Zunanji minister Anže Logar je sejo ‒ potem ko je pojasnil, da pri poslanem ne gre za depešo, ampak za dokument ‒ zapustil. Foto: DZ/Matija Sušnik
Zunanji minister Anže Logar je sejo ‒ potem ko je pojasnil, da pri poslanem ne gre za depešo, ampak za dokument ‒ zapustil. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predsednik odbora za zunanje zadeve Matjaž Nemec je dejal, da je pismo, ki so ga pripravili na uradu vlade za komuniciranje (Ukom), Svetu Evrope pa ga je poslalo zunanje ministrstvo, namenjeno notranjepolitičnemu obračunavanju in predstavlja nov napad na novinarje. Po njegovih besedah dokument manipulativno opisuje medijsko krajino v Sloveniji, izpušča pa informacije, ki vladajoči SDS povezujejo z mediji, ki so predmet policijske preiskave zaradi sumljivih denarnih tokov iz Madžarske ali širijo lažne novice.

Nemec je dodal, da vlada v dokumentu blati slovenske medije in novinarje. "Pismo, ki je bilo naslovljeno na Svet Evrope, predstavlja enostransko, politično motivirano in neodgovorno ravnanje vlade, ki blati ugled Republike Slovenije in namesto ukrepanja za zaščito standardov, svobode in neodvisnosti novinarskega dela nadaljuje vojno proti medijem in poglablja napetosti v družbi," je poudaril.

Po njegovih besedah je treba obsoditi, da predsednik vlade Janez Janša izkorišča epidemijo novega koronavirusa za blatenje in izkrivljanje obveščanja evropskih institucij o stanju medijev v Sloveniji.

Razprava o depeši SE se bo nadaljevala čez 14 dni

"Laž je navedba, da gre za depešo"

Logar je na začetku dejal, da je bil na sejo vabljen očitno po pomoti, saj z odgovorom Svetu Evrope nima praktično nič. Pojasnil je, da ne gre za odziv na izjavo komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, kot v sklicu seje navajajo predlagatelji. Vlada se na to izjavo še ni odzvala, če se pa bo, bo odziv pripravil Ukom, je dodal. Minister je poslancem pojasnil, da vladni odziv ni bil depeša. "Laž je navedba, da gre za depešo, Logarjeve depeše ni, ne obstaja," je zatrdil.

Povedal je tudi, da ni neposredno prejel vladnega odziva, pri njegovem nastajanju ni sodeloval, z besedilom pa je bil seznanjen, preden je bilo to poslano na stalno predstavništvo Slovenije pri Svetu Evrope, ki ga je nato to posredovalo platformi Sveta Evrope. "Ali podpiram besedilo? Se strinjam z vsebino? Kaj pa v zapisanem ne drži?" je poslance vprašal Logar. Prebral je tudi spremljajočo depešo s štirimi točkami, ki jo je zunanje ministrstvo pripravilo in poslalo skupaj z vladnim odzivom Svetu Evrope.

Logar je po svojem nastopu sejo zaradi drugih obveznosti zapustil. Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić je bila zaradi tega ogorčena: "Minister nas je popljuval, polil z gnojnico in odšel."

Opozicijski poslanci so zahtevali od vlade, naj sporen dopis umakne in prekliče ter ga nadomesti z vsebino, ki ne bo škodila ugledu Slovenije in jo bo vlada podprla. Koalicijske stranke SMC, DeSUS in NSi so pozvali, naj prevzamejo odgovornost v tej vladi in izpolnijo obljubo, da to ne bo vlada enega človeka in ene stranke.

Primož Siter (Levica) je opozoril, da vladna depeša predstavlja rušenje demokracije in ogrožanje suverenosti slovenske medijske krajine, neodvisnega novinarstva in svobode izražanja.

Nik Prebil (LMŠ) je v razpravi dejal, da ni pomembno, ali je ta dopis depeša ali ne, dejstvo je, da gre za uraden dokument Republike Slovenije, ki pa je povsem enostranski in politično motiviran. Logarju je očital, da se je zlagal, saj da je minuli teden rekel, da o dokumentu ne ve nič, danes pa je povedal, da ga je dobil.

