po besedah Mitje Blažiča kampanja Za vse družine! podpira novi družinski zakonik, saj odpravlja sistemsko diskriminacijo. Foto: MMC RTV SLO
po besedah Mitje Blažiča kampanja Za vse družine! podpira novi družinski zakonik, saj odpravlja sistemsko diskriminacijo. Foto: MMC RTV SLO
France Cukjati
Ustavno sodišče ni nikoli reklo, da je definicija, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske, protiustavna, pravi Cukjati, zato meni, da ni potrebe, da se črta definicija, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske in da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine. Foto: MMC RTV SLO

Zakaj to omejevati. Zakaj ne morejo štirje strastni igralci taroka oblikovati svoje skupnosti? Zakaj to omejevati samo na seks, istospolne partnerske zveze, saj seks z leti mine. A je potem konec te skupnosti?

France Cukjati v razpravi o družinskem zakoniku
Portugalska
Novi družinski zakonik omogoča posvojitve otrok tudi istospolnim partnerjem, čemur pa mnogi nasprotujejo. Foto: EPA

Otroci, ne glede na tip družine, v kateri živijo, morajo imeti enake pravice

Državna sekretarka Anja Kopač Mrak

Kdo pa bo diskriminiral? Otroci Franceta Cukjatija, Aleša Primca in Ljudmile Novak!

Blažič o tem, kdo bo zasmehoval otroke iz istospolnih zvez

Poslanec SDS-a France Cukjati je na seji komisije DZ-ja za peticije in človekove pravice, ki je obravnavala novi družinski zakonik, pojasnil, da ni bilo nikoli sporno, da sta zakonska zveza moškega in ženske ter istospolna partnerska zveza oz. skupnost podobni oz. enaki v medsebojnih odnosih. V SDS-u bi želeli, da se zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti dopolni tako, da bi bili zakonska zveza in istospolna partnerska zveza v pravicah in dolžnostih izenačeni.

Ob tem je opozoril, da ustavno sodišče ni nikoli reklo, da je definicija, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske, protiustavna. Zato ne vidi potrebe, da se črta definicija, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske in da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine, je poudaril. Še več, Cukjati je prepričan, da je nova definicija zakonske zveze protiustavna, zato bi morali najprej spremeniti ustavo.

Cukjati se je tudi vprašal, zakaj - če se že v zakonodajo vnaša nove rešitve - ni kot skupnost opredeljena tudi skupnost treh istospolnih partnerjev. Zdaj se lahko trije istospolni partnerji pritožijo na ustavno sodišče, ker ne morejo imeti registrirane svoje skupnosti, in jim bo ustavno sodišče pritrdilo, je pojasnil. "Zakaj to omejevati. Zakaj ne morejo štirje strastni igralci taroka oblikovati svoje skupnosti. Zakaj to omejevati samo na seks, istospolne partnerske zveze, saj seks z leti mine. A je potem konec te skupnosti?" se je še vprašal Cukjati.

"Istospolna skupnost ne temelji na seksu"
Aktivist za pravice istospolnih Mitja Blažič je Cukjatiju odgovoril, da s starostjo seksa še ni konec, in dodal, da ima "mogoče Cukjati drugačno izkušnjo". Istospolna skupnost oz. družina ne temelji na seksu in seksualnosti, ampak na svodobni odločitvi, s kom bomo partnerji in na skrbi in partnertsvu, je še poudaril in pojasnil, da Kampanja Za vse družine! podpira novi družinski zakonik, saj odpravlja sistemsko diskriminacijo.

Blažič je tudi prepričan, da je sistemska diskriminacija uzakonjena tudi v zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti, čeprav priznava, da je tudi ta zakon bil korak naprej. Pristop z novim družinskim zakonikom podpira zato, ker celostno ureja problematiko.

Tako ne bo treba spreminjati 30, 40 ali 50 zakonov, da bodo tudi v njih pravice istospolnih partnerjev in otrok v istospolnih družinah, je pojasnil in poudaril, da je novi družinski zakonik sklep prizadevanj, ki trajajo že 25 let, odkar traja gejevsko in lezbično gibanje v Sloveniji.

"Gre za vprašanje človekovih pravic"
Glede opozoril, da bodo otroke, ki bodo živeli v istospolnih zvezah, tarča zasmehovanj vrstnikov, pa je Blažič poudaril: "Kdo pa bo diskriminiral? Otroci Franceta Cukjatija, Aleša Primca in Ljudmile Novak!"

Novi družinski zakonik je podprl poslanec Zaresa Vito Rožej. Zanj je zakonik korak naprej, ki ga naša družba ni doživela, odkar je bila uvedena volivna pravica. Tudi za poslanko SD-ja Majdo Potrato zakonik ni sporen, saj da odpravlja diskriminatornost in neenakost pred zakonom. Glede nasprotovanja zakoniku v civilni družbi pa je zatrdila, da gre za usmerjeno akcijo, ki hoče vplivati na poslanci pri oblikovanju novega zakonika.

"Vsi otroci morajo imeti enake pravice"
Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je na seji komisije za peticiji znova zatrdila, da so se za spremenjeno definicijo družine pripravljalci zakonika odločili zato, ker danes ne moremo več govoriti o eni obliki družini. Dodala pa je, da je tradicionalna družina še vedno prevladujoča in bo vedno prevladujoča ter da ji ne jemljejo nobenih pravic, ampak zgolj dajejo pravice tudi drugim oblikam družine. "Otroci, ne glede na tip družine, v kateri živijo, morajo imeti enake pravice," je poudarila.

Novakova: Blažič naj ne diskriminira mojih otrok
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je v odzivu Blažiča zaprosila, naj se ne spušča na osebno raven in diskriminira njene otrok. Kot poudarja v sporočilu za javnost, sama ni nikoli kot glavni razlog proti posvojitvi otrok s strani istospolno usmerjenih navajala zasmehovanje vrstnikov, saj lahko otroci svoje sovrstnike zasmehujejo tudi zaradi katere koli druge stvari ali pomanjkljivosti.

"Pač pa trdim, da ima vsak otrok svoje človekove pravice, ki jih ne smemo podrejati potrebam istospolnih partnerjev," je pojasnila. Po mnenju Novakove je največja pravica otroka pravica do očeta in matere, ki je najbolj naravna pravica človekova pravica. Življenje otroka v istospolni skupnosti, tako predsednica NSi-ja, pa lahko negativno vpliva na njegov psihofizični razvoj in dojemanje spolnosti.

Spomnimo, da so poslanci v začetku marca podprli nadaljnjo obravnavo družinskega zakonika v DZ-ju. Zakonik med drugim omogoča posvojitev otrok istospolnim partnerjem, čemur mnogi nasprotujejo, zlasti opozicija in Katoliška cerkev ter nekatere civilnodružbene organizacije. Zakonik med drugim podpirajo v koalicijskih strankah in skupine za pravice istospolno usmerjenih.

Zakaj to omejevati. Zakaj ne morejo štirje strastni igralci taroka oblikovati svoje skupnosti? Zakaj to omejevati samo na seks, istospolne partnerske zveze, saj seks z leti mine. A je potem konec te skupnosti?

France Cukjati v razpravi o družinskem zakoniku

Otroci, ne glede na tip družine, v kateri živijo, morajo imeti enake pravice

Državna sekretarka Anja Kopač Mrak

Kdo pa bo diskriminiral? Otroci Franceta Cukjatija, Aleša Primca in Ljudmile Novak!

Blažič o tem, kdo bo zasmehoval otroke iz istospolnih zvez