Karl Erjavec je prevzel posle od svoje predhodnice Andreje Katič. Foto: BoBo
Karl Erjavec je prevzel posle od svoje predhodnice Andreje Katič. Foto: BoBo
Takole sta se rokovala nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in njen naslednik Boštjan Poklukar. Foto: BoBo
Karla Erjavca so na obrambnem ministrstvu pričakali z vojaškimi častmi. Foto: BoBo
Ministrstvo za pravosodje: Goran Klemenčič (odhaja) in Andreja Katič (nova ministrica). Foto: BoBo

Grem k Papežu (Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, op. a.) in v naravo. Če pa bo kdo potreboval mogoče kaj mojega znanja, pa bom na razpolago.

Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob odhodu z zdravstvenega ministrstva.
Milojka Kolar Celarc je Samu Fakinu predala primopredajno poročilo in tudi vso pripravljeno zakonodajo. Foto: BoBo
Nekdanji minister za zunanje zadeve Karl Erjavec o tem, da je bolj malo uporabljal svojo pisarno na Prešernovi cesti.
Dozdajšnja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. Foto: BoBo
Na ministrstvih so se zvrstile primopredaje poslov
Novi ministri so prevzeli posle

Erjavec je ob prevzemu poslov napovedal, da bo njegova prva naloga ugotoviti, katere so konkretne grožnje za Slovenijo, in vzpostaviti sistema Slovenske vojske ter zaščite in reševanja, da bosta lahko odgovarjala na varnostne izzive. "Želim pa si, da ne bi bilo nobenega varnostnega izziva, da ne bo treba uporabljati kapacitet, a v tem nemirnem svetu moramo biti v vsakem trenutku pripravljeni. Kot minister za obrambo vidim ravno to svoje poslanstvo v tem mandatu," je dejal in dodal, da se zaveda, da ga čaka težko delo.

To sicer ni Erjavčev prvi mandat na čelu obrambnega resorja. Na tej funkciji se je preizkusil že v mandatu 2004-2008. A varnostne razmere so se od takrat zelo spremenile, po njegovih besedah Sloveniji namreč takrat ni pretila nobena nevarnost, razen naravnih nesreč. Med novimi grožnjami, ki smo jih deležni, je med drugim naštel množične migracije, terorizem, radikalizacijo in nestabilnost Zahodnega Balkana.

Andreja Katič, ki bo ministrovanje nadaljevala v pravosodnem resorju, je spomnila, da so v njenem mandatu zaustavili trend padanja obrambnih izdatkov, povečali sredstva, začeli modernizacijo Slovenske vojske, ostal pa je še izziv na področju kadrov.

Györkös Žnidar je svoj mandat ocenila kot izjemno naporen
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je prevzel posle od svoje predhodnice Vesne Györkös Žnidar in jo pohvalil, da mu resor prepušča v dobri kondiciji. Györkös Žnidar je svoj mandat na notranjem ministrstvu označila kot izjemno naporen. Za enega svojih največjih uspehov šteje, da jim je uspelo ustaviti stagnacijo policije in zagotoviti temelje za njen razvoj v prihodnje.

Med ključnimi dosežki svojega mandata je omenila tudi prenovo policijske zakonodaje in obvladovanje migracij. "V mojem času je šlo skozi Slovenijo okoli pol milijona ljudi, varnostna slika pa se praktično ni spremenila," je poudarila.

Novi notranji minister pa je napovedal, da bo migracijska problematika njegovo prioritetno področje, in poudaril še boj proti kriminaliteti ter druge varnostne izzive.

Milojka Kolar Celarc gre k "Papežu"
Primopredajo poslov sta opravila tudi novi minister za zdravje Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc, ki z ministrstva odhaja z dobrimi občutki, saj so po njenih besedah naredili zelo veliko. Fakinu je predala primopredajno poročilo in tudi vso pripravljeno zakonodajo. Novi minister pa o težavah ni želel govoriti. Pojasnil je le, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni za zdaj ostaja v takšni obliki, kot je. Se bo pa pogovoril s pristojnimi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in upa, da bodo skupaj našli "pot za korist otrok, ne pa za medsebojno prepiranje".

