Največjo javnomnenjsko podporo ima še vedno največja koalicijska stranka SDS (18,7 %), LMŠ-ju pa se je po dveh mesecih uspelo vrniti na drugo mesto, saj so mu namerili 10,4-odstotno podporo, kar sta dobri dve odstotni točki več kot pretekli mesec.

Stranka SD z 9,3-odstotno podporo je na tretjem mestu, sledita Levica (s 7,9-odstotno podporo) in NSi (s 4,9-odstotno podporo), ki imata 1,7 odstotne točke boljši izid kot septembra, stranki SAB (z 2,9-odstotno podporo) in DeSUS (z 2,8-odstotno podporo) pa imata obe za 0,2 odstotne točke manj podpore. SMC podpira 0,7 odstotka vprašanih.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V drugem delu lestvice so Dobra država (1.5 %), SLS (1,4 %), Piratska stranka (1,3 %), SNS (1,3 %), Zeleni Slovenije (0,7 %) in SMC (0,7 %). 0,3 odstotka vprašanih bi se izreklo za druge stranke. Tistih, ki ne vedo, koga bi volili, ne bi volili nobene stranke, niso želeli odgovoriti ali bi oddali prazno glasovnico, je tokrat skupaj skoraj 36 odstotkov.

Anketa Mediane je pokazala tudi, da bi v primeru volitev opozicija prehitela koalicijo. Za članice vlade – SDS, NSi, SMC in DeSUS – bi namreč glasovalo 27,1 odstotka vprašanih, opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica, ki so se prejšnji teden poenotile v poskusu oblikovanja alternativne vlade, pa bi podprlo 30,5 odstotka vprašanih.

Ocena dela vlade

Kakšna pa je ta mesec ocena dela vlade? Oceno zelo pozitivno ji je dalo 9,9 odstotka sodelujočih v poizvedbi, pozitivno 12,7 odstotka. Več vprašanih meni, da vlada ne dela dobro. Njeno delo negativno ocenjuje 21,5 odstotka vprašanih, zelo negativno pa 23,8 odstotka.

Anketa: Vladne stranke bi dobile manj glasov od opozicije

Inštitut Mediane je anketo izvedel za uredništvo Dela med 1. in 8. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije.