Foto: BoBo
Foto: BoBo

SD je rezultat povečala za skoraj dve odstotni točki na 11,7 odstotka (junija 9,9 odstotka). Na četrtem mestu je Levica, ki ji je podporo namenilo 6,6 odstotka vprašanih (junija 7,1).

Sledijo NSi s 4,3 odstotka (junija 3,5 odstotka), SNS z 2,8 odstotka (junija dva odstotka) in DeSUS z 2,6 odstotka (junija 2,3 odstotka). Piratski stranki bi svoj glas namenilo 2,4 odstotka vprašanih (junija 0,7 odstotka), SMC pa bi podprlo dva odstotka (junija 1,1 odstotka).

Pod dvema odstotkoma so SLS (1,7 odstotka), SAB (1,6 odstotka), Andrej Čuš in Zeleni (0,8 odstotka) ter Dobra država (0,5 odstotka).

Med anketiranimi se je glede na prejšnji mesec zmanjšalo število neopredeljenih. Katero stranko bi volili, tokrat ni vedelo 18,3 odstotka anketiranih (junija 22 odstotkov), glasu nobeni stranki pa ne bi dalo 9,6 odstotka vprašanih (junija 11,5 odstotka).

Delo vlade je pozitivno ocenilo 32 odstotkov anketiranih, kot srednje nekaj manj kot 27 odstotkov vprašanih, 38 odstotkov vprašanih pa je delo vlade ocenilo negativno.

Pahor ostaja najbolj priljubljen

Na barometru priljubljenosti posameznih politikov vodi predsednik republike Borut Pahor, na drugem mestu je minister za zdravje Tomaž Gantar, na tretjem pa kmetijska ministrica in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Na četrto mesto se je uvrstil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, sledijo mu ministrica za izobraževanje Simona Kustec, obrambni minister Matej Tonin in začasna vodja SD-ja Tanja Fajon, ki je od prejšnjega meseca iz tretjega zdrsnila na sedmo mesto, čeprav je podpora njeni stranki zrasla.

Anketo je med 6. in 9. julijem za Delo na reprezentativnem vzorcu 725 oseb izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana.