekdanji evropski komisar Janez Potočnik.

V drugo polovico deseterice najbolj priljubljenih so se uvrstili predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle, finančni minister Dušan Mramor ter prvaka ZL-ja in DeSUS-a Luka Mesec in Karl Erjavec.

Anketo je za POP TV na vzorcu 708 oseb opravila agencija Mediana.