Kolar Celarčeva pa bo po koncu ministrovanja očitno šla spet v pokoj. "Grem k Papežu (Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, op. a.) in v naravo. Če pa bo kdo potreboval mogoče kaj mojega znanja, pa bom na razpolago," je dejala danes.

Cerar: Slovenija je pomemben dejavnik
Dozdajšnji zunanji minister in novi obrambni minister Karl Erjavec je predal posle svojemu nasledniku, nekdanjemu predsedniku vlade Miru Cerarju, ki je po primopredaji poudaril, da se je Slovenija v zadnjih letih po izhodu iz gospodarske krize znova uveljavila v Evropi in svetu kot pomemben mednarodni dejavnik, kot odgovorna in zanesljiva država.

"Čeprav smo po obsegu in številu prebivalcev med manjšimi državami, se našega mednarodnega vpliva ne more meriti kot vpliva majhne države, ker je Slovenija članica Evropske unije, zveze Nato in OECD-ja," je dejal.

Opozoril je tudi na to, da svet danes ni tako stabilen, kot bi si želeli, Evropa in naša okolica sta pod nenehnimi varnostnimi grožnjami in pod pritiskom nezakonitih migracij. Napovedal je kontinuiteto na področjih, na katerih je bilo opravljeno dobro delo, kjer se bodo pojavili novi izzivi, pa je obljubil, da si bo skupaj z ekipo na zunanjem ministrstvu po najboljših močeh prizadeval za koristi Slovenije in njenih prebivalcev.

"Slovenija je tako povezana s svetom, da na nas vpliva vse, kar se zgodi v svetu. Zato je pomembno, da se naša zunanja politika pravočasno odzove na te spremembe in da se umestimo med tiste države, ki dobro mislijo, se borijo za demokratične vrednote, vladavino prava in človekove pravice," je poudaril. Prizadeval si bo za čim boljše odnose s sosednjimi državami, posebna skrb bo namenjena zamejskim Slovencem, še naprej bo krepil gospodarsko diplomacijo.

Medved ne bo vodil pogajalcev
Novi minister za javno upravo Rudi Medved je ob prevzemu resorja kot eno izmed perečih težav navedel plače v javnem sektorju in napovedal, da bodo delo na tem področju začeli že ta mesec, saj želijo to problematiko v soglasju s sindikati čim prej rešiti. Obenem pa je pojasnil, da sam ne bo vodil pogajalske skupine.

Kot je pojasnil, težko napove datum ali uro, kdaj bodo s sindikati prvič sedli za pogajalsko mizo. Zatrdil pa je, da bodo delo na tem področju začeli že ta mesec. Obenem je izrazil veselje, "da prihajajo neki signali, da so se sindikati pripravljeni vsi skupaj pogajati za pogajalsko mizo z vladno ekipo". "Seveda pa bomo nekaj dni vendarle še potrebovali, da vdihnemo in se tudi sami opremimo s podatki," je dodal.

Pogajalska skupina se bo po njegovih besedah najprej dodobra seznanila z dozdajšnjim potekom pogajanj in njihovo vsebino, saj nihče izmed članov pogajalske skupine do zdaj ni sedel na pogajanjih. "Ker se zelo ugiba, kdo bo v tej pogajalski skupini, vam lahko povem, da je sklep tako predsednika vlade kot tudi na ravni celotne vlade, da ne bo minister za javno upravo tisti, ki bo na prvi bojni črti na teh pogajanjih, ampak da bo to kompetentna pogajalska skupina," je pojasnil.

Obenem je zatrdil, da imajo pogajalsko skupino oblikovano, lahko pa se ji pridruži še kdo. Zato v tem trenutku po njegovem mnenju ni najpomembneje, da bi našteval imena. "Mislim, da je zelo pomembno sporočilo, da ta ekipa obstaja, da bo v zelo kratkem času tudi pripravila pogajalska izhodišča in da se končno začnemo pogajati," je dejal.

