Kazenska ovadba zoper nekdanjega dekana fakultete za matematiko (FAMNIT) in zdajšnjega rektorja Dragana Marušiča, dekanjo FAMNIT-a Klavdijo Kutnar in predstojnika oddelka za psihologijo Diega De Lea. Foto: BoBo
Kazenska ovadba zoper nekdanjega dekana fakultete za matematiko (FAMNIT) in zdajšnjega rektorja Dragana Marušiča, dekanjo FAMNIT-a Klavdijo Kutnar in predstojnika oddelka za psihologijo Diega De Lea. Foto: BoBo
Ovadba
Ne samo na spletni strani in informativnih dneh, prazne obljube o zaposljivosti je fakulteta napisala celo na diplome in magisterije (1. del). Foto: MMC RTV SLO
Ovadba
Ne samo na spletni strani in informativnih dneh, prazne obljube o zaposljivosti je fakulteta napisala celo na diplome in magisterije (2. del). Foto: MMC RTV SLO
Biopsihologi tožijo Marušiča

Očitajo jim, da so ogoljufali študente, ker jim je fakulteta ob vpisu lažno obljubljala, kje vse se bodo po koncu študija lahko zaposlili, ni pa poskrbela za zakonsko ureditev poklica, zato so biopsihologi danes nezaposljivi.

"Očitki so neutemeljeni, s kazensko ovadbo nismo seznanjeni," so za TV Slovenija odgovorili iz rektorjevega kabineta.

Univerza obljubljala, diplomanti nevidni
To je poklic prihodnosti, biopsihologi boste široko zaposljivi, zlasti v javnem sektorju, v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. S takimi obljubami je študente na svoji spletni strani in informativnih dneh k vpisu vabil koprski FAMNIT. Prvi generaciji vpisanih leta 2010 so sledile še tri. Vse, kar je ostalo 400 študentom in diplomantom, so prazne obljube fakultete in zaprta vrata na trgu dela.

"V iskanju pravice smo bili prisiljeni vložiti tožbo. Ogorčeni smo, ker ugotavljamo, da fakulteta v šestih letih ni uredila formalnih pogojev za uvrstitev poklica biopsihologa na trg dela, čeprav je to bila zakonsko dolžna storiti in kar je že od začetka obljubljala," pravi diplomirani biopsiholog Dejan Pišot.

Fakulteti premoženjska korist
"Na univerzi niso niti na začetku niti pozneje storili ničesar za to, da bi obljube uresničili, zato sem v imenu študentov zoper odgovorne vložil kazensko ovadbo zaradi suma goljufije in nevestnega dela v službi," pojasnjuje odvetnik ovaditeljev Dino Bauk. "Študentje čutijo, da so bili ogoljufani tudi finančno. Gre za enkratno pravico do rednega študija, ki jim zdaj ne zagotavlja tistega, za kar so se trudili in porabili kup denarja. Fakulteta pa je na drugi strani imela premoženjsko korist, saj je za študente, ki so se prav zaradi obljub, v velikem številu vpisovali na biopsihologijo, dobivala proračunska sredstva," pravi Bauk.

Za preživetje prisiljen odpreti s. p.
Z univerze sporočajo, da ne drži trditev o nezaposljivosti biopsihologov. Kako je zaposljivost videti zunaj univerzitetnih pisarn, pa pove tudi Pišotova zgodba, podobnih je toliko, kolikor je diplomantov: "V prvi službi je bila težava ta, da nisem mogel opraviti strokovnega izpita iz socialnega varstva, zato se mi je pot takoj zaprla. Iz socialne zbornice so mi namreč sporočili, da program biopsihologije sodi v področje naravoslovja."

Grenka izkušnja se je ponovila tudi v šolstvu. "Dobil sem priložnost tudi v šolstvu, vendar mi je ravnatelj rekel, da me ne morejo zaposliti, ker je to poklic, ki v Sloveniji ne obstaja. Imam diplomo, a sem moral odpreti s. p., da se lahko preživljam prek javnih del," svojo izkušnjo opiše Pišot.

Odgovor univerze: Urejamo
"Z aktivnostmi za umeščanje profila biopsiholog v javni sektor smo pričeli že pred leti in še vedno potekajo, pobudo smo podali na ministrstva za pravosodje, delo, zdravje ter na socialno zbornico. Na časovno dinamiko in izid nimamo vpliva," odgovarjajo na univerzi.

Študenti in diplomanti biopsihologije se ob takem odgovoru držijo za glavo: "Sestanki oddelka biopsihologije z vodstvom FAMNIT-a, kar je bilo tam povedanega in zapisanega, so dokaz, da univerza vse do letos ni naredila prav ničesar. Vse aktivnosti so se začele šele maja, ko je zadeva prišla v javnost," je povedala magistrica biopsihologije Nikolina Jeretič.

Niso še rešili biopsihologov, že prihajajo uporabni psihologi
Še preden so na univerzi poskrbeli za biopsihologe, na FAMNIT-u že odpirajo nov študijski program - uporabno psihologijo. Nekoliko je sicer nenavadno, da psihologijo uvajajo na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo, in ne na družboslovni članici - fakulteti za humanistiko. Ministrstvo za šolstvo je študij akreditiralo aprila letos za obdobje sedmih let.

Študenti biopsihologije so prepričani, da želi univerza s to potezo rešiti tudi godljo, ki jo je zakuhala v zvezi z njihovim študijem, skratka, da je ubrala načrt B, po katerem bi biopsihologe preusmerila v nadaljevanje študija ali prepis na uporabno psihologijo. Seveda ne brezplačno.

"Skrajno podlo se mi zdi, da poskušajo preusmeriti pozornost in iskati rešitve na nepravilen način," pravi Pišot.

Če so že študentom biopsihologije "prodajali" prazne obljube, ali so skupaj z akreditacijo novega programa uporabne psihologije uredili vsaj zakonsko podlago za zaposljivost prihodnjih diplomantov? "Fakulteta je v mesecu maju poslala pobudo za ureditev podzakonskih aktov na Zavod Republike Slovenije za šolstvo, ki po obravnavi poda pobudo na Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje," odgovarjajo na univerzi.

Biopsihologi tožijo Marušiča