Björkqvist je za MMC poudaril, da sami le preiskujejo možnost, da se je kaj takega zgodilo, nikakor pa ne more potrditi, da je do tega tudi zares prišlo. Foto: MMC RTV SLO
Björkqvist je za MMC poudaril, da sami le preiskujejo možnost, da se je kaj takega zgodilo, nikakor pa ne more potrditi, da je do tega tudi zares prišlo. Foto: MMC RTV SLO
Magnus Berglund in Janez Janša
Berglund je v svoji oddaji Resnica o Patrii dejal, da je podkupnino prejemal Janez Janša. Berglundove izjave naj bi temeljile na podatkih, ki naj bi jih prejel od slovenske policije. Foto: MMC RTV SLO

Boste videli, kako se boste smejali nekaterim lažem - vse jasno in lepo se bo videlo, kdo laže in kdo ne.

Kaj Erik Björkqvist o poročilu o razpletu preiskave, ki bo javno.
Patria
S podatki, da naj bi se denar iz Finske stekal v stranko, in ne neposredno k predsedniku stranke Janezu Janši, naj bi po pisanju časopisa razpolagalo tudi okrožno tožilstvo. Foto: EPA
Košir in Černač o nadaljevanju afere Patria
Patria: Nakazila SDS-u?

Časopis Delo je namreč objavil članek, da je Björkqvist na vprašanje, ali lahko z gotovostjo trdi, da se je denar iz finske Patrie ob nakupu osemkolesnikov stekel v SDS, odgovoril pritrdilno. Dodal naj bi, da z gotovostjo in s prepričanjem lahko pove, da so bile zadeve sporne in da je denar stekel, o čemer imajo ogromno podatkov.

Informacije smo tudi sami preverili pri finskem preiskovalcu, ki je zgodbo ostro zanikal. Kot je namreč poudaril, sami le preiskujejo možnost, da se je kaj takega zgodilo, nikakor pa ne more potrditi, da se je to zares dogajalo.

Björkqvist je še povedal zgodbo novinarja, ki je članek pisal. Kot je dejal, ga je Dejan Karba poklical, da ima dokumente, ki zgodbo s patriami povezujejo z brezplačnim časopisom Slovenski tednik, ki naj bi ga pred volitvami izdajal SDS. Finski preiskovalec naj bi mu takrat dejal, naj obremenjujoče dokumente preda slovenski policiji, a je novinar Dela dejal, da ji ne zaupa in da se želi sestati z njim.

Tako sta se prejšnji teden sešla na Finskem, izročil mu je dokumente, ki jih morajo še natančno preučiti. Nikakor pa ne drži trditev iz Dela, da je Björkqvist dejal, da so brezplačniki velik del sestavljanke.

Prav tako je Björkqvist poudaril, da s slovenskimi kriminalisti dobro sodelujejo in da bo preiskava končana do poletja.

Karba: Šlo je za navedbe "off the record"
MMC je vso zgodbo preveril tudi pri novinarju Dejanu Karbi, ki pojasnjuje, da so bile navedbe v zvezi z denarjem, ki naj bi se stekal v SDS, povedane "off the record" v pogovoru med njim in Björkqvistom. "Razumem, da finski preiskovalec zdaj trdi, da to ni bilo res, saj je preiskava še v teku, zato zaključkov ne sme komentirati, pa tudi policija mu diha za ovratnik in ga je že večkrat opozorila, da preveč komunicira z mediji," pravi Karba. Kot še dodaja, stoji za svojimi navedbami, več pa bo pokazala preiskava.

O tem, kdo po vašem govori resnico, lahko glasujete tudi v anketi na desni strani portala.

SDS: Nakazil iz tujine ni bilo
V SDS-u so v odzivu na poročanje časopisa zapisali, da spoštujejo veljavno zakonodajo, iz letnih poročil, ki jih stranka oddaja in ki jih pregleda Računsko sodišče, pa naj bi bilo razvidno, da nakazil iz tujine ni bilo. Opozorili so, da je imel SDS največi dolg ravno po lanskih državnozborskih volitvah.

