Julijana Bizjak Mlakar, ki se jo je prejšnji teden omenjalo kot mogočo mandatarsko kandidatko, je izstopila iz stranke SD. Foto: MMC RTV SLO
Julijana Bizjak Mlakar, ki se jo je prejšnji teden omenjalo kot mogočo mandatarsko kandidatko, je izstopila iz stranke SD. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je dejal, da ga je izstop Bizjak Mlakarjeve iz stranke presenetil. Foto: MMC RTV SLO
Priprave na volitve

Bizjak Mlakarjeva želi z izstopom iz SD-ja opozoriti na škodljive procese na področju zdravstva, "ki jih omogočajo dobro plačani funkcionarji in javni uslužbenci, tudi člani SD-ja, ki so najbolj odgovorni za varovanje javnega interesa v državi".

Julijana Bizjak Mlakar je v izstopni izjavi poudarila, da je pomembno sooblikovala program stranke, predvsem na področju zdravstva, kjer je kot svetovalka predsednika SD-ja Boruta Pahorja "v celoti" oblikovala program stranke na tem področju.

"Vlada in SD gluha za potrebe prebivalstva"
Poudarila je, da vlada in poslanci SD-ja pogosto "ostajajo gluhi" za zahteve svojega članstva, pa tudi za potrebe prebivalstva in javni interes.

Ob tem je pojasnila, da so se v času prejšnje vlade s poslanci SD-ja bojevali proti komercializaciji in privatizaciji zdravstva, ki ga je po njenih besedah želel izpeljati takratni zdravstveni minister Andrej Bručan. Pahorjeva vlada pa je pred meseci sprejela predlog zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena. Pripravila ga je nekdanja ministrica Irma Pavlinič Krebs (Zares), ki po njenem prepričanju omogoča privatizacijo in komercializacijo vseh javnih zavodov.

Julijana Bizjak Mlakar bo v petek ob 13.00 tudi gostja MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni k sodelovanju.

Predlagani zakon bi po besedah Bizjak Mlakarjeve "legaliziral plenjenje javnih zavodov in s tem razgradnjo socialne države".

Kot primer izvajanja privatizacije je navedla prodajo Železniškega zdravstvenega doma Ljubljana. K ustavitvi omenjenega zdravstvenega doma je pozvala premierja, ministra, pristojnega tudi za železnice, Patricka Vlačiča in ministra za zdravstvo Dorjana Marušiča. Odgovora do danes ni prejela od nobenega od naštetih in "pristojnih".

V zvezi z morebitno prodajo železničarskega zdravstvenega doma je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič zapisal, da odločitev o morebitni prodaji te stavbe ni v pristojnosti ministrstva za zdravje. Ne glede na odločitev pristojnih pa si želi, da vsi zdravstveni delavci, ki delujejo v okviru železničarskega zdravstvenega doma, še naprej delujejo v okviru javne zdravstvene mreže, je še pojasnil Marušič.

Kumer: Izstopi iz strank po navadi pred volitvami
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je dejal, da ga je izstop Bizjak Mlakarjeve iz stranke presenetil. Kot je pojasnil, mu je brez dodatne obrazložitve po elektronski pošti sporočila le, da izstopa iz stranke, kar se mu ne zdi "fer", saj bi pričakoval, da bi ožjim sodelavcem pojasnila svojo določitev. "Zdaj ko sem videl razloge, lahko rečem, da eden zagotovo ni pravi, in sicer ko gre za zakon o zavodih, saj smo se odločili, da zakona pri drugem branju ne podpremo," je povedal.

Poudaril je, da mnogo ljudi, ki zdaj sedi v parlamentu, po 4. decembru te priložnosti več ne bo imelo, na drugi strani pa se pojavljajo nove stranke. "To je iskanje teh niš," je poudaril in dodal, da se izstopi iz strank po navadi dogajajo ravno pred volitvami. Dejal je, da pa ne razume, zakaj je Bizjak Mlakarjeva izstopila le iz stranke, ne pa tudi iz poslanske skupine.

Kumer: Pravo "vrenje" šele prihaja
Glede razkola znotraj SD-ja pa je dejal: "Razkol je taka kruta beseda, ki je jaz ne bi uporabil. Jaz bi uporabil besedo vrenje, iskanje niš, iskanje sončne lege pred volitvami." Dodal je, da ne pozna volitev, pred katerimi ne bi bilo tovrstnega "vrenja", pravo "vrenje" pa po njegovem še prihaja, ko se bodo sestavljale kandidatne liste.

Priprave na volitve