Mirko Štular, Andrej Grah Whatmough in Valentin Areh so predstavili programske spremembe v letu 2022. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Mirko Štular, Andrej Grah Whatmough in Valentin Areh so predstavili programske spremembe v letu 2022. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Programski svet RTV Slovenija je v ponedeljek potrdil temeljni dokument zavoda, predlog Programsko-produkcijskega načrta 2022, ki ga je pripravilo vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija. Vse najpomembnejše programske novosti in spremembe, ki čakajo gledalce ter poslušalce, so podrobneje predstavili generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh.

Grah Whatmough meni, da je PPN dober, z njim se želi javni RTV približati najbolj priznanim javnim servisom v Evropi. "Čaka nas veliko izzivov, tudi precejšen finančni izziv. V sedmih mesecih smo precej naporov usmerili v mikroukrepe, ki vsi skupaj vplivajo na to, da je naše poslovanje precej boljše od napovedi. A obenem se zavedamo, da bo nujen tudi dialog z ustanoviteljem, torej državo, kako na dolgi rok zadovoljiti finančno vzdržnost našega poslovanja." Poudaril je, da pripravljajo tudi predloge sprememb zakonodaje, ki urejajo RTV Slovenija. "Trenutni zakon je relativno zastarel, RTV-ju ne daje potrebne fleksibilnosti," je dejal.

Sorodna novica Programski svetniki potrdili PPN z zamikom za Informativni program TV Slovenija

Dodal je, da v programskem smislu največje spremembe čakajo gledalce TV Slovenija. Nov PPN tako osrednje mesto na TV Slovenija daje kulturnim vsebinam, pester informativni program pa bo odslej na voljo na drugem programu. "Predvideno je tudi, da bomo dodatno obogatili prisotnost na spletu – oktobrsko lansiranje spletne strani rtv365.si, ki je nasledila aplikacijo 4D, bomo nadgradili z aplikacijami na mobilnih telefonih, tablicah in televizorjih," je dodal.

Areh: Prisluhniti interesom gledalcev

Povečanje števila gledalcev je kot glavni cilj v svoji predstavitvi navedel v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh, ki pravi, da skušajo s PPN-jem za leto 2022 prisluhniti čim večjemu številu gledalcev, njihovim željam in interesom, saj kot davkoplačevalci financirajo program. Spored TV Slovenija bo zato deležen velikih sprememb. Gledalcem bodo zagotovili pet ur več izobraževalnega programa, osem ur več oddaj o kulturi, 65 ur več informativnega programa, 58 ur več razvedrilnih vsebin in kar 438 ur več športnih vsebin, predvsem po zaslugi prenosov z olimpijskih iger v Pekingu in nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju.

Sorodna novica PPN22: Programske novosti in spremembe v letu 2022

Kulturne novice po Dnevniku, informativni blok na drugem programu

Po njegovem mnenju se informativni program TV Slovenija nahaja v resni krizi, večini oddaj že leta pada gledanost, zato so se odločili za spremembe. Zatrdil je, da informativnega bloka ne selijo na drugi program, saj bodo na prvem programu ohranili vse osrednje informativne oddaje, ob tem pa tudi magazinske oddaje, kot sta Tarča in Studio City. Na drugi program se seli nekaj kratkih informativnih rubrik, ki jih zaradi spremembe programske sheme ne morejo več umestiti na prvi program. Po Dnevniku bodo tako po novem na prvem programu sledile Slovenska kronika, Šport in informativna oddaja o kulturi. "Drugi program bi radi uveljavili kot novičarski informativni program. Ne priznavamo mišljenja, da je drugi program manj vreden. Mislimo, da sta oba programa enakovredna, se pa zavedamo, da bo treba z uspešno kampanjo spremeniti navade gledalcev," je dejal Areh.

