Ena od kolesarskih postaj je tudi na železniški postaji. Foto: MMC RTV SLO
Ena od kolesarskih postaj je tudi na železniški postaji. Foto: MMC RTV SLO
zemljevid, bicikelj
Na 31 točkah po Ljubljani si bo kolesa možno izposojati in vračati. Foto: MMC RTV SLO
bicikelj, kolo
Ljudje so si že z zanimanjem ogledovali nove kolesarske terminale. Foto: MMC RTV SLO

Mestna kolesa so tudi del projekta Civitas Elan, s katerim želijo povečati kolesarjenje in pešačenje ter uporabo javnega prevoza, je pred uradnim odprtjem sistema dejal župan Ljubljane Zoran Janković.
Ob tem je dodal, da so najprej želeli povezati mestno središče in pričakujejo, da bodo v prihodnje zanimanje izkazala tudi trgovska središča, postaje pa bi lahko postavili tudi ob obrobju mesta na parkiriščih P+R (parkiraj in se pelji), je dejal.
Po besedah direktorja Europlakata Marka Kolbla se je v dobrih 14 dneh za izposojo koles registriralo že več kot 1.600 uporabnikov.

V primeru kraje kolesa takoj pokličite klicni center na 080 2334 in v 24 urah krajo prijavite policiji. Kopijo policijskega zapisnika pošljite na naslov: Europlakat, Koprska 98 1000 Ljubljana.

Gre za samopostrežni sistem izposoje koles v Ljubljani, ki je bil zasnovan pri francoski oglaševalski družbi JC Decaux, ki ima v lasti tudi Europlakat. Kolo si lahko izposodite na eni izmed 31 postaj in ga po uporabi vrnete na kateri koli od postaj. Postaje so v središču mesta, sistem pa deluje 24 ur na dan.

V primeru nesreče prav tako pokličite na 080 2334 v 12 urah po nesreči. Za kolo odgovarjate vi, dokler ga ne vrnete na postajališče in priklenete na stojalo. Lahko tudi počakate zastopnika družbe in mu kolo osebno izročite.

Terminali za izposojo so med seboj povezani, na vsakem pa je mogoče pogledati, na katerih najbližjih postajah so prosta kolesa in kje so prosta mesta za vračilo. V sistemu je v obtoku 300 koles in 600 parkirnih mest za kolesa.

Če na kateri od postaj ni na voljo prostih koles ali prostih mest za oddajo kolesa, je v krogu 300 do 400 metrov druga postaja, kjer si lahko izposodite kolo oziroma ga vrnete. Sistem upravlja in vzdržuje podporna služba, ki po potrebi prestavlja kolesa s polnih postaj na prazne. Služba za pomoč je dosegljiva na telefonski številki 080 2334.

Uporaba tudi z Urbano, a le za eno leto
Bodoči uporabniki se morajo najprej registrirati, kar lahko storijo prek spletne strani www.bicikelj.si, na informativnih točkah v središču Ljubljane ali pa obrazec za prijavo pošljejo neposredno na Europlakat. Mogoča je prijava za letno ali tedensko uporabo koles.

Uporaba letnega abonmaja je mogoča le z mestno kartico Urbana, za tedensko pa se je mogoče registrirati le prek spleta, pri čemer ne boste potrebovali Urbane.

Poleg osebnih podatkov tudi kreditna in bančna kartica
Za prijavo prek spleta potrebujete elektronski naslov in kreditno kartico, za prijavo po pošti pa bančno kartico oziroma osebni račun. Poleg osebnih podatkov morate navesti podatke o banki, saj se plačilo prijavnine in pristojbin za vožnje, ki jih plačate (torej vožnje, ki so daljše od ene ure), opravi z bančnim nakazilom.

Ob registraciji prejmete 4-mestno PIN-kodo, številko uporabnika in 12-mestno kodo za aktiviranje. Te kode so potrebne ob prvi izposoji kolesa na terminalu skupaj z mestno kartico Urbana. Prijavnina za letno uporabo sistema znaša tri evre in se šteje kot dobropis. Če se boste registrirali le za tedensko uporabo, boste prejeli le 4-mestno PIN kodo in številko uporabnika, ki sta potrebni ob vsakokratni izposoji kolesa. Tedenska prijavnina stane en evro.