Vlado po ugotovitvah raziskave, ki jo je na vzorcu 713 anketirancev za POP TV opravila Mediana, podpira 36,9 odstotka anketirancev, nasprotuje pa ji nekaj manj vprašanih kot mesec prej, in sicer 48,8 odstotka. 14,3 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

Na prvem mestu med strankami ostaja SDS, ki je izgubil nekaj prednosti pred drugouvrščenim LMŠ-jem. Foto: BoBo
Na prvem mestu med strankami ostaja SDS, ki je izgubil nekaj prednosti pred drugouvrščenim LMŠ-jem. Foto: BoBo

Na prvem mestu med strankami ostaja SDS, ki bi ga, če bi bile volitve to nedeljo, obkrožilo največ vprašanih (16,1 odstotka). Je pa največja vladna stranka izgubila nekaj prednosti pred največjo opozicijsko stranko LMŠ, ki jo podpira 11,5 odstotka vprašanih. Na tretjem mestu je stranka SD z 9,3-odstotno podporo, na četrtem Levica s 5,9-odstotno podporo, na petem pa NSi s 5,3-odstotno podporo.

Sledita stranka SNS, ki jo podpira 3,1 odstotka volivcev, ter SAB z 2,3-odstotno podporo. Tu so še neparlamentarni SLS z 1,7-odstotno podporo, Dobra država z 1,5-odstotno podporo in Pirati 1,2-odstotno podporo. Podpora koalicijskemu DeSUS-u je glede na nedavno dogajanje v stranki padla na odstotek, medtem ko je SMC po navedbah POP TV že nekaj mesecev zunaj političnega radarja.

Za osem odstotnih točk se je povišal delež neopredeljenih, ki jih je bilo tokrat 23 odstotkov. 12,1 odstotka vprašanih ne bi izbralo nobene izmed obstoječih strank, drugi pa niso želeli odgovoriti (trije odstotki).

Na čelu lestvice priljubljenosti ostaja predsednik Borut Pahor, drugo mesto zaseda zdravstveni minister in začasni predsedujoči DeSUS-u Tomaž Gantar. Se je pa podpora povišala infrastrukturnemu ministru iz vrst NSi-ja Jerneju Vrtovcu, ki je pristal na petem mestu.