Če novosti ne bodo sprejete, ministrica napoveduje odstop. Foto: MMC RTV SLO
Če novosti ne bodo sprejete, ministrica napoveduje odstop. Foto: MMC RTV SLO
hse
Podjetja, ki opravljajo tržno dejavnost, bo treba ločiti od tistih, katerih dejavnost je regulirana. Foto: MMC RTV SLO
Radičeva o koaliciji in bistvu spora

Večina poslancev stranke je sredin nastop ministrice odločno podprla, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak.

Pavel Gantar je tako med drugim dejal, da je vesel, ker Radićeva "noče biti slamnata ministrica, ki paradira pred kamerami, od zadaj pa ji drugi lobiji krojijo politiko". Tadej Slapnik je že dodal, da ji mora v primeru odstopa slediti cela stranka.

Zares ima v koaliciji težave tudi z uveljavljanjem zahtev po ustavnih spremembah ter spremembah volilne in referendumske zakonodaje. Tudi Gantar tako omenja možnost odhoda iz koalicije, če ne bodo več mogli uresničevati svojih idej.

Podpora koalicije še pod vprašajem
Kot kaže, pa Radičeva kljub včerajšnjim zagotovilom koalicije nima podpore pri uveljavljanju evropske direktive, ki določa, kdo bi moral upravljati energetska podjetja. Poslanec Bogdan Čepič, SD, je tako že dejal, da mora ministrica nastopiti z argumenti, saj ugotovitev, da nekaj zahteva direktiva, in to šele leta 2013, ni dovolj. Borut Sajovic, LDS, je dejal, da so podporo obljubili - če se to izkaže za potrebno in koristno.

Kje je jabolko spora?
Za kaj v sporu pravzaprav gre? Nova evropska zakonodaja na področju energetike zahteva ločitev proizvodnje elektrike in plina od prenosa in distribucije. A na to, kako zahtevi ugoditi, imata gospodarsko ministrstvo in nova Agencija za upravljanje kapitalskih naložb različne poglede, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

V Sloveniji ločimo med podjetji, ki opravljajo tržno dejavnost, in podjetji, ki opravljajo regulirano dejavnost. Tržno dejavnost opravljajo proizvajalci električne energije in trgovci, torej Holding Slovenske elektrarne, Gen Energija in ljubljanska toplarna, pa tudi državna distribucijska podjetja. Kot pojasnjuje Tomaž Štokelj, izvršni direktor sektorja trženja v HSE-ju, pa med regulirane dejavnosti sodijo Eles kot sistemski operater prenosnega omrežja, Sodo kot sistemski operater distribucijskega omrežja, pri plinu pa Geoplin plinovodi.

Premoženje obeh vrst podjetij zdaj upravlja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, kar bo treba zaradi evropske direktive o liberalizaciji energetskih trgov ločiti. Radićeva poudarja, da ji je v zvezi s tem pritrdil tudi evropski komisar za energetiko, saj nas lahko, če tega ne bomo sprejeli, Evropska komisija kaznuje.

AUKN: Neodvisnega upravljavca omrežja že imamo
V AUKN-ju pa pojasnjujejo, da je Slovenija že imenovala neodvisnega upravljavca prenosnega omrežja. Kot pravi Marko Golob, član uprave agencije, je bil prav v ta namen ustanovljen Sodo, sistemski operater distribucijskega omrežja, ki upravlja omrežje in je neodvisna institucija. Izločitev lastniškega upravljanja distribucijskih podjetij iz nabora kapitalskih naložb, katere upravlja kapitalska agencija, zato po njegovih besedah ne bi bila smiselna

Vendar tudi premoženje Soda zdaj upravlja agencija.

Radičeva o koaliciji in bistvu spora