Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največji vladni stranki je v primerjavi z mesecem prej podpora zrasla za 0,7 odstotne točke, SD-ju pa je podpora za prav toliko padla, Levica je izgubila 0,1 odstotne točke, LMŠ pa je pridobil 0,2 odstotne točke. NSi je pridobil 0,3 odstotne točke, SAB pa je izgubil 0,2 odstotne točke.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi si poslanska mesta razdelilo le omenjenih šest parlamentarnih strank. Čeprav bi SDS dobil 27 sedežev, pa bi koaliciji KUL uspelo osvojiti 50 mandatov, s čimer bi glede na dogovor, da bi predsednika vlade predlagala stranka z največjim osvojenim odstotkom, mandat za sestavo vlade dobila predsednica SD-ja Tanja Fajon.

DeSUS, SNS in nekdanji SMC, po novem stranka Konkretno, so zaznali zanemarljivo podporo, okoli pol odstotka in manj, in se tako ne bi uvrstili v DZ. Z 0,9 odstotka bi se pred omenjene stranke uvrstil še neparlamentarni SLS. Kar 31,8 odstotka vprašanih še vedno ne ve, koga bi volili, 4,7 pa na volitve ne namerava.

Anketa Vox populi je tudi pokazala, da na razporeditev politične moči še vedno niso pretirano vplivale nekatere (za zdaj še) nastajajoče stranke, niti morebitna stranka Roberta Goloba. Čeprav je tej anketa, ki so jo pri Ninamedii opravili pred dnevi in v njo vključili tudi neobstoječe in napovedane stranke, napovedovala obetaven izid, celo tretje mesto med vsemi strankami.

S 4,3 odstotka se je opazno povečal delež tistih anketirancev, ki so navajali druge stranke, pri čemer gre ta odstotek predvsem na račun novincev. Vprašani so tako največkrat navedli novo zeleno stranko Vesna Uroša Macerla in Urše Zgojznik, Pirate, Golobovo "stranko", Zelene, Konkretno in druge.

Slabše ocene dela vlade

Da vlada ne dela uspešno, meni 69,5 odstotka vprašanih, kar je 2,1 odstotne točke več kot novembra. Da dela uspešno, je prepričanih 29,1 odstotka vprašanih, kar je 0,3 odstotne točke več kot novembra. Anketa je tudi pokazala, da poleg večine volivcev opozicijskih strank vlade ne podpirata kar dve tretjini tistih, ki bi volili NSi.

Na lestvici priljubljenosti politikov se je tokrat na prvo mesto prebil zdravstveni minister Janez Poklukar, na drugo mesto pa je skočil predsednik republike Borut Pahor. Oba sta z vrha izrinila evropsko poslanko Ljudmilo Novak, ki je tokrat na tretjem mestu.

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi so izvedli med 14. in 16. decembrom, v njej pa je sodelovalo 700 ljudi.