Javne finance so zdrave
Dozdajšnja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. "Na ministrstvu bomo nadaljevali in nadgrajevali zastavljene dejavnosti," je napovedal Bertoncelj, ki se bo takoj posvetil pripravi sprememb proračuna 2019, saj so roki za to "zelo kratki oz. do konca meseca".

Pri tem bodo ključni sprostitev varčevalnih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, hitrejše črpanje evropskih sredstev in učinki večjih transferjev na področju sociale. V ospredju pa bodo tudi zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so v četrtek takoj po imenovanju vlade znova aktivirali stavko v šolstvu in vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj.

"Karte se pred začetkom pogajanj praviloma ne razkrivajo," je danes glede tega povedal novi finančni minister in dodal, da bo to v primarni domeni ministra za javno upravo Rudija Medveda. "Želim dati jasno sporočilo, da bomo v ta dialog vključili vse socialne partnerje, in pričakujem, da bodo stvari potekale konstruktivno ter v okviru naših javnofinančnih zmožnosti," je poudaril Bertoncelj.

Odhod z grenkim priokusom
Dozdajšnji minister za pravosodje Goran Klemenčič in nova ministrica Andreja Katič sta se v zadnjih dneh večkrat srečala. Katičeva je napovedala, da bodo nadaljevali vse odprte projekte, kar se tiče že pripravljene zakonodaje, pa da jo bodo znova vložili v postopek.

Katičeva je ocenila, da ministrstvo za pravosodje prevzema v zelo dobri kondiciji in da je pripravljenih veliko projektov, ki sicer niso ugledali luči sveta. "V tem mandatu je bilo opravljenega zelo veliko dela in verjamem, da bomo uspešno nadaljevali pot z vsemi projekti, ki so v delu," je dejala.

Klemenčič pa je ocenil, da so na ministrstvu v njegovem mandatu opravili veliko dela, vendar so tudi zadeve, zaradi katerih državljani ne morejo biti zadovoljni, in take, "zaradi katerih sam ministrsko mesto zapuščam z grenkim priokusom".

"Ne morem mimo nekaj projektov, za katere sem verjel, da bodo pomembno prispevali h krepitvi pravne države v Sloveniji na tistih področjih, ki posameznike najbolj zadevajo, pa smo bili neuspešni. Govorim o reformi kazenskega pravosodja, o reformi protikorupcijske zakonodaje, o zakonu o sistemskih preiskavah in o reformi sodne mreže. Ti so uspešno prestali vlado, potem pa so se zgubili pod pritiski interesnih skupin in včasih dvoličnostjo tudi vladajoče politike, tudi nenačelnosti stranke, na listi katere sem bil minister," je dejal Klemenčič in opozoril, da bo tudi največji izziv za Katičevo.

Kopač Mrakova predala buteljko
Odhajajoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak je predala posle ministrici Kseniji Klampfer in izrazila željo, da se bodo dober socialni dialog in dobri odnosi s socialnimi partnerji nadaljevali tudi v prihodnje. Klampferjeva je zagotovila, da si bo prizadevala, da nadaljuje dobro delo predhodnice.

Kopač Mrakova, ki bo nadaljevala delo kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, je Klampferjevi kot "simbolno štafeto" predala buteljko vina, ki jo je prejela od svojega predhodnika Andreja Vizjaka.

Pregled pripravljene zakonodaje
Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob prevzemu poslov od dozdajšnje ministrice Maje Makovec Brenčič med prvimi nalogami napovedal pregled, kako daleč je priprava nekatere zakonodaje. Med drugim namerava pregledati, kako daleč je priprava popravkov zakonodaje, ki se nanaša na osnovne in srednje šole, ter kakšno je financiranje vzgoje in izobraževanja.

Novi šolski minister je ob primopredaji komentiral tudi četrtkovo sporočilo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da je stavka v vzgoji in izobraževanju znova aktivna. Takšno napoved je, kot je dejal, pričakoval. Upa, da bodo "centralna pogajanja začeli čim prej in da jih bodo pripeljali do uspešnega konca". "Nihče si namreč ne želi ponovitve stavke, ker je šolski sistem tisti, ki je stabilizacijski v tej državi. Temu primerno ga je treba nadgraditi in temu primerno mora delovati," je dodal.

