Dokumenti, arhivi in dogajanje pred 30 leti je spet razburkalo politično ozračje. Foto: MMC RTV SLO
Dokumenti, arhivi in dogajanje pred 30 leti je spet razburkalo politično ozračje. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janša je kot bistvo arhivske afere označil nezakonito zaprtje arhivov Sove, ki sta si ga po njegovih besedah privoščila predsednik vlade Borut Pahor in vladna koalicija. Foto: MMC RTV SLO

Povsem jasno in več kot dokazano je, da je predsednik republike Danilo Türk februarja leta 2010 o Velikovcu vedel veliko več, kot pa tisti, ki so bili odvisni samo od informacij iz medijev, tako slovenskih kot avstrijskih.

Janez Janša

Razkritje neposrednih dokazov za motiv, ki je vodil do Ertlovega državnega odlikovanja, je po vsej verjetnosti nočna mora predsednika Danila Türka in njegovih političnih podpornikov. Neposredna kršitev zakona o arhivih, ki si jo je privoščila vladajoča koalicija, se tranzicijski levici zdi sprejemljiva cena za prikrivanje resnice o državnem terorizmu, njihovih nosilcih in odlikovancih.

Janez Janša
Miran Potrč
Kadar se srečata laž in resnica, bi morala biti temeljna vrednota resnica, je dejal Potrč. Foto: SD

Za dosego razvrednotenja predsednika države se uporabljajo potvorbe dokumentov, samo zato, da bi se dokazalo, da je predsednik države ravnal drugače, kot je.

Miran Potrč

Pričakujem, da bodo slovenske volivke in volivci končno ugotovili, kakšna politika se skuša prek SDS-a poskuša uveljaviti v Sloveniji. In da bo ugotovili, da se za dosego te politike - druga republika, 50 % + - uporabljajo vsa sredstva, tudi podtikanja, tudi neresnice, tudi zlonamerne obtožbe. Če bo to spoznano, potem bo jasno tudi, da se bo politika v Sloveniji morala spremeniti. Da bo začela, tako kot je leta 1990, ki je temeljila na resnici in poštenih odnosih tudi med konkurenčnimi strankami, ne pa takšna, kot je zdaj.

Miran Potrč
Prirejen dokument SDS-a
Odzivi na objavljeno arhivsko gradivo

Kadar se s pomočjo ponarejenih dokumentov skuša očrniti posameznika, je to nesprejemljivo, pa je opozoril Miran Potrč.

V časopisu Delo so namreč zapisali, da naj bi SDS združil dva dokumenta - enega, ki ga Danilo Türk ni prejel, in drugega, ki ga je - v skupen dokument, ki naj bi dokazoval, da je predsednik države lagal, ko je dejal, da je bil o napadu v Velikovcu obveščen zgolj iz medijev.

Arhiv Republike Slovenija je zaradi velikega zanimanja javnosti, številnih medijskih objav in polemik v zvezi z arhivskim gradivom, ki ga je Slovenska demokratska stranka objavila na svoji spletni strani in zadeva t. i. velikovški dogodek, sam objavil izvirne dokumente v celoti. Dokument, ki ga je kot enoten dokument objavil SDS, je po njihovih besedah sestavljen iz delov različnih dokumentov, ki si jih lahko pogledate tukaj:
- Informacija o sodnem procesu Vidmar–Blaj, (julij 1980)
- Posebna informacija št. 81 o mednarodnih odnosih in dogodkih, (2. 10. 1979) - objavljena točka 1
-
Posebna informacija št. 83 o mednarodnih odnosih in dogodkih, (5. 10. 1979) - objavljeni točki 2 in 3

Dokumente, ki jih je SDS pred dnevi objavil na svoji spletni strani, poglejte tukaj.
Iz dokumentov, ki jih je objavil Arhiv RS, in dokumenta, ki ga je objavil SDS, je mogoče razbrati, da so v SDS-u iz prvega dokumenta vzeli 2. stran z naslovniki, med katerimi je tudi Türk, nato pa dodali 2., 3. in 4. stran drugega dokumenta, 5., 6. 7., 8., 9. 13. in 12. stran tretjega dokumenta (teh dveh dokumentov Türk ni prejel), nato pa še 3., 4., 5. in 6. stran prvega dokumenta.

Janša: Časopis Delo ni zavezan resnici
Predsednik SDS-a Janez Janša je v odzivu zapisal, da so "režimski mediji v Sloveniji najprej razširjali tezo, da dokumenti ne dokazujejo predsednikovega laganja". "Ker pa se je vsak, ki ga je to zanimalo, na spletni strani SDS-a prek vpogleda v dokumente lahko prepričal, da predsednik Türk vse do leta 2010 o teroristični akciji ni bil obveščen zgolj iz medijev, temveč tudi neposredno od takratnih državnih organov, so režimski medijski lakaji naenkrat začeli trditi, da so objavljeni dokumenti ponarejeni." Janša je časopis Delo, ki je razkril, da naj bi SDS ponaredil arhivske dokumente, obtožil, da ni zavezan niti resnici niti bralcem, temveč zgolj režimu.

"Na naši spletni strani so resnični dokumenti, nikjer pa ne piše, da so vsi iz istega časa. Objavljeni so dokumenti, kot smo jih dobili v arhivu," je Janša zatrdil tudi v oddaji Svet na Kanalu A. Pravi, da ne oni ne arhiv na spletu niso objavili vseh dokumentov o tej temi, ampak le del. "Mogoče jih bomo objavili še več," je dodal.


Kot bistvo arhivske afere je Janša označil nezakonito zaprtje arhivov Sove, ki sta si ga po njegovih besedah privoščila predsednik vlade Borut Pahor in vladna koalicija. Meni, da gre za izjemno precedenčno ravnanje, zaradi katerega si bo lahko, če ne bo sankcionirano, katera koli vlada v prihodnje nekaznovano vzela pravico, da nekega zakona ne izvaja. Po njegovih besedah je despotsko nagnjenost k temu vprašanju pokazal tudi predsednik Türk, ki niti z besedo ni pristojnih pozval k spoštovanju zakona.

"Ne drži, da je bil Türk obveščen le iz medijev, obveščala ga je tudi jugoslovanska ambasada"
Le navidezno bistvo arhivske afere pa je po Janševih besedah "predsednikovo laganje o obveščenosti glede teroristične akcije slovenske Udbe v Velikovcu". Dodal je, da predsednika Türka ni nihče obtožil, da je bil vpleten ali da je sodeloval pri pripravi bombnega napada v Velikovcu, je pa za akcijo zagotovo vedel takratni vodja Udbe Tomaž Ertl. Drugo vprašanje pa je po Janševem mnenju, ali je Türk pri opravljanju dela kaj neuradno slišal od takratnega predsednika komisije SZDL-ja za manjšinska vprašanja Jožeta Hartmana.


Janša trdi, da je Türk večkrat javno zatrdil, da o ozadjih in posledicah napada v Velikovcu ni bil obveščen drugače kot iz medijev, a iz dostopnih arhivskih dokumentov izhaja, da to ni res. SDS je objavil vrsto dokumentov, ki dokazujejo, "da o Velikovcu funkcionarja SZDL-ja niso bili obveščali samo mediji, temveč tudi jugoslovanska ambasada". Na pisanje Dela, da nekaterih dokumentov, ki so jih objavili na strankini spletni strani, v arhivih niso našli, se je Janša odzval z besedami, "naj pogledajo še enkrat in jih bodo, razen če vmes ni prišlo še do dodatnega čiščenja gradiva". "Delo trdi, da nekaterih prilog k spremnemu dopisu ni prejel Danilo Türk, temveč njegov predhodnik Hartman, pri katerem je bil Danilo Türk sekretar. Ne bo držalo. Mogoče pa je, da so večkrat poslali iste priloge, ker se je zadeva pač razvijala naprej in so dosje dopolnjevali. Tudi če verjamemo, da sekretar Türk ni prebral pošte, ki jo je dobil predsednik Hartman, je dopis, ki smo ga objavili in je naslovljen na predsednika komisije Danila Türka in še devet drugih najpomembnejših političnih funkcionarjev v takratni SRS, v bistveni zadevi nedvoumen."

Janša se je v svojem dolgem zapisu dotaknil tudi domnevne gonje proti njemu osebno in stranki SDS, omenil je afero Depala vas, medijske napade in diskvalifikacije stranke, za katere krivi tranzicijsko levico. Ta se po njegovem mnenju boji razkritja neposrednih dokazov o motivu, zaradi katerega je predsednik države Türk decembra 2009 podelil eno najvišjih državnih odlikovanj nekdanjemu vodji Udbe Ertlu.

Potrč: SDS je z lahkoto obtoževal Türka, da laže
Na nove podatke o arhivskem gradivu so se odzvali tudi v SD-ju. "Vsak dan smo priča novim dogodkom, ki lahko skrbijo slovensko javnost in politiko. Resnica bi morala biti temelj političnega delovanja, laž je zavržna, z lažjo ni mogoče doseči nobenih političnih rezultatov," opozarja Miran Potrč.

Socialni demokrati so bili v času razprave o spremembi zakona o arhivskem gradivu prepričani, da so bile zlahka izrečene izjave, da je predsednik države lagal. Od vsega začetka se je videlo, da se SDS, ki te izjave širi, sklicuje na dokumente, katerih vsebina niso bile izjave o tem, kako se je izvajal velikovški primer, ampak kako se je mesece po tem vršil sodni proces zoper osumljenca delavca državne varnosti, ki sta bila udeležena v tem bombnem napadu. "To se je jasno videlo za tiste, ki so bili pozorni bralci," pravi.

