Teden med božičem in silvestrovim je minil v znamenju dobrih želja in razmišljanj o prihodnosti. Tudi med blogarji. Foto: EPA
Teden med božičem in silvestrovim je minil v znamenju dobrih želja in razmišljanj o prihodnosti. Tudi med blogarji. Foto: EPA

Osebno upam, da bom ohranil trdno ljubezen, ohranil obstoječa iskrena prijateljstva in stkal nova ter dokončno pozabil na nekatere pretekle neprijetne izkušnje v življenju.

Rafael Zupančič – Raf
Petarde
Blogarji so se zabavali, veselili in družili tudi za silvestrovo. A večino so motili neumorni petarderji. Foto: MMC RTV

Če je prepovedano metati petarde v strnjenih naseljih, zakaj se potem zakonodaja ne izvaja? Sramotno sprenevedanje. O infantilnežih, ki se na ta način sproščajo, je škoda vsake besede. Res neverjetno, na kakšni nizkotni stopnji je naša 'civilizacija'.

Bojand v komentarju bloga 'Petarderji' avtorja freyrja.
Narava
'Deževen januar' je fotografijo, ki jo je objavila na Mojem spletu, naslovila branka22. Foto: MMC RTV SLO
Hrana
Kosilo 'na žlico' po celonočnih zabavah? Fotografijo je objavil uporabnik Mojega spleta milan_t. Foto: MMC RTV SLO

Potrebujemo revolucijo, ugotavlja Turgon. A kakšno? "Vsaka generacija potrebuje novo revolucijo! V mislih imam revolucijo človekove duše in človekovega razmišljanja. To je edina prava revolucija. Postali smo leni in nezmožni svojega razmišljanja. Vsakodnevno nas hranijo z raznoraznimi brezveznimi novicami v točno začrtanih okvirjih …" nas opozarja Turgon.

Kaj so dvojna merila in kdo je tisti, ki je tako "brezmadežen", da lahko "prvi vrže kamen" se v blogu, v katerem razmišlja o ravnanju z invalidi sprašuje Rafael Zupančil - Raf, ki na Mojem spletu nikomur ne pusti pozabiti, da so del naše družbe tudi drugačni. Raf piše: "In, če že eni očitajo predsedniku RS dvojna merila, naj se zazrejo samo vase in se vprašajo, kakšna merila pa oni uporabljajo, če ne dvojna, trojna ali še kaj več. Ali eni res ne znajo drugega kot iskati domnevno UDBO, komuniste, totalitarizem, kot da živijo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in ne ob zaključku prvega desetletja novega tisočletja."

In kje Raf vidi rešitev? "Samo pozitivno razmišljanje in ravnanje bo prineslo pozitivne spremembe in napredek. Vse, kar bo drugega od tega, vodi nazaj v preteklost in neracionalne konfliktne razmere ter nesmisle." Zapomnimo si to.

Šalabajzerji, križave, simboli in gospodarstvo
Pa vendar tudi v zadnjem tednu starega leta ni šlo brez reakcij na dnevne politične dogodke. Na šalabajzerja leta je opozoril eFDeVe, o vprašanju ločenosti Cerkve od države, verskih simbolih in javnosti pa koolsi. O križih in križavah je razmišljal Gorizian, ki bi križišča spremenil v krožišča, odstranil križe z zastav (Švica in Rdeči križ), pa še nekatera ozvezdja bi bilo po njegovem dobro preurediti. Pa še tista stran politike, ki svoje lovke rine v gospodarstvo. "Če je nova ljubljanska banka kapitalsko ustrezna in stabilna, kot zatrjujeta nadzornik bančnega trga in uprava nlb, zakaj bomo morali davkoplačevalci vanjo vložiti novih četrt milijarde evrov?" zanima Črtomira.