Programski svetniki so pri sprejetju PPN-ja za leto 2022 dopustili trimesečno prehodno obdobje za postopno uveljavitev dela programskih sprememb, ki se nanašajo na Informativni program TV SLO. Še pred uvedbo novosti bo vodstvo v največji možni meri spremembe uskladilo s programskimi in produkcijskimi delavci, so sklenili.

Dolžina oddaje Prvi dnevnik bo po novem prilagojena na 13 minut, dolžina Dnevnika na 20 minut, Odmevov pa na 25 minut. Gledalci si bodo lahko po novem kulturne novice ogledali po Dnevniku, s čimer želi TV Slovenija uresničevati posebno javno poslanstvo.

Vodenje informativnega programa prevzema Jadranka Rebernik

"Jadranka Rebernik ne podpira PPN-ja, a mu tudi ne nasprotuje"

Dotaknil se je tudi javno izraženega nasprotovanja večine zaposlenih v Informativnem programu o predlaganih spremembah. Zaradi nasprotovanja osnutku PPN-a je pred časom odstopila tudi odgovorna urednica Informativnega programa Manica Janežič Ambrožič, ki je nato to delo opravljala kot vršilka dolžnosti. "Manica Janežič Ambrožič me je pred 14 dnevi obvestila, da iz zdravstvenih razlogov prosi za čimprejšnjo menjavo, zato sem pred tednom dni vsem zaposlenim v informativnem programu poslal povabilo za prevzem te funkcije. Želja je bila, da najdemo novo ime znotraj programa. Prejel sem zgolj eno prijavo – prijavila se je urednica programa Jadranka Rebernik, zato seznanjam javnost, da bo še danes imenovana za novo vršilko dolžnosti odgovornega urednika Informativnega programa," je dejal Areh.

Sorodna novica Kolektiv informativnega programa TV Slovenija: To je nepremišljen in neusklajen programski načrt

Areh je zatrdil, da ima Jadranka Rebernik večletne izkušnje kot odgovorna urednica, je pa tudi edina odgovorna urednica, ki ji je uspelo v zadnjih desetih letih zvišati gledanost Dnevnika. "Iz pogovorov z njo sem razbral, da ne podpira PPN-ja, hkrati pa ne nasprotuje novemu PPN-ju, zato upam, da bomo našli skupni jezik in rešitev za vse zaposlene." Dodal je, da sprejetje PPN-ja ne pomeni konca dialoga z zaposlenimi, ampak se dialog z njimi šele začenja, pri tem pa mu je pritrdil tudi Grah Whatmough.

Prihajata oddaja za starejše in Podarim dobim

Areh je naštel še nekaj ključnih sprememb – oddaja Slovenska kronika bo po novem na sporedu tudi v soboto in nedeljo, na drugem sporedu pa uvajajo nov večerni informativni blok, v katerem bodo posebno pozornost namenili novicam iz sveta in analizam mednarodnih dogodkov. Ponudili bodo tudi novice iz tem, kot so zdravje, potrošništvo, gospodarstvo, znanost in tehnologija. Prenašali bodo številne športne zimske tekme, kolesarsko Dirko po Franciji, evropsko prvenstvo v rokometu za dekleta. Prizadevajo si za odkup televizijskih pravic za EP v nogometu leta 2024 in 2028, SP v nogometu 2026 in za tekme košarkarske in odbojkarske reprezentance.

Areh je dejal, da bodo posebno pozornost namenili kulturnemu in umetniškemu programu, ki bo v novi shemi prispeval kar 75 odstotkov vseh oddaj med 20. in 22. uro na prvem programu TV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Areh je dejal, da bodo posebno pozornost namenili kulturnemu in umetniškemu programu, ki bo v novi shemi prispeval kar 75 odstotkov vseh oddaj med 20. in 22. uro na prvem programu TV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj/RTV Slovenija

