Kot je znano, je orožje iz skladišča izginilo maja. Foto: MMC RTV SLO
Kot je znano, je orožje iz skladišča izginilo maja. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je med razpravo o primeru ukradenega orožja iz Povhove jame oziroma zavrnitve sodne odredbe v zvezi s tem ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149. b člena zakona o kazenskem postopku v povezavi z zakonom o elektronskih komunikacijah. Zato je komisija naložila vrhovnemu sodišču, da se do tega opredeli.

Operater je v primeru policijske preiskave kraje orožja v skladišču Povhova jama namreč zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Jevšek: Ti ukrepi le v skrajnem primeru
Direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek je v zvezi s tem poudaril, da policija ukrepe po 149. b členu uporablja le kot skrajno sredstvo. Ko se lotijo predloga, najprej sami pretehtajo njegovo racionalnost, sledi še presoja tožilca, nazadnje pa utemeljenost preveri še preiskovalni sodnik. Kot meni Jevšek, je po izdaji odredbe operaterjeva dolžnost, da jo izvrši. Pravzaprav bi moralo sodišče operaterja, ki ne izvrši odredbe, oglobiti, je še dejal.

Tudi podpredsednik vrhovnega sodišča Marko Šorli je v današnji razpravi dejal, da presoja zakonitosti takšne sodne odredbe ni v rokah nikogar drugega razen sodišča. Še najmanj pa je to po njegovem mnenju presoja civilnopravnih oseb.

Mobitel: Vprašanje, ali je odredba izvršljiva
Predstavnik Mobitela Peter Jeglič se je sicer strinjal, da presoja zakonitosti odredb ni v rokah operaterjev, vendar pa se po njegovih besedah ob tem postavlja vprašanje izvršljivosti odredb. Zakon sicer določa, da mora odredba vsebovati podatke, ki omogočajo identifikacijo komunikacijskega sredstva, vendar pa komunikacijsko sredstvo pa besedah Jegliča ni niti bazna postaja niti celica bazne postaje ali centrala.

Če bi bilo to tako in če bi bilo kaznivo dejanje storjeno v središču Ljubljane, bi se na takšni odredbi znašel pretežen del Ljubljane, je pojasnil predstavnik Mobitela.

Navzoči člani komisije so soglasno sprejeli več sklepov. Med drugim so ugotovili, da se je v praksi pojavlja zelo široka razlaga teh določb in da bi bilo dobro, da bi se v zvezi s tem opredelilo tudi vrhovno sodišče. Na predlog Vinka Gorenaka je bil sprejet tudi sklep, da se poenotijo stopnje zaupnosti pri posredovanju odredb med sodišči, operaterji in policijo.