Anže Logar je dolgoletni član stranke, mnogi pa so ga v preteklosti že videli tudi kot možnega naslednika Janeza Janše na čelu stranke. Foto: BoBo
Anže Logar je dolgoletni član stranke, mnogi pa so ga v preteklosti že videli tudi kot možnega naslednika Janeza Janše na čelu stranke. Foto: BoBo
Sorodna novica Janša o Logarjevih načrtih: Nervoza je predvsem v medijskem prostoru

"Svet SDS-a je za novega predsednika izvolil poslanca Zvoneta Černača. Dosedanji predsednik, poslanec Anže Logar je s te funkcije odstopil, ker se želi bolj posvetiti aktivnemu udejstvovanju v okviru društva Platforma sodelovanja," so sporočili s stranke SDS.

Svet stranke SDS, ki ga je od leta 2017 vodil dolgoletni poslanec stranke Anže Logar, se je danes sestal na zadnji letošnji seji. Seja je potekala brez Logarjeve prisotnosti, svojo odsotnost naj bi že predhodno opravičil in člane sveta obvestil, da odstopa z mesta predsednika. Svet SDS-a je z izjemo kongresa sicer najvišji organ stranke.

"Pravijo, da moraš kot posameznik znati oceniti, kdaj je čas za prevzem odgovornosti. V politiki pa je dobro znati tudi oceniti, kdaj je prišel pravi čas, da krmilo predaš naprej. V imenu nove svežine, napredka, spremembe smeri ali preprosto zaradi notranjega občutka," je Logar po odstopu zapisal na svojem Facebookovem profilu. "Različni pogledi, ki sem jih prinašal kot funkcionar stranke v notranje razprave, so zdaj naloga drugih. Odprte glave so dobrodošle, saj ga za dolgoročni razvoj in napredek ni hujšega, kot je enoumje. V stranki, zlasti pa v slovenski družbi."

Dodal je, da je njegov odstop nepreklicen in da je odslej član brez funkcije v hierarhiji stranke in poslanec, ki ostaja v poslanski skupini SDS-a. "Kot aktiven politik z željo po vsebinskem prispevku k razvoju Slovenije. Glasoval bom za dobre predloge in se trudil v politiko prinašati zdrav razum in duh sodelovanja. Naj bo to dobrodošlo, še posebej v času, ko pri nekaterih na glasovanje vpliva celo kozmični dež."

Logar je zapisal, da je s svojim odstopom tudi marsikoga razbremenil prevpraševanja o njegovem delovanju. Dodal je, da si v prihodnje želi več pozornosti nameniti kulturi dialoga v slovenskem družbenem okolju. "Ni ravno popularno. Posebej ne te dni, ko smo priča pravemu ‘power playu’ slovenske politike. A je ravno zato še bolj pomembno," je zapisal Logar.

Logarjev odstop deloma pričakovan

Ugibanja o Logarjevem odstopu z mesta predsednika sveta stranke so se vlekla že dalj časa. Potem ko je Janez Janša na začetku septembra za Odmeve zatrdil, da je status Logarja v stranki "enak kot včeraj", je ta teden za Radio Ognjišče dejal, da verjame, da bo iz te platforme nastala politična lista ali stranka. "Stranka težje, lista za volitve pa lažje in zagotovo. To bo nov faktor na naslednjih volitvah."

Že nekaj časa so namreč vse glasnejša tudi ugibanja, ali se bo Logarjeva Platforma sodelovanja aktivirala tudi v boju za predstavnike Slovenije na evropskem političnem parketu. K oblikovanju skupne liste je Logarja septembra povabil prvak NSi-ja Matej Tonin. Platforma sodelovanja je povabilo NSi-ja zavrnila, Logar je ob tem poudaril, da je namen platforme drugačen, in sicer investiranje v vsebino in v oblikovanje javnih tribun o temah, za katere ocenjujejo, da so pomembne za prihodnost.

A dejstvo je, da Logar kot poslanec SDS-a in predsednik sveta stranke ne more kandidirati na nobeni drugi listi kandidatov za evropske poslance. Logar sicer ostaja član SDS-a in njen poslanec v aktualnem sklicu državnega zbora.

Logar se je lani uvrstil v drugi krog predsedniških volitev, a je kljub porazu prejel več kot 400 tisoč glasov. Da ga volivci niso pozabili, kaže tudi novembrska javnomnenjska raziskava Vox populi, na kateri je Logar na lestvici najbolj priljubljenih slovenskih politikov na drugem mestu, raziskavo je za časopis Dnevnik izvedla Ninamedia.

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost je bilo ustanovljeno 31. maja letos in ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in podpredsednice Romane Jordan so to še Alja Brglez, Eva Irgl, Matej Avbelj, Igor Masten, Jernej Pikalo, Mitja Čander, Rok Ravnikar, Igor Hustič, Mark Boris Andrijanič in Mirko Požar. Foto: BoBo
Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost je bilo ustanovljeno 31. maja letos in ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in podpredsednice Romane Jordan so to še Alja Brglez, Eva Irgl, Matej Avbelj, Igor Masten, Jernej Pikalo, Mitja Čander, Rok Ravnikar, Igor Hustič, Mark Boris Andrijanič in Mirko Požar. Foto: BoBo

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Vodil je tudi ljubljanski odbor stranke, po lanskih lokalnih volitvah pa je s te funkcije odstopil. Leta 2018 je neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana.