Matej Tašner Vatovec, Asta Vrečko in Miha Kordiš januarja lani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Matej Tašner Vatovec, Asta Vrečko in Miha Kordiš januarja lani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Obtožbe so resne in so nedopustne, tudi sama trdno stojim za vsemi našimi poslanci Levice, kajti Levica se tako v javnosti kot preko svojih vrednot, ki jih zastopamo, zavzema za spoštljiv dialog, za vrednote solidarnosti in tovariškosti, te so bile očitno kršene." Tako je koordinatorica Levice Asta Vrečko pospremila predlog poslanske skupine Levice parlamentarni mandatno-volilni komisiji, naj Miho Kordiša zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini" razreši z vseh mest v parlamentarnih delovnih telesih. Njegovo razrešitev soglasno podpirajo poslanci Tatjana Greif, Nataša Sukič, Milan Jakopovič in Matej T. Vatovec.

Sorodna novica Poslanci Levice zahtevajo Kordišev umik. Kordiš: Želijo me utišati in disciplinirati.

"Razdiralna dejanja"

Kordišu očitajo, da je pritiskal na poslance in organe stranke, da bi izsilil zaposlitev določene kandidatke v poslanski skupini. "Takšna razdiralna dejanja, postavljanje posameznika pred kolektiv, niso dopustna. Nespoštljiv dialog, grožnje in neprimerno obnašanje do vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca, do koordinatorice sveta stranke in poslanke Nataše Sukič niso sprejemljivi in ne smejo imeti mesta v našem kolektivu," je dejala Asta Vrečko.

Tudi Sukič je danes (sreda) potrdila, da podpirajo vodjo poslanske skupine Mateja T. Vatovca, tudi njegovo pričakovanje, da Kordiš zapusti poslansko skupino. "Situacija je težka, mislim pa, da je čas, da se razreši, kajti takšno stanje ne more trajati v nedogled," je dejala.

V stranki se bodo o zadevi še pogovorili

Tudi Asta Vrečko je potrdila, da se bodo v stranki o dogajanju pogovorili, "kajti ne moremo pustiti takšnih stvari nedorečenih", so pa organi stranke tisti, ki o tem odločajo. "V nasprotju z Miho Kordišem mi sledimo svojim postopkom," je dejala Asta Vrečko. Je pa priznala, da je v stranki odločitev poslanske skupine naletela na različne odzive. "Ampak veliko njih seveda to podpira, kajti vsi so bili priča tudi razdiralnemu delovanju Mihe Kordiša znotraj stranke," je dejala. Za zdaj sicer še ni zaznala nobenega izstopa iz stranke.

Poudarek na kolektivnem delu

Glede besed Kordiša, ki je v odzivu na dogajanje nekatere dosežke stranke navedel kot plod svojega dela, pa sta tako Asta Vrečko kot Vatovec danes poudarila pomen kolektiva. "Vse stvari, ki jih je tej stranki uspelo v preteklih letih doseči, stvari, ki jih dosegamo danes tudi v vladi, so plod skupnega dela, skupnih naporov in predvsem tovarištva," je dejal Vatovec.

Kot ustanovna članica stranke mu je pritrdila Asta Vrečko in dodala, da "biti v koaliciji za stranko pomeni tudi odgovornost in hkrati tudi za vse njene funkcionarje in člane", saj so v koalicijo odšli enotno.

Vatovec je danes (sreda) dejal, da poskušajo čim bolj normalizirati delo poslanske skupine, da pa si ta trenutek ne zna predstavljati, kako bi ali pa bo lahko delo potekalo, ko se bo Kordiš vrnil iz bolniške odsotnosti. A da še vedno verjame, da so "vsi odrasli ljudje in da se znamo pogovarjati".

Kordiš: Dobivam pisma podpore

Kordiš vztraja, da ne bo odšel iz poslanskih vrst, in pravi, da iz članstva dobiva pisma podpore, poroča TV Slovenija. "Vse, kar se dogaja, se dogaja na način medijskega linča v režiji nekaj funkcionarjev, ki so si vzeli to pravico. Medtem samo članstvo o dogajanju ne ve nič, ni imelo pravice do besede pri ničemer, nobena stvar ni bila obravnavana na nobenem organu," je izjavil.

Asta Vrečko podprla predlog za razrešitev Mihe Kordiša