Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če bi bile volitve že zdaj, bi stranko SDS volilo 16,3 odstotka vprašanih, stranko SD 11,3 odstotka, za Levico bi glasovalo 7,6 odstotka vprašanih, za njo pa sta LMŠ s 6,3 in NSi s 4,6 odstotka glasov. Za SAB bi glasovalo 4,3 odstotka, za SNS pa 3,6 odstotka vprašanih. Pirati bi prejeli 1,6 odstotka, 1,2 odstotka DeSUS, en odstotek pa bi pripadel Dobri državi. Stranki Zdravka Počivalška Konkretno je raziskava pripisala 0,2 odstotka glasov.

Kar 22,7 odstotka anketiranih še ne ve, katero stranko bi obkrožili, 9,1 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. Dobra dva odstotka ljudi nista želela odgovarjati.

Koga vidijo kot predsednika vlade?

Janez Janša bi bil po mnenju vprašanih najboljši mandatar za sestavo nove vlade. Podporo mu je izreklo 20,6 odstotka anketiranih. Za njim je Robert Golob s 17,5 odstotka, 7,9 odstotka glasov so vprašani namenili Tanji Fajon, 6,9 odstotka Marjanu Šarcu in pet odstotkov Luki Mescu.

Lestvica priljubljenosti

Na vrh najbolj priljubljenih politikov se je vrnil minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor, za njim pa se je uvrstila evropska poslanka Ljudmila Novak. Na četrtem mestu je nekdanji vodja Gen-I-ja Robert Golob, sledi zunanji minister Anže Logar, na šestem predsednica SD-ja Tanja Fajon, sledi ji strankarski kolega Matjaž Han, osmi je infrastrukturni minister iz NSi-ja Jernej Vrtovec, na devetem pa predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Deseterico končuje prvak NSi-ja Matej Tonin.

Mediana je raziskavo izvedla na vzorcu 658 anketirancev.