Na spletni strani za mlade RTV Čist hudo je zbranih devet kratkih videoprispevkov, ki opozarjajo na različne pasti in vedenja, ki jih lahko srečamo na internetu. Foto: MMC RTV SLO
Na spletni strani za mlade RTV Čist hudo je zbranih devet kratkih videoprispevkov, ki opozarjajo na različne pasti in vedenja, ki jih lahko srečamo na internetu. Foto: MMC RTV SLO

Mobilni telefon, tablica in prenosni računalnik - lahko bi rekli, da so to elementi "osnovne obvezne opreme", ki jo sodoben človek vedno nosi s seboj. Komunikacija preko različnih aplikacij, družabna omrežja, youtube kanali, preko katerih se lahko izobražujemo, potujemo ali le kratkočasimo in nasmejimo, so postali dnevna naloga vseh generacij. Tukaj pa leži tudi past - internet lahko postane še kako velika zabloda in beg pred realnim življenjem ter celo odvisnost.

Devet kratkih izobraževalnih filmov o pasteh interneta

V okviru aplikacije RTV Čist hudo in v sodelovanju z Logoutom, centrom pomoči pri prekomerni rabi interneta je nastalo devet kratkih videoposnetkov na temo različnih težav, s katerimi se lahko soočimo, če prekomerno preživljamo čas na internetu in izbiramo vsebine, ki nas lahko postopoma zasvojijo. Videoposnetke si lahko ogledate na MMC-jevem portalu za mlade na RTV Čist hudo.

Eden od devetih kratkih videoposnetkov na temo pasti na internetu z naslovom: Kaj lahko storiš, če si priča spletnemu nasilju?
Varnost na internetu je izrednega pomena

Vseh devet videoposnetkov je na voljo na RTV Čist hudo.

Zakaj pa se mladi in njihovi starši obračajo k Logoutu, centru pomoči pri prekomerni rabi interneta, nam je v spodnjem intervjuju povedala njihova strokovna sodelavka, Živa Ahac.

S katerimi težavami v povezavi z digitalnim vedenjem se najpogosteje starši in mladostniki obračajo na vas?
K nam pogosto pridejo starši oz. družine, ki pri svojih otrocih opazijo, da zelo pogosto uporabljajo telefon ali računalnik in imajo težave pri omejevanju časa, preživetega na napravah. Posledično lahko pride do poslabšanja ocen, pomanjkanja zanimanja za druge aktivnosti in močnih čustvenih reakcijah ob poskusih odvzema naprav. Takim družinam pomagamo pri postavitvi družinskih pravil, povezanih z uporabo zaslonov. Pogosti uporabniki so tudi mladi odrasli, ki opažajo, da imajo zaradi digitalnih aktivnosti težave z usklajevanjem drugih obveznosti. Težave, ki se najpogosteje pojavljajo, so prekomerno igranje video iger in raba družbenih omrežij.

Do katerega leta naj bi po mnenju vašega centra Logout mladi bili brez osebnega pametnega telefona in kateri so razlogi za to?
Dlje, ko so otroci brez lastnega telefona, bolje je. Staršem svetujemo, da pred dopolnjenim devetim letom otrok nima lastnega telefona. Preden se odločijo, da bo otrok imel svojo napravo, je zelo pomembno, da preverijo njegovo zrelost in odgovornost. Zaradi varnosti je za starše pogosto pravi čas za otrokovo prvo napravo, ko začne sam hoditi v šolo, kar pa ni nujno tudi pravi čas za otroka. Svetujemo tudi, da prvi telefon ni darilo in da si ga otrok ne kupi s svojim denarjem, saj bo v tem primeru dobil občutek, da ga lahko uporablja po svoji volji. Priporočamo, da je prva naprava starejši telefon enega od staršev in da predhodno določijo pravila uporabe.
Vsebine, s katerimi se otroci srečujejo na spletu, so zelo privlačne, otroci pa še nimajo razvitih ustreznih mehanizmov, da bi lahko sami nadzorovali količino časa preživetega na zaslonih in razlikovali med ustrezno in neustrezno vsebino. Če jim pri tem ne pomagajo odrasli, je velika verjetnost, da bodo zasloni postali primarni hobi in da bodo imeli manj časa za druge aktivnosti, kot so druženje z vrstniki, družino, šport in učenje. Več časa, ko mladostniki preživijo na spletu, večja je tudi možnost, da se bodo srečali z neprimernimi vsebinami, spletnim nasiljem in večja je možnost za razvoj zasvojenosti kasneje v življenju.

