Razprava o družinskem zakoniku je v državnem zboru zbudila zelo ostre polemike. Foto: Državni zbor
Razprava o družinskem zakoniku je v državnem zboru zbudila zelo ostre polemike. Foto: Državni zbor

Heteroseksualci se ne razlikujemo prav dosti od homoseksualcev. Le več nas je.

Vito Rožej

Veliko se je danes govorilo o pravicah otrok. Otrok pa ima tudi pravico do očeta in mame. In tega v tem predlogu ni.

Robert Hrovat

Zakon dovoljuje drugačnost. Dovoljuje cel spekter družin - razširjenih, enostarševskih, istospolnih, rejniških družin, do zdaj nekaterih diskriminiranih.

Andreja Črnak Meglič

Razglašati homoseksualnost, pedofilijo, zoofilijo za normalno, pomeni delati tem ljudem medvedjo uslugo.

France Cukjati
Otroka
Opozicija se ne strinja s predlogom družinskega zakonika, ki predvideva izenačitev istospolnih zvez z raznospolnimi. Foto: EPA
Državni zbor
V državnem zboru se je o novem družinskem zakoniku razvnela burna razprava. Foto: MMC RTV SLO
Homoseksualec
Po besedah Jožefa Jerovška je homoseksualni lobi najmočnejši v državi. Foto: EPA

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije Igor Kršinar je opozoril, da omejevanje prostora tistim, ki niso naklonjeni družinskemu zakoniku, pomeni omejevanje javnega dialoga in izločanje drugače mislečih.

V DZ-ju različni pogledi na družinski zakonik

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je na začetku seje DZ-ja, na kateri poslanci prvič obravnavajo predlog novega družinskega zakonika, poudaril, da z novim zakonikom "posodabljamo več kot 30 let staro zakonodajo, da bo urejena v skladu s časom in prostorom".

Svetlik je ob tem še prepričan, da zakonik v ospredje postavlja najpomembnejše - otroka. "Zakonik bo upošteval koristi in interese vseh otrok, ne glede na to, v kakšni obliki družine živijo," je še dejal Svetlik in ob tem poudaril, da bo po novem zakoniku pri urejanju družinskih razmer sodelovala država, da bi uspešno in učinkovito zaščitila korist otroka.

Andreja Črnak Meglič iz poslanske skupine SD-ja je opomnila, da so se ostre razprave v javnosti osredotočile le na del vsebine zakonika - na istospolno partnerstvo in na širitev definicije družine. Poudarila je, da v poslanski skupine SD-ja zakonik podpirajo, saj novi zakonik pojmovanje starševstva širi z biološkega na socialno starševstvo.

Cukjati: Z zakonikom razvrednotena družina
France Cukjati
(SDS) pa je dejal, da novi zakonik "prvič v zgodovini družino usodno razvrednoti". Po mnenju poslancev SDS-a družino sestavljata "zakonca, moža in žena, ki imata ali pa še nimata otroka, ker je morda še na poti". Cukjati je sicer v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS-a med drugim razložil zgodovino obravnavanja istospolnosti in navajal različne definicije te "duševne motnje".

"Razglašati homoseksualnost, pedofilijo, zoofilijo za normalno, pomeni delati tem ljudem medvedjo uslugo," je še dejal Cukjati in dodal, da so otroci iz enostarševskih in istospolnih družin pogosteje podvrženi zlorabam, so manj uspešni v šoli in težje pridejo do diplome. "Če bo ta zakonik kljub vsemu sprejet, bomo storili vse, da bo na koncu o njem odločalo ljudstvo, kateremu je v osnovi tudi namenjen," je še dejal Cukjati.

Vito Rožej iz stranke Zares je opomnil, da so se v 30 letih, od zadnje spremembe družinske zakonodaje, družina in njene oblike spreminjale. "Zmanjšuje se delež klasičnih, nuklearnih družin, v drugačnih skupnostih živi že skoraj polovica slovenskih otrok," je med drugim dejal Rožej in ob tem dodal, da s to zakonodajo "nikogar na ogrožamo in ničesar ne razvrednotimo".

Jakob Presečnik iz SLS-a pa je v imenu stranke dejal, da bi zakonik "z veseljem podprli, če ne bi bilo spornih točk, ki nimajo nič z zaščito otrok in njihovih pravic". "Ni res, da gre za koristi otroka - v tem spornem delu zagotovo ne!" je še dejal. Dodal je, da je družina temeljna celica družbe, s sprejetjem novega družinskega zakonika pa bi družino popolnoma razvrednotili.

"Družina že dolgo ni več samo skupnost z dvema roditeljema"
Franc Jurša,
predstavnik DeSUS-a, pa je dejal, da bodo njihovi poslanci glasovali po svoji vesti, večina pa jih bo zakonik podprla, saj "družina že dolgo ni več samo skupnost z dvema roditeljema". V DeSUS-u sicer pozdravljajo predvsem nekatere druge člene zakonika - med njimi tudi to, da se ukrepi za varstvo in zaščito otrok s centrov za socialno delo prenašajo na sodišča. V imenu poslanske skupine SNS-a je Zmago Jelinčič med drugim dejal, da so člani koalicije pripravljeni "zatajiti pravice otrok in dovoliti nekaterih izbrancem, da si bodo privoščili tisto, kar hočejo".

Ljubo Germič iz LDS-a pa je prepričan, da je zakonik dober, saj med drugim omogoča hitro izvedbo postopkov: "Postopki morajo biti izvedeni tako, da otroka umaknemo iz postopka in mu omogočimo normalno nadaljnje življenje. Končno bomo postali zagovorniki otrokovih pravic." Germič je še poudaril, da novi zakonik na novo opredeljuje družino, saj: "Če ni otroka, ni družine!" Trditev, da morata biti del družine oče in mama, ni logično, je še dejal Germič in dodal, da v tem trenutku v Sloveniji živijo številni otroci brez enega izmed staršev.