Andrej Rajh (SAB) je povedal, da je depeša, ki jo je vlada poslala v Strasbourg, zloraba oblasti in države v strankarske namene, zato je zahteval, da jo vlada umakne. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da je sredinski del vladajoče koalicije tiho, s čimer tovrstne demokratične odklone tolerira.

Eva Irgl (SDS) je zavrnila očitke opozicije in zatrdila, da je namen seje, da se izvede napad na zunanjega ministra Logarja in obračunava z SDS-om ter z vlado in njenim predsednikom.

Razprava o depeši Svetu Evrope v DZ-ju

Sekretar ni odgovarjal na vprašanja

Ministra Logarja je v nadaljevanju seje zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Tone Kajzer, vendar na vprašanja poslancev ni odgovarjal in je dejal, da nima več kaj dodati temu, kar je povedal minister. Predsednika odborov Tomićeva in Nemec sta zato prekinila sejo, ki se bo nadaljevala, ko se je bo lahko udeležil Logar.

Na sejo so bili vabljeni tudi v. d. direktorja Ukoma Uroš Urbanija, direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek. Iz DNS-ja so sporočili, da se seje niso udeležili, ker so svoje stališče do depeše, ki blati ugled države, predvsem pa sramoti profesionalno novinarstvo v slovenskem in evropskem medijskem prostoru, javno že izrazili.

Se je pa seje udeležil podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Igor Pirkovič, ki je dejal, da so navedbe v vladnem dopisu faktografsko precej točne in izpostavljajo določene ključne probleme slovenskega medijskega prostora.

Pismo: Večina slovenskih medijev izvira iz komunističnega režima

Slovenska vlada je pretekli teden Svetu Evrope posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu je med drugim opozorila, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja.

Minister Logar na skupni seji odborov za kulturo in zunanjo politiko. Foto: DZ/Matija Sušnik
Minister Logar na skupni seji odborov za kulturo in zunanjo politiko. Foto: DZ/Matija Sušnik

Šlo je za odgovor na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je Radioteleviziji Slovenija očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

Pismo je doma doživelo več ostrih odzivov, saj da blati ugled države. Ostro so se odzvali tako v Društvu novinarjev Slovenije kot tudi na RTV Slovenija in STA-ju, ki ju je pismo posebej omenjalo. Na zunanjem ministrstvu so zanikali avtorstvo depeše, v uradu vlade za komuniciranje pa so pojasnili, da je šlo v tem primeru za jasno proceduro, ki ji sledijo tudi sicer ‒ vladni urad za komuniciranje prejme novinarska vprašanja in nanja odgovori, ne da bi o tem posebej obveščal visoke vladne funkcionarje.

Koalicijske stranke SMC, NSi in DeSUS so se od depeše distancirale in napovedale, da pričakujejo pojasnila, še bolj pa je pismo razburilo opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levico, kjer so jo razumeli kot zlorabo oblasti v politične namene. Zahtevali so sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in za kulturo, v Levici pa so zunanjega ministra Anžeta Logarja pozvali tudi k odstopu.

Poslanci pretresajo za mnoge sporno depešo

Združenje novinarjev in publicistov pritrjuje depeši

Oglasili so se tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) in zapisali, da je vsebina pisma "faktografsko precej točna in izpostavlja določene ključne probleme slovenskega medijskega prostora". "Dejstvo je, da politične sile, ki so izšle iz prejšnjega komunističnega režima, skupaj s svojimi ideološkimi privrženci tudi po padcu diktature skoraj neprekinjeno obvladujejo gospodarsko, pravosodno in medijsko področje v državi, vključno z javno RTV Slovenija," so med drugim zapisali v odzivu.

Video: Posnetek seje v več delih

16. nujna seja Odbora za kulturo in 20. nujna seja Odbora za zunanjo politiko, 1. del
16. nujna seja Odbora za kulturo in 20. nujna seja Odbora za zunanjo politiko, 3. del
16. nujna seja Odbora za kulturo in 20. nujna seja Odbora za zunanjo politiko, 2. del