Delo: Pred volitvami so imeli v SDS-u zelo veliko denarja
Kot sicer še piše v Delu, so se novinarji po sledeh nekaterih informacij, ki so jih pridobili v Sloveniji, odpravili tudi na Finsko. Dve osebi, ki sta bili pred časom blizu vrha Slovenske demokratske stranke, naj bi namreč Delu povedali, da "so imeli pred volitvami v stranki naenkrat veliko denarja, zelo veliko denarja" in da naj bi po "izbruhu afere Patria Janez Janša prišel v stranko 'ves zelen'". "Sedli smo na sestanek in udaril je po mizi: 'Te volitve moramo dobiti'." Ves čas naj bi Janša članom stranke zatrjeval, da z afero Patria stranka ni povezana. Imena virov in njune zapise hranijo v uredništvu, na njuno prošnjo pa imen časopis ne bo izdal.

V SDS-u so na vprašanje časopisa, ali je bil pred lanskimi parlamentarnimi volitvami na račun stranke iz tujine nakazan znesek, višji od 10-kratnika slovenske povprečne plače, odgovorili, da zakon prepoveduje pridobivanje sredstev iz tujine in da SDS spoštuje slovensko zakonodajo, "iz finančnih poročil za leti 2007 in 2008 pa je razvidno, da nakazil iz tujine ni bilo". Tudi Janša je za časopis dejal, da kolikor je seznanjen, SDS iz Finske ni nikoli dobil nobenih sredstev, prav tako ne od drugod iz tujine.

Černač zahteva opravičilo
Zvonko Černač
pa je v Odmevih dejal, da v stranki ne skrivajo ničesar in da bodo "za te grobe obtožbe, ki niso z ničemer utemeljene, prisiljeni poiskati satisfakcijo z ustreznimi sredstvi". Obenem je Černač od odgovornega urednika Dela Darijana Koširja zahteval, naj predloži dokaze za svoje trditve ali pa se javno opraviči.

Predtem so iz stranke sporočili še, da lahko pozoren bralec ob prebiranju prispevka ugotovi, da avtor sam demantira svojo trditev. "Dejstvo, da je imela SDS največ dolga ravno po lanskih državozborskih volitvah, pove vse," navajajo.

O potovanju denarja naj bi bilo seznanjeno tudi okrožno tožilstvo v Sloveniji
Sicer pa naj bi o nakazilih SDS-u iz Finske kriminalisti spraševali Jureta Cekuto, ki naj bi za Delo povedal, da so Björkqvista na zaslišanju ta nakazila najbolj zanimala. Björkqvist naj bi za časopis glede nakazil SDS-u dejal: "To, kar me sprašujete, je glavna stvar celotne preiskave." S podatki, da naj bi se denar iz Finske stekal v stranko, in ne neposredno k predsedniku stranke Janezu Janši, pa naj bi po pisanju časopisa razpolagalo tudi okrožno tožilstvo v Sloveniji.

Novinar Dela je sicer na Finskem izvedel, da naj bi denar za potrebe SDS-a iz Patrie domnevno potoval neposredno in pristal v nekaterih podjetjih blizu SDS-u. Denar naj tako ne bi šel prek Hansa Wolfganga Riedla in Jureta Cekute, kot v Resnici o Patrii navaja finski novinar Magnus Berglund. Ta naj bi osnovne podatke za svojo oddajo sicer dobil v Sloveniji, od slovenske policije, še piše časopis.

Brezplačniki povezani z SDS-om
Čeprav je Janša vseskozi zatrjeval, da se z brezplačniki ne ukvarja, pa naj bi se po podatkih časopisa v predvolilnem času na sedežu SDS-a redno srečevali Janša, Alenka Paulin (takrat direktorica STA-ja), Andrej Lesbaher (direktor družbe Progresija, ki je tiskala brezplačnik Slovenski tednik), Metod Brlec (glavni in odgovorni urednik Demokracije) in Borut Petek (nekdanji tajnik v kabinetu Janeza Janše), ki naj bi se pogovarjali o vsebini Slovenskega tednika za prihodnji teden.

V SDS-u so zapisali še, da niso v ničemer povezani z brezplačniki, kar so že večkrat pojasnili in stalno ponavljajo. Zanimivejša se jim zdi povezava med časopisom Delo in stranko SD, "saj je bilo uredništvu naročeno, naj podpirajo Pahorja in rušijo Janšo". Zapisali so še, da lahko nadaljevanje sage o Patrii glede na zadnje napovedi Björkqvista pričakujejo pred lokalnimi volitvami.

Boste videli, kako se boste smejali nekaterim lažem - vse jasno in lepo se bo videlo, kdo laže in kdo ne.

Kaj Erik Björkqvist o poročilu o razpletu preiskave, ki bo javno.
Košir in Černač o nadaljevanju afere Patria
Patria: Nakazila SDS-u?