Minister Ivan Svetlik se je po predstavitvi stališč poslanskih skupin dotaknil po njegovih besedah ključnega vprašanja: "Ali predlog družinskega zakonika razvrednoti tradicionalno družino? Niti na enem mestu ni zapisano kaj takšnega. Ljudje si lahko izberejo različne oblike družinskega življenja - za razliko od vseh tistih, ki menite, da je le ena oblika, v kateri se sme živeti in imeti otroke."

Svetlika so zmotile predvsem besede Franceta Cukjatija, o katerih pravi: "Opredelitev, da gre pri tem pojavu za bolezen, psihično bolezen, ki jo je treba zdraviti, gospodje in gospe, je zgrešena. WHO je to črtal s svojega seznama leta 1991. In od takrat velja konsenz, da tega ne moremo obravnavati kot bolezen."

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak pa si želi, da otroci v šoli ne bi slišali, da je le ena oblika družine prava. Z zakonom želijo družinam ponuditi pomoč pri težavah, s katerimi se srečujejo, ne glede na strukturo le-te.

Poslanka SD-ja Breda Pečan je prepričana, da problem ni na strani otrok in istospolnih družin, ampak na strani homofobične družbe. "Na strani homofobične družbe! Meni je žal, da lahko ugotavljamo, da Slovenci in Slovenke, kot vse kaže, sodimo v skupino homofobičnih družb. Če gledamo na to, na kakšen način smo v zadnjem času poslanke in poslanci pod pritiskov homofobnih sporočil. Če je res, če je ta družba res iskrena, da ji je najpomembnejša dobrobit otrok, potem bo začela delati na sebi in odpravljanju svoje homofobičnosti."

Poslanec SDS-a Jožef Jerovšek pa se je vprašal, kakšni lobiji so pritiskali na vlado in na koalicijo, ko so pisali družinski zakonik. "Dejstvo je, da ima na to vlado, kar vsi zagotavljajo, tudi z vaše strani nekateri, homoseksualni lobi izjemen vpliv, da je najmočnejši v tej državi ob sedanji vladi. To je dejstvo. In se sprašujem, ali so to zopet pisala iz ozadja neka združenja, 'Yes' in tako naprej. In vam povem, da moramo pri teh rešitvah reči na 'yes' 'njet'."

Civilna iniciativa upa, da zakonik ne bo sprejet
Že pred začetkom obravnave družinskega zakonika se je pred poslopjem DZ-ja zbrala skupina nasprotnikov zakonika pod vodstvom Aleša Primca, ki je že predtem poslance pozval, naj zakonika ne podprejo. Predstavnik Civilne iniciative za družino in pravice otrok je sicer že pred začetkom seje državnega zbora v pismu zapisal, da bo, če bo državni zbor zavrnil sporni družinski zakonik, ki naj bi izenačil zakonsko in istospolno zvezo in omogočil posvojitve otrok v istospolno zvezo, "to zgodovinski dogodek".

Podmladki SD-ja, LDS-a in Zaresa pa so pred začetkom seje DZ-ja izrazili prepričanje, da je družinski zakonik edina prava rešitev, in upanje, da bo potrjen tako v prvih kot v vseh naslednjih obravnavah. Na to se je že odzval podmladek Nove Slovenije, MSi, ki je zapisal, da člane "skrbi za našo prihodnost".

Oglasili so se tudi pri kampanji Za vse družine!, kjer pravijo, da sprejetje družinskega zakonika pomeni "korak naprej pri pluralizaciji in demokratizaciji Slovenije". Zakonik po njihovem mnenju "omogoča kvalitativni dvig demokratičnih standardov pri nas, ker prekinja dolgoletno tradicijo sistemske diskriminacije otrok v istospolnih družinah in istospolnih parov".

Kaj prinaša okoli 300 členov zakonika?
Sicer pa zakon med drugim tudi prepoveduje telesno kaznovanje in druge oblike ponižujočega ravnanja z otroki. Z zakonikom si bodo centri za socialno delo in sodišča porazdelili naloge in pristojnosti glede ukrepov za varstvo koristi otrok - sodišča bodo odločala o posvojitvah, odvzemih otrok staršem in njihovih namestitvah k drugim osebam. Zakonik širi možnosti sklepanja zakonske zveze zunaj uradnih prostorov, bodočima zakoncema daje možnost, da zakonsko zvezo sklenete pred matičarjem brez prisotnosti prič in pooblaščenca.

Heteroseksualci se ne razlikujemo prav dosti od homoseksualcev. Le več nas je.

Vito Rožej

Veliko se je danes govorilo o pravicah otrok. Otrok pa ima tudi pravico do očeta in mame. In tega v tem predlogu ni.

Robert Hrovat

Zakon dovoljuje drugačnost. Dovoljuje cel spekter družin - razširjenih, enostarševskih, istospolnih, rejniških družin, do zdaj nekaterih diskriminiranih.

Andreja Črnak Meglič

Razglašati homoseksualnost, pedofilijo, zoofilijo za normalno, pomeni delati tem ljudem medvedjo uslugo.

France Cukjati

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije Igor Kršinar je opozoril, da omejevanje prostora tistim, ki niso naklonjeni družinskemu zakoniku, pomeni omejevanje javnega dialoga in izločanje drugače mislečih.

V DZ-ju različni pogledi na družinski zakonik