Kaj vam mladostniki najpogosteje zaupajo glede digitalnih naprav? Kje sami vidijo npr. težavo v popolavi vsebin na internetu?
Pogosto povedo, da so na napravah, ker jim je dolgčas, in ne vedo, kaj drugega bi počeli. Poleg tega so tudi njihovi prijatelji veliko na napravah in jim to predstavlja obliko povezovanja in druženja.

Kje pa starši najpogosteje vidijo težavo pri svojih mladostnikih glede uporabe računalnikov in telefonov? In kaj staršem v takih primerih svetujete? Omejeno uporabo tekom dneva, digitalni post ali kaj tretjega?
Starši pogosto vidijo težavo v otrocih samih - da so nezainteresirani, leni ali neodgovorni. Pogosto tudi ne vedo, kaj otroci na napravah pravzaprav počnejo in kaj jih pritegne k uporabi. Mladostniki preko naprav zadovoljujejo različne psihološke potrebe - po druženju, povezanosti, sprejetosti, potrditvi, zabavi, moči. Staršem svetujemo, da pokažejo iskreno zanimanje za otrokovo spletno aktivnost. Naj se z njim pogovarjajo o vsebinah, ki ga zanimajo in s katerimi se srečuje, morda kdaj celo skupaj odigrajo kakšno igro ali pogledajo kakšen video. Hkrati je pomembno, da se dogovorijo glede časa, ki ga lahko preživijo na napravah in časa, ko naprave niso dovoljene. Dogovorijo naj se tudi o posledicah, ki sledijo, če se otroci ne bodo držali dogovorov.

Mladostniki v današnjem času zelo pogosto svoj prosti čas preživljajo na internetu, kjer prebirajo najrazličnejše vsebine (tudi zelo uporabne), še posebej vabljiva pa so za njih družabna omrežja. Foto: Pixabay
Mladostniki v današnjem času zelo pogosto svoj prosti čas preživljajo na internetu, kjer prebirajo najrazličnejše vsebine (tudi zelo uporabne), še posebej vabljiva pa so za njih družabna omrežja. Foto: Pixabay

Nato je naloga staršev, da te dogovore tudi dosledno izvajajo. Svetujemo, naj se ravnajo po nacionalnih smernicah zdravniške zbornice za priporočeno uporabo zaslonov v prostem času oziroma naj sklenejo dogovore, ki bodo ustrezali njihovi družini. Pri tem je pomembna predvsem uravnotežena raba naprav. Torej, da ima poleg časa na zaslonu otrok tudi dovolj časa za druženje s prijatelji in družino, gibanje, učenje in druge aktivnosti, ki so zanj pomembne.

Vsi vemo, da je sedaj obdobje digitalnih omrežij, kot so Instagram, Faceboook, Tik Tok. Kje vi kot center pomoči pri prekomerni rabi interneta vidite pozitivne in negativne strani aktivne rabe teh platform, zlasti seveda pri mladostnikih?
Na Logoutu se zavzemamo za zdravo, kreativno, poučno, predvsem pa uravnoteženo rabo tehnologij. Kot sem že omenila preko družbenih omrežij lahko zadovoljujemo različne psihološke potrebe. Mladostniki jih uporabljajo predvsem za komunikacijo in zabavo. Tako lahko na primer ostanejo v stiku z osebami, ki so fizično oddaljene in drugače z njimi ne bi mogli obdržati kontakta. Poleg tega so objave na teh platformah odlična priložnost za izražanje in razvijanje ustvarjalnosti.
Negativne strani uporabe družbenih omrežij pri mladostnikih vidimo v prekomerni uporabi in tveganih spletnih vedenjih, kot so spletno nasilje, nadlegovanje, phishing (lažno predstavljanje), sekstortion (spolno izsiljevanje) in grooming (spletno nadlegovanje). Več časa mladostnik preživi na spletu, več možnosti je, da bo izpostavljen neprimernim vsebinam ali neprijetnim spletnim stikom in vedenjem. Ker je mladostništvo obdobje raziskovanja in preizkušanja mej, so še posebej rizični za tovrstne stike.

Kako splet vpliva na moje spanje?
Kako igranje videoiger vpliva na možgane?