Tretja os in drugi tir
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob prevzemu poslov od predhodnika Petra Gašperšiča med ključnimi projekti njenega mandata znova poudarila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta. "Ti so pripeljani do faze, ko jih bomo lahko začeli realizirati," je napovedala.

Med največjimi dosežki preteklega mandata pa je Gašperšič poudaril, da je samo letos aktivnih več kot 250 gradbišč na cestni infrastrukturi. V preteklem mandatu so skupaj prenovili več kot 800 kilometrov cestne infrastrukture in več kot 200 kilometrov železniških prog.

Gašperšič se vrača na okoljsko ministrstvo, kjer mu je v času ministrovanja mirovala pogodba o zaposlitvi. "Bom pa sodeloval z ministrom Juretom Lebnom, tako da bom predvidoma pri njem v kabinetu," je dejal. Leben je bil sicer v času Gašperšičevega mandata njegov državni sekretar, skrbel pa je za vodenje projekta drugi tir.

Varna, domača in kakovostna hrana
Nova kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je ob primopredaji poslov od dolgoletnega ministra Dejana Židana, ki se je zdaj preselil na položaj predsednika DZ-ja, ponovila prednostne naloge, kot so zagotavljanje varne, domače in kakovostne hrane z znanim poreklom in izvorom, skrb za dobre in korektne odnose vzdolž prehranske verige, pomemben del dejavnosti bo tudi upravljanje tveganj v kmetijstvu, med katerimi so največji učinki podnebnih sprememb.

Kratkoročno najpomembnejše opravilo, ki ga bodo na ministrstvu začeli že v ponedeljek, pa so priprave na izvajanje skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem proračunskem obdobju EU 2021–2027.

Z vsemi deležniki bo treba po njenih besedah sodelovati pri pripravi usmeritev in ciljev, ki bodo čim bolje služili temu, da "se približamo ciljem kmetijske politike na evropski ravni in zadostimo domačim specifikam, tako da odpravimo pomanjkljivosti iz preteklosti in naredimo čim več razvojnih korakov naprej".

Prva naloga so odpadki
Naša glavna naloga je, da dvignemo zavedanje pomembnosti ministrstva za okolje in prostor v vseh drugih politikah resorjev v državi, je ob prevzemu poslov od predhodnice Irene Majcen povedal novi minister Jure Leben. Prepričan je, da se bomo le tako kot družba lahko razvijali. Novega ministra sicer že danes čaka sestanek na temo odpadkov. Prihodnji teden bo v ospredju Celjska kotlina "in nato naprej z vsemi odprtimi zadevami, ki potekajo", je pojasnil in dodal, da je treba rešiti tudi problematiko v Mežici.

Bandelli se bo usmeril v črpanje evropskih sredstev
Marko Bandelli
, ki je od Alenke Smerkolj prevzel službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je napovedal, da se bo 100-odstotno usmeril v koriščenje evropskih sredstev iz obdobja 2014-2020 in v novo finančno perspektivo. "Ta bo krutejša za določene regije, zato bo potreben kompromis," je poudaril.

Novi minister brez listnice si poleg maksimalnega črpanja evropskih sredstev želi tudi, da bi vladna služba prerasla v ministrstvo, pod svoje okrilje pa dobila tudi del področja lokalne samouprave.

Peter Jožef Česnik je od Gorazda Žmavca prevzel vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter napovedal, da se bo pri vodenju urada posvetil Slovencem v zamejstvu in mladim, zahteval pa je tudi več finančnih sredstev za urad.

Grem k Papežu (Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, op. a.) in v naravo. Če pa bo kdo potreboval mogoče kaj mojega znanja, pa bom na razpolago.

Nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob odhodu z zdravstvenega ministrstva.
Nekdanji minister za zunanje zadeve Karl Erjavec o tem, da je bolj malo uporabljal svojo pisarno na Prešernovi cesti.
Na ministrstvih so se zvrstile primopredaje poslov
Novi ministri so prevzeli posle