Je narasla podpora SD-ju zasluga predsedniške volilne kampanje? Foto: BoBo
Je narasla podpora SD-ju zasluga predsedniške volilne kampanje? Foto: BoBo
false
Najbolj priljubljen politik v državi ostaja Borut Pahor, Marjan Šarec pa je takoj za njim na drugem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Za SD bi namreč po anketi časopisa Delo glasovalo 19,8 odstotka anketirancev, sledi SDS s 13,8-odstotno podporo. Na tretje mesto se je tokrat uvrstila Levica, ki bi jo izbralo 7,5 odstotka anketirancev, NSi pa ima 7,1-odstotno podporo.

Največja vladna stranka SMC ima v tokratni anketi 7-odstotno podporo, DeSUS pa bi podprlo 4,3 odstotka volivcev. Približno četrtina volilnega telesa ni opredeljena.

Novembra je javnost vladi podelila nekoliko nižjo srednjo oceno. Sprememba se je zgodila, ker so sodelujoči v anketi tokrat vladi podelili malo manj pozitivnih ocen in toliko več srednjih ocen, negativnih pa je bilo toliko kot pred mesecem dni. Pozitivno oceno je vladi dalo 14,4 odstotka vprašanih, srednjo oceno 46,6 odstotka, negativno pa 39,4 odstotka.

Priljubljenost: Pahor prvi, Šarec drugi
Barometer priljubljenosti politikov je že tretjo meritev zapored nespremenjen. Borut Pahor, ki je bil na nedeljskih volitvah znova izvoljen za predsednika republike, je prvi, njegov izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec, pa drugi. Oba sta sicer v primerjavi z oktobrom prejela nekoliko nižje ocene.

Na tretjem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc, četrta je evropska poslanka Tanja Fajon, sledi predsednik SD-ja Dejan Židan. Sledita predsednik in podpredsednik DZ-ja, Milan Brglez in Matjaž Nemec. Največji skok navzgor je barometer zaznal pri Mateju Toninu, ki je osmi, največji padec pa pri predsedniku vlade Miru Cerarju, ki se je uvrstil na 14. mesto.

Telefonsko in spletno anketo je za Delo izvajala agencija Episcenter od 2. do 8. novembra, v analizo pa je bilo vključenih 1.010 oseb.