V t. i. primetimu bo več razvedrilnih vsebin, nekaj razvedrilnih oddaj bo na sporedu tudi v popoldanskem času. Izvedli bodo razširjen projekt EMA, proti koncu 2022 pa se bo začela nova oddaja Podarim dobim. Povečali bodo število glasbenih oddaj, v okviru Programa plus bo posebna pozornost namenjena oddaji Dobro jutro, ki je ena najuspešnejših oddaj. Kulturni in umetniški program bo v novi shemi prispeval kar 75 odstotkov vseh oddaj med 20. in 22. uro na prvem programu. Gledalci si bodo lahko ogledali domači igrani seriji Leninov park in Dolina rož, izstopali bodo tudi izbrani naslovi dokumentarnih filmov. Tako bodo ponudili 12 novih dokumentarnih filmov lastne produkcije. Novost je tudi popoldanska oddaja, namenjena predvsem starejšim gledalcem.

Dodano ob 15.50

Kolektiv IP-ja: Žal je prevladal argument moči in ne moč argumentov

Na potrditev PPN-ja so se odzvali tudi v kolektivu informativnega programa TV Slovenija, saj ugotavljajo, da so "svetniki in vodstvo popolnoma prezrli pozive in resne argumentirane pomisleke kolektiva", da bodo z novim PPN-jem marginalizirali Informativni program Televizije Slovenija, torej informativne vsebine v javnem interesu.

"94 odstotkov zaposlenih v Informativnem programu je Programski svet pozvalo, naj premisli o predlogu PPN 2022 in naj predlog vodstva zavrne. Žal je prevladal argument moči in ne moč argumentov," so zapisali in dodali, da jih je vodstvo po sprejetju PPN-ja povabilo k dialogu, "a ker je PPN sprejet, vsebinske spremembe skorajda niso več mogoče", so še opozorili. Kljub temu, napovedujejo, bodo še naprej "konstruktivno iskali rešitve, da preprečijo dolgoročno škodo za RTV Slovenija, tudi dialoga z vodstvom ne zavračajo".

Glede imenovanja Jadranke Rebernik za v. d. odgovornega urednika pa v kolektivu informativnega programa pravijo, da "pričakujemo jasno vizijo, na podlagi tega se bodo izrekli o podpori vršilki dolžnosti odgovornega urednika".

Štular: Zadržati vez s poslušalci na sodoben način

Po besedah direktorja Radia Slovenija Mirka Štularja je v zadnjih letih ključna zaveza Radia Slovenija, da okrepi javni radio oziroma mrežo šestih javnih radijskih programov. Poudaril je, da je mreža Radia Slovenija močnejša, kot je bila, tako po dosegih kot po rejtingih, saj je najbolj poslušana med radijskimi mrežami v Sloveniji.

V letu 2022 bo primarni fokus Radia Slovenija na mladem občinstvu, digitalnem portfelju in razvoju, saj želijo slediti občinstvu in njegovim navadam. Pred kratkim je bil končan razpis za nove izvirne pravljice, na katerega so prejeli skoraj 950 prijav. Končal se je tudi razpis za sovoditelja novega podkasta Mala malca, ki ga je zasnoval Val 202 skupaj s Prvim in TV Slovenija. V sodelovanju z MMC-jem in TV Slovenija pa se bližata portal in aplikacija Živ žav.

Radio Slovenija krepi tudi ponudbo podkastov, nadgraditi želijo tudi avdio na zahtevo in spletno poslušanje. "Radio želimo narediti prijazen na vseh napravah, lahko dostopen in za uporabnika prijazen," je dejal Štular. Obenem želijo še naprej soustvarjati glasbo in podpirati glasbeno produkcijo na vseh programih. V načrtu imajo tudi festival avdioprodukcije.

Štular je kot velik projekt omenil olimpijske igre v Pekingu, ki ga bo spremljal projekt Peking doma, s katerim se bodo preselili med navijače, partnerje in podpornike. Val 202 bo junija praznoval 50 let, kar bodo počastili s posebnimi vsebinami in koncertnim dogodkom.

Sprejet PPN za RTV SLO