Policisti so v petek aretirali 33 ljudi, nato pa jih izpustili. Foto: BoBo
Policisti so v petek aretirali 33 ljudi, nato pa jih izpustili. Foto: BoBo

Policija je med izgredi na petkovih demonstracijah v Ljubljani pridržala 33 kršilcev, nato pa vse izpustila, mladoletne pa so po postopku preiskave predali staršem.

Informacijo o odvzemu prostosti osebam, ki so organizirale napad na policiste, so s policije sporočili prek spletnega družbenega omrežja Twitter.
Policija je kršilce obravnavala zaradi prekrškov s področja javnega reda in miru, nekatere med njimi pa tudi zaradi kršenja zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Omenjene osebe so že bile obravnavane za kazniva dejanja in prekrške z elemnti nasilja. Vsi bodo v roku 48 ur privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, so sporočili.
"Policija se ne bo zadovoljila le z nevtralizacijo napadalcev ampak bo naredila vse, da bodo kazniva dejanja dokazana in v nadaljevanju procesuirana v kazenskih postopkih. Zato bodo kriminalisti in policisti nadaljevali s predkazenski postopki zoper vse, ki so aktivno sodelovali pri organiziranju ali neposredno sodelovali pri napadih na policiste ali na kakeršenkoli drug način ogrožali varnost ostalih udeležencev javnih shodov," je sporočil Vinko Stojnšek s PU Ljubljana.
Sprva mirni petkovi protesti v prestolnici so se sprevrgli v nasilne izgrede, v katerih je bilo poškodovanih več protestnikov in policistov. Protesti so sicer v petek potekali tudi v Kopru, Novem mestu, Novi Gorici, Ajdovščini, Trbovljah in Velenju, kjer pa so minili mirno.

"Najintenzivnejši napad organiziranih izgrednikov"
Generalni direktor policije Stanislav Veniger je petkov protest v Ljubljani označil kot najintenzivnejši napad organiziranih izgredniških skupin, usmerjen v policiste. Izgred je po njegovih besedah povzročila organizirana skupina nekaj desetih ljudi, ki se jim je pridružilo več sto huliganov, glede tega pa že poteka tudi policijska preiskava.

Prvič v samostojni Sloveniji so v petek uporabili vodni top proti izgredniškim skupinam. Sicer pa so policisti v petek uporabili različna prisilna sredstva, med drugim fizično silo, plinski razpršilec in druga plinska sredstva, palico, službene pse in sredstva za uklepanje.