SDS. Foto: MMC RTV SLO
SDS. Foto: MMC RTV SLO

Anketa je pokazala tudi precejšnjo razdeljenost glede podpore delu vlade in nekaj sprememb na lestvici priljubljenosti politikov.

V anketi priljubljenosti političnih strank tako na vrhu še naprej vztraja največja koalicijska stranka SDS, ki bi jo, če bi bile v nedeljo volitve v DZ, volilo 22,7 odstotka vprašanih. Največ priljubljenosti je sicer pridobil SD, ki bi ga volilo 15,2 odstotka anketirancev, medtem ko bi ga maja volilo 8,2 odstotka.

SD je s tem z drugega mesta izpodrinil največjo opozicijsko stranko LMŠ, ki bi jo volilo 10,9 odstotka vprašanih. LMŠ in SNS, ki bi ga volilo 1,4 odstotka vprašanih, sta sicer edini opozicijski stranki, ki sta v tem merjenju izgubili podporo. Stranko Levica bi tako volilo 8,2 odstotka, SAB pa 1,3 odstotka anketirancev.

Izmed koalicijskih strank je rast podpore zaznal samo že omenjeni SDS. Stranko NSi bi volilo 3,9, DeSUS 2,9, SMC pa 0,3 odstotka vprašanih.

Kot je še razvidno iz ankete, objavljene v današnjih Dnevniku in Večeru, bi zunajparlamentarno stranko SLS volilo 1,1 odstotka anketirancev, 0,6 pa bi jih volilo katero drugo stranko (po poročanju Večera so anketiranci med drugimi strankami navedli Dobro državo, Piratsko stranko in Zelene Slovenije).

Neopredeljenih je 22,6 odstotka, 8,9 odstotka vprašanih pa se ne bi udeležilo volitev.

Ob tem na Dnevniku ugotavljajo, da ko se glasove podpore trem ključnim opozicijskim strankam prelije v poslanska mesta, bi stranke SD (21), LMŠ (15) in Levica (12) skupaj dosegle 48 poslancev. Koalicijske stranke SDS (31), NSi (5) in DeSUS (4) bi zbrale 40 poslanskih mest.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 48,4 odstotka vprašanih, medtem ko jih 45,8 odstotka meni, da je delo vlade neuspešno. 5,8 odstotka jih ni znalo odgovoriti.

Pahor ostaja najbolj priljubljen

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, na drugem mestu se je znašla evropska poslanka in nova voditeljica SD-ja Tanja Fajon. Tretje mesto je zasedel zdravstveni minister Tomaž Gantar, za njim pa je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Sledijo evropska poslanka Ljudmila Novak, kmetijska ministrica in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec ter nekdanji predsednik SD-ja Dejan Židan. Prvo deseterico končujejo obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin, evropski poslanec Milan Brglez in evropski komisar Janez Lenarčič.

Rast priljubljenosti je zaznal tudi predsednik vlade in SDS-a Janez Janša, ki trenutno zaseda 14. mesto.

Javnomnenjsko raziskavo Vox populi je za časopisa Dnevnik in Večer opravila agencija Ninamedia med 9. in 11. junijem na vzorcu 700 anketirancev.

Anketa: Največjo podporo ima SDS