Foto:
Foto:
Parada se je ustavila na Kongresnem trgu. Foto: RTV SLO
Danica Simšič je častna pokroviteljica prireditve. Foto: RTV SLO

Z letošnjim geslom želijo opozoriti na po njihovem mnenju diskriminatoren zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, ki ga je DZ sprejel 22. junija. Svoj protest so simbolično prikazali pred ljubljansko mestno hišo z registracijo dveh osebnih vozil.

Križanke-Kongresni trg-Prešernov trg-mestna hiša
Parada se je sicer začela pred ljubljanskimi Križankami, se usmerila proti Kongresnemu trgu, nato pa so se odpravili proti Prešernovem trgu, kjer so spomenik ovili v mavrično zastavo. Zatem se je številčna in pisana množica odpravila pred mestno hišo, kjer so razgrnili mavrično zastavo, na njej pa je zaigrala skupina Bobnars United.


Preberite si klepet z Mihom Lobnikom, ki je sodeloval že pri prvih paradah ponosa v Ljubljani in si oglejte fotozgodbo.

Z novim zakonom le drobtinice


Po krajšem glasbeno-plesnem programu so na vrsto prišli govorci. Tatjana Greif iz nevladne organizacije Škuc-LL je dejala, da so geji in lezbijke z novim zakonom dobili drobtinice ter da jih zakon ločuje.

"Naj vam ostane pogum in optimizem"
Nagovorila jih je tudi častna pokroviteljica prireditve ljubljanska županja Danica Simšič, ki je dejala, da je pred letom dni izrazila upanje, da bo postala prva ljubljanska županja, ki bi lahko poročila istospolni par.

"Nihče ni pričakoval, da bo zakon doživel propad," je dejala. Ob tem je spomnila, da je vprašanje v pristojnosti države in ne občine, ki pri tem ne more nič. Svoj nagovor je končala z besedami: "Naj vam ostaneta pogum in optimizem. Hvala za barvitost, s katero polnite naša življenja."

Izidi naše spletne ankete

Ali bi morali homo- in heteroseksualne poroke uradno izenačiti?

- Da 47 %
- Ne 48 %
- Ne morem se odločiti 6 %

N = 984

Istospolno usmerjeni sicer pravijo, da je sprejetje zakona prvi korak k ureditvi njihovega statusa, vendar partnerjem v istospolni zvezi med drugim zagotavlja le minimalne socialne pravice.

Spomin na New York pred 36 leti
Parade ponosa po vsem svetu organizirajo v spomin na dogodek pred 36 leti v New Yorku, ko so se predvsem transvestiti, nato pa tudi istospolno usmerjeni posamezniki uprli pogostemu policijskemu nasilju, ki se je dogajalo v tem ameriškem mestu.

Prva parada ponosa v Sloveniji se je zgodila leta 2001, kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja v enem izmed ljubljanskih lokalov.