Eden najznamenitejših objektov v državi je predmet boja za denar turistov. Foto: RTV SLO
Eden najznamenitejših objektov v državi je predmet boja za denar turistov. Foto: RTV SLO
Cerkev na Blejskem otoku odprta

Blejski župnik Janez Ambrožič se je tako odločil po tem, ko se je sestal z županom, pletnarji in turističnimi delavci v upanju, da se bodo dogovorili o skupni obnovi znamenite cerkvice, kar pa se ni zgodilo. Blejski župan Janez Fajfar meni, da ima župnija kot lastnica objekta do zaračunavanja vstopnine pravno pravico, a se mu tovrsen način ne zdi primeren.

Občina menda nima denarja, pletnarji pa zaslužka, ki ga zaslužijo s prevažanjem turistov na Blejski otok, ne želijo deliti, je poročal Radio Slovenija. Vstopnine za obisk cerkvene ladje in zvonca želja sicer ne bo potrebno plačevati otrokom in domačinom.

Turistični delavci pa naj bi na vstopnino turiste opozarjali že pred prihodom na otok, da bi se tako izognili morebitni slabi volji, saj le vožnja s pletnjo do otoka in nazaj stane 10 evrov

Blejska župnija oziroma njena Družba svetega Martina je vstopnino za ogled cerkve uvedla že konec januarja. Svojo odločitev je zaradi javnih polemik kasneje preklicala, cerkev pa zaradi domnevnega ogrožanja obiskovalcev zaprla. Blejski župnik je takrat dejal, da so se za to odločili, ker obstaja nevarnost, da bi odpadli strešniki poškodovali katerega izmed obiskovalcev.

Obnova naj bi bila nujna, saj je bilo poslopje nazadnje prenovljeno pred 40 leti, zamenjati pa je potrebno streho in fasado. Obnove naj ne bi bila potrebna le cerkev, ampak vsi objekti na otoku.

Cerkev na Blejskem otoku odprta