Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve v nedeljo, je 19,6 odstotka anketirancev odgovorilo, da bi volili SDS (v januarskem merjenju 16,9 odstotka), LMŠ pa bi volilo 17,1 odstotka vprašanih (januarja 19,4). SDS je tako prvič po decembru 2018 v javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo je izvedla agencija Ninamedia, prehitel LMŠ.

Na tretjem mestu ostaja SD, ki ga je kot svojo volilno izbiro navedlo 8,2 odstotka anketirancev (januarja 8,1 odstotka). Sledita skoraj izenačeni Levica s 5,3 odstotka (6,0 odstotka) in NSi s 5,2 odstotka (6,5 odstotka). 2,8 odstotka anketirancev je odgovorilo, da bi volilo DeSUS, 2,5 odstotka SNS, 2,3 odstotka SLS, dva odstotka SMC, SAB pa en odstotek. 0,8 odstotka vprašanih je odgovorilo, da bi volilo druge stranke. Neopredeljenih je 24,9 odstotka vprašanih (januarja 23,7 odstotka), 8,2 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

V parlamentu bi sedeli poslanci sedmih strank

Glede na podatke javnomnenjske raziskave bi poslanci stranke SDS zasedli 28 poslanskih sedežev, trije manj pa bi pripadli stranki LMŠ. Foto: DZ/Matija Sušnik
Glede na podatke javnomnenjske raziskave bi poslanci stranke SDS zasedli 28 poslanskih sedežev, trije manj pa bi pripadli stranki LMŠ. Foto: DZ/Matija Sušnik

Če upoštevamo samo opredeljene volivce, bi SDS dobil 28 sedežev v DZ-ju, LMŠ 25, SD bi prejel 12, Levica osem in NSi sedem. V parlament bi prišli še stranki DeSUS in SNS s po štirimi poslanci. Na vprašanje, kaj je bolj v državnem interesu, oblikovanje nove vladne koalicije in nove vlade ali pa takojšen razpis predčasnih volitev, je 57,9 odstotka vprašanih podprlo predčasne volitve. 33,2 odstotka anketirancev bi raje videlo oblikovanje nove koalicije, 8,9 odstotka jih je neopredeljenih.

Anketa je pokazala tudi precejšen padec podpore vladi Marjana Šarca, ki po odstopu premierja opravlja tekoče posle. Tako 57,5 odstotka vprašanih delo Šarčeve vlade ocenjuje kot neuspešno, 39 odstotka kot uspešno, 3,4 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo odgovoriti.

Viden vzpon Cerarja in Pivčeve

Na lestvici priljubljenosti politikov so na prvih treh mestih predsednik republike Borut Pahor, predsednik LMŠ-ja in premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec ter evropska poslanka Tanja Fajon. Viden vzpon priljubljenosti sta dosegla nekdanji predsednik SMC-ja in zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar ter nova predsednica DeSUS-a in kmetijska ministrica, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec, ki se je uvrstila na peto mesto.

Ninamedia je telefonsko raziskavo za časnika Dnevnik in Večer izvedla med 11. in 13. februarjem, anketirali pa so 700 ljudi.