Dela na slovenski strani izvaja turški Cengiz. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Dela na slovenski strani izvaja turški Cengiz. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na avstrijski strani so drugo cev karavanškega predora začeli graditi oktobra leta 2018, zdaj pa so že skoraj pri državi meji."S predorskimi deli smo na 4340 metrih in državna meja je oddaljena še 40 do 50 metrov. Dela bomo predvidoma končali konec septembra," je povedal vodja projekta Andreas Karlbauer.

Sorodna novica Vrtanje za drugo cev Karavank kljub zahtevnim razmeram poteka po načrtih

To pa pomeni, da bodo morali na slovenske kolege čakati leto dni, saj lahko dela na elektromehanski opremi izvedejo le skupaj. A medtem imajo še veliko dela. Dokončati morajo povezave s prvo cevjo in betonska dela. Cestišče bodo dokončali do marca 2023. Glede morebitnega vlaganja odškodninskih tožb zaradi slovenske zamude pa je dejal: "Ne, odškodninskih tožb proti slovenskim kolegom ne bomo vlagali. S tem v zvezi ni nobenega dvostranskega sporazuma."

Projekt pa se je v zadnjem letu na avstrijski strani nekoliko podražil. Ocenjen je bil na 196 milijonov evrov. Gradnja druge cevi jih bo stala 156 milijonov evrov, sanacija prve obstoječe cevi pa med 50 in 60 milijoni evrov, skupna vrednost projekta naj bi tako na koncu znašala 210 milijonov evrov. Zaradi epidemije covida-19 zamud ni bilo, so se pa zato že pojavile težave pri dobavi materiala.

Avstrijci hitri z drugo cevjo