Tudi površen bralec pa je lahko ugotovil, da je leta 1980 Danilo Türk dobil informacije o sojenju, ki ga je dobilo okoli 30 ljudi, dokumenta iz leta 1979 pa Danilo Türk ni dobil, saj takrat še ni bil predsednik komisije, ampak je bil to Jože Hartman. Dokument iz leta 1979 je vseboval prve odzive na napod v Velikovcu, a teh Türk ni prejel, je poudaril Potrč.

Dodal je, da se je skušalo s kombinacijo originalnih gradiv narediti tak dokument, ki bi dokazoval, da je bil Türk neposredno obveščen o dogodkih v Velikovcu, kar je neresnica. Bil je obveščen le prek medijev, kar je sam večkrat povedal.

"Politika ne sme delovati na podlagi načela, da cilj poveličuje sredstva"
Politika se po Potrčevih besedah ne sme delati na podlagi načela, da cilj poveličuje sredstva, in da taka politika dela škodo in ne sme dobiti mesta v vodenju Slovenije. Zato verjame, da bodo državljanke in državljani vsaj po razkritju dokumentov, ki niso izvirni, ugotovili, kdo in kakšno politiko vodi in da bo tako tudi njihovo ravnanje primerno.

"Zelo veseli smo, da smo kot koalicija zagotovili, da so bile sprejete spremembe zakona o arhivih." Velika večina arhivskega gradiva je ostala javna, tudi ti dokumenti, na katere so se sklicevali v SDS-u, so del arhivskega gradiva. "Mislim, da se je v tej razpravi pokazalo, kdo ima moralno avtoriteto, komu je mogoče verjeti in kdo za dosego političnega cilja uporablja vsa sredstva."

Potrč je ob koncu še dejal, da ker gre za odnos Janeza Janše do Danila Türka, predsednika države, mora to oceniti generalno državno tožilstvo, saj gre za napad na integriteto predsednika države, saj gre za varovanje integritete predsednika države. Danilo Türk je namreč že večkrat dejal, da Janeza Janše ne namerava preganjati.

SDS: Stara navada je železna srajca
Na te Potrčeve besede so se nato še endkrat odzvali v SDS-u. "Grožnje poslanca SD Mirana Potrča, ki je bil eden od najpomembnejših oblastnikov v času množičnega uničevanja arhivov, samo potrjujejo strah pred resnico. Šokantno je, da leta 2011, dvajset let po osamosvojitvi Slovenije, od nosilcev politične oblasti znova slišimo pozive k represiji in linču političnih nasprotnikov. Stara navada je železna srajca. Morda bo k preprečitvi političnega delovanja SDS-a jutri pozvala še preostala nekdanja politična vrhuška, z Mitjem Ribičičem, Tomažem Ertlom in Milanom Kučanom na čelu," so zapisali.

Povsem jasno in več kot dokazano je, da je predsednik republike Danilo Türk februarja leta 2010 o Velikovcu vedel veliko več, kot pa tisti, ki so bili odvisni samo od informacij iz medijev, tako slovenskih kot avstrijskih.

Janez Janša

Razkritje neposrednih dokazov za motiv, ki je vodil do Ertlovega državnega odlikovanja, je po vsej verjetnosti nočna mora predsednika Danila Türka in njegovih političnih podpornikov. Neposredna kršitev zakona o arhivih, ki si jo je privoščila vladajoča koalicija, se tranzicijski levici zdi sprejemljiva cena za prikrivanje resnice o državnem terorizmu, njihovih nosilcih in odlikovancih.

Janez Janša

Za dosego razvrednotenja predsednika države se uporabljajo potvorbe dokumentov, samo zato, da bi se dokazalo, da je predsednik države ravnal drugače, kot je.

Miran Potrč

Pričakujem, da bodo slovenske volivke in volivci končno ugotovili, kakšna politika se skuša prek SDS-a poskuša uveljaviti v Sloveniji. In da bo ugotovili, da se za dosego te politike - druga republika, 50 % + - uporabljajo vsa sredstva, tudi podtikanja, tudi neresnice, tudi zlonamerne obtožbe. Če bo to spoznano, potem bo jasno tudi, da se bo politika v Sloveniji morala spremeniti. Da bo začela, tako kot je leta 1990, ki je temeljila na resnici in poštenih odnosih tudi med konkurenčnimi strankami, ne pa takšna, kot je zdaj.

Miran Potrč
Prirejen dokument SDS-a
Odzivi na objavljeno arhivsko gradivo