Kdo je kdo ali kdo je kaj?
Rastko Plohl pa v preseku preteklega leta ugotavlja, da je slovenska politična scena scena političnega kaosa, kjer se je pomešalo razumevanje tistega, kar je levo in desno. "Še huje so se karte pomešale s tem, da so dobršnemu delu politične populacije naredili osebno mentalno zbrko v pojmovanju pojmov tako, da menijo, da so desničarji, čeprav so v resnici levičarji," je zapisal.

Koga ste ob novem letu objeli "v živo"?
Kaj nas je še zaposlovalo tik pred vstopom v novo leto? Voščilnice z dobrimi željami v več jezikih, nekatere tako nečitljivo podpisane, da ne zmoremo ugotoviti od koga so, na tisoče sporočil prek elektronske pošte, ki nam 'zabašejo' računalnike, poslane fotografije, filmčki, dobri in slabi verzi … pa stotine enakih sms-sporočil med drugim piše Manca Košir. "Hej, kdaj se dobiva, da se objameva in voščiva iz oči v oči, z iskreno besedo, samo jaz in ti?" se sprašuje Koširjeva. Pa vi? Komu ste čestitali osebno?

"Življenjsko nevarni" petarderji
Že drugega januarja, pa je sledeče zapisala dkrapez9: "Najhujši praznični rompompom je mimo in počasi se življenje vrača v stare tire. Vreme seveda ni prav nič novoletno. Prav kislo je, a meni gre kljub temu še vedno na smeh, čeprav naj bi ob tej uri pametni ljudje spali."

"V ponedeljek bo pa samo jamranje, da so brez denarja, da še za kruh nimajo ... Nocoj pa je šlo enga denarja v zrak,"
je silvestrovanje s petardami komentirala mirela.

Kako bo letos? Kako razmišljajo blogarji? K čemu pozivajo? "V imenu nadaljevanja miru na svetu pozivam vsakega posameznika k ozaveščanju in k opustitvi slabega. Čas je da preusmerimo prehodnost. Naša slaba dela napajajo zlovešče polje nesreč. Mi smo odgovorni k preobratu in upanju v svetlo prihodnost človeštva. Čas je, da damo vse od sebe," piše vidim.

Ko ti "za vrat sede davčna?"
A vse ni tako enostavno. Svoje težav je v blogu z uporabniki Mojega spleta delil necromncr, ki je prišel do sledečega sklepa: "Davčna vsak mesec zahteva čez 200€, da lahko vsaj delno živim od svojega dela moram plačevati za strežnik mesečno 110€ in domači internet. Da, luksuz je predpostavka za moje delo. Razmišljam, kaj me čaka. Če zaprem s.p., lahko iščem delo in ga ne bom težko našel, a bi vrgel puško v koruzo za vse to, kar sem se mučil zadnjih 2 leti in pol. Če vztrajam, bom potegnil v bedo ženo in otroka. Če grem in se fentam, bo še slabše." Pogum necromncr.

Poslovino se z dobrimi željami andromahe: "Bodite svobodni brez slabe vesti, naj vam nihče in nič ne pokvari topline vašega doma, naj vam ne bo denar merilo vaše sreče. Uživajte v drobnih lepotah življenja in se kdaj tudi ustavite in razmislite, ali živite tako, kot si želite.
Vsem želim zdravja in vse dobro v naslednjem letu."

Pa blogajte tudi v letu 2010. Bodite vidni. Pokažite se in povejte vse. Moj splet je vaš splet.

Osebno upam, da bom ohranil trdno ljubezen, ohranil obstoječa iskrena prijateljstva in stkal nova ter dokončno pozabil na nekatere pretekle neprijetne izkušnje v življenju.

Rafael Zupančič – Raf

Če je prepovedano metati petarde v strnjenih naseljih, zakaj se potem zakonodaja ne izvaja? Sramotno sprenevedanje. O infantilnežih, ki se na ta način sproščajo, je škoda vsake besede. Res neverjetno, na kakšni nizkotni stopnji je naša 'civilizacija'.

Bojand v komentarju bloga 'Petarderji' avtorja freyrja.