Valentin Inzko je bil do lani tudi avstrijski veleposlanik v Sloveniji. Foto: EPA
Valentin Inzko je bil do lani tudi avstrijski veleposlanik v Sloveniji. Foto: EPA

Visoki diplomat Inzko, do pred kratkim avstrijski veleposlanik v Sloveniji, ki se je v ponedeljek udeležil seje zbora narodnih predstavnikov, torej najvišjega telesa odločanja pri NSKS-ju, dokončne privolitve h kandidaturi še ni dal, ker še niso bile dorečene vse potrebne podrobnosti o novem predsedniku NSKS-ja.

Samorazpustitev kot protest proti Sloveniji zavrnjena z veliko večino
Spomnimo, da je dozdajšnje predsedstvo, na čelu katerega je Karel Smolle, odstopilo na seji zbora narodnih predstavnikov 29. marca, ko osrednji organ NSKS-ja ni sprejel njihovega predloga o samorazpustitvi organizacije. Samorazpustitev so predlagali kot protest proti odnosu Republike Slovenije do politike slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, ker je letos občutno znižala sofinanciranje političnih organizacij koroških Slovencev.

Po drugi strani naj bi samorazpustitev NSKS-ja vsaj srednjeročno izzvala drugi politični predstavniški organizaciji slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem (Zvezo slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovencev), da privolita v oblikovanje skupnega in demokratično izvoljenega predstavniškega telesa koroških Slovencev.

Do imenovanja novega vodstva na čelu NSKS-ja ostaja Smolle
Navzoči na seji 29. marca so pobudo o samorazpustitvi zavrnili z veliko večino. Prav tako so večinsko sprejeli odstop dozdajšnjega predsedstva, odhajajočega predsednika Smolleja pa obvezali, da skupaj z generalno sekretarko Angeliko Mlinar in predsednikom zbora narodnih predstavnikov Jožetom Wakounigom vodi NSKS do imenovanja novega vodstva NSKS-ja.

Novo vodstvo naj bi bilo imenovano že na seji v ponedeljek, a je bila ta prekinjena in naj bi se nadaljevala najpozneje v 14 dneh po predložitvi vseh imen za novo predsedstvo. Celoten postopek naj bi predvidoma izpeljali v dobrih štirih tednih, za ta čas pa so Smolleju